...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Muzika

Razbijanje zone komfora

09.03.2021.

Tamara Milanović, odnosno, lilliewah, široj domaćoj publici poznata je još od 2011. godine, kada se sa bratom plasirala u finale emisije "Ja imam talenat", kao i nešto kasnije, iz finala prve sezone "Iks faktor" 2014. godine. Nakon toga se preselila u Katar gde je radila u agenciji za talente. Pred sam povratak u Srbiju upoznala je nemačkog kompozitora, Marsela Sprunkela što će uskoro prerasti u njihovu saradnju na Beoviziji 2019. godine. Konačno, tokom leta te godine, Tamara je počela svoju muzičku karijeru u Srbiji. Njene kompozicije urađene se u maniru savremenih pop pesama i sadrže elemente trenutno najpopularnijih žanrova u svetu takozvane "čart muzike", a to su elektro pop, trep i hip-hop. Upravo tako nas njen novi singl "Zbog tebe" vuče u neonske snove i otkriva nam pravi mejnstrim zvuk, čiji bitovi postavljaju nove standarde u domaćem pop identitetu.

.

Da li nam tvoj novi singl "Zbog tebe" najavljuje i neku širu priču?

Svakako da. To je druga u nizu pesama koju sam snimila sa Metom (Predrag Ristić), a sada već radimo na novom singlu koji će se pojaviti za najviše tri meseca. Nas je spojila izdavačka kuća Maskom i odmah smo kliknuli. U trenu smo pokrili sve moguće muzičke inspiracije i ideale. Iako postoji taj generacijski jaz, skapirali smo koliko se razumemo. Ta saradnja je iznedrila četiri pesme za pet dana – totalno neplanirano.

Spot za pesmu "Zbog tebe"

Na koji način tražiš i praviš svoj zvuk, da li pratiš svetsku muzičku produkciju?

To radim na vrlo spontan način. Ali svakako, ta muzika uz koju sam rasla i koja me je inspirisala, danas nije čak ni popularna. Ipak, ona je nešto što nosi moju emociju. U tom smislu ostajem svoja. Iako sam, upotrebiću grub izraz, fleksibilna, uvek volim da čujem kvalitetan savet. Pomenula sam Metu. On poznaje taj novi, moderni zvuk, tako da smo napravili jedan naš miks. Dakle, to su njegovi motivi, na koje sam ja odreagovala.

Držiš se čistog i komercialnog pop zvuka, koji se polako vraća i u domaći mejnstrim. Koliko je to bitno za scenu?

Neću da kažem da sam ja danas neki revolucionar - pošto svakako nisam, ali zaista verujem u ono što radim i ne odustajem od toga. Nije moja misija da vratim pop muziku na scenu, samo znam da bi njen povratak bio super. Makar da malo razbijemo stereotipe koje sada imamo.

tamara2 jpg

Tamara Milanović

Kako teče tvoj kreativni život tokom ove predugačke pandemije?

Planove više ne pravim. Puno puta u životu se pokazalo da, šta god ti planirao, obično ne ide tako. Lepo je da imaš cijeve. Zato sam sebi postavila kratkoročne ciljeve. Tada se usput dese neke nove inspiracije kojih nisi ni svestan, niti možeš znati da se one mogu desiti. S druge strane, digitalna promocija je nešto što se u poslednjih nekoliko godina razvija u dobrom pravcu i ona je u fokusu. Meni takva trenutna situacija odgovara, jer se bukvalno vraćam na scenu. Imam mnogo poznanika iz muzičkog sveta koji kažu da im nedostaje scena i nastupi. Ja to ne mogu da kažem, jer tek sada počinjem, tako da mi trenutni tempo sasvim prija.

A kada konačno kreneš sa koncertima, da li ćeš imati i svoj bend?

Ne znam da li će biti pun bend, ali ću okupiti malo jaču ekipu.

Singl "Imala"

Šta trenutno slušaš od muzike?

Meni je baš gotivna Bili Ajliš (Billie Eilish) koju sam otkrila pre nego što je postala svtski poznati fenomen, a tu su i stari zvuci. U poslednje vreme baš slušam Massive Attack i Radiohead. Dve moje najveće muzičke inspiracije su Twenty One Pilots i Incubus. Ono što volim kod njih je taj momenat transformacije, sa jedne, a zadržavanja autentičnog zvuka sa druge strane. Sviđa mi se stalni rad na novom zvuku.

A koliko tebe zanima ta konstantna promena?

To je jedino izvesno. Ne zagovaram ništa, ali to je jedina, apsolutna istina. Sve između je... Život.

Planiraš neke nove singlove uskoro?

Uskoro bi trebalo da počnemo da radimo na promociji i spotu za sledeći singl koji će, nadam se, biti gotov u junu. Ideja je da se i četvrti singl objavi do kraja ove godine i da sve to kasnije bude uobličeno u vidu EP izdanja.

To znači da si trenutno, izraziću se klišeizirano, u kreativnom zanosu?

Tako je. I to ne samo za muziku. Kapiram da je svima ova pandemija promenila živote, jer smo više izloženi sami sebi. Momenat samospoznaje je intenzivniji nego ikada. Izbora nemamo. Ili ćeš da razbiješ te svoje zone komfora - ili ćeš da se ukopaš.

Gde si ti sada u toj podeli?

Ja sam sada na oblaku. Baš sam na lepom mestu trenutno.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Indigo".

D. Majkić

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo