...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Pop muzika kao istraživanje teritorije

21.08.2021.

Cimerke su boj bend. Cimerke ne sviraju mnogo. Cimerke prave hitove. Cimerke nemaju razumevanja. Cimerke su iz Novog sada. Cimerke imaju prvi singl. Cimerke su Filip Grujić, Luka Mejdžor i Aleksandar Blažić.
.

Na koji način je nastao ovaj bend i, s obzirom na to da dugo muzički sarađujete, šta ovaj korak predstavlja sada za vas?

Filip: Cimerke su nastale prošle godine. Mislim da smo do sada svirali u indi i rok bendovima, tako da je ovaj projekat naše otvaranje prema tom pop senzibilitetu. Šljokice, bunde… Ta ivica da je sve prijatno i neprijatno, šta je seksi a šta nije i šta može da bude. Kroz ovaj bend smo jednostavno želeli da pustimo te pop melodije, kao sve ono što taj žanr nosi sa sobom. Tu igru i otvorenost. Prethodni žanrovi su nas malo sputavali, a sada se više igramo. Sve smo zajedno stvarali, muziku smo pravili kod Akija u sobi… Prešli smo sa lajv sviranja na to pravljenje muzike u kućnoj varijanti i u studiju, sa sintovima i dram pedovima, a ono što je bilo super u samom procesu bila je činjenica da smo sve ideje odmah i snimali, bez velikog uvežbavanja.

Ovo je sigurno najkomercijalniji zvuk koji ste do sada radili. Kakav je proces stvaranja jednog čistog i modernog pop žanra?

Luka: Meni je bilo jako drago, jer mislim da je ovo nešto najkolaborativnije što smo nas trojica zajedno radili. Svako od nas je imao jednaki udeo u stvaranju. Pop muzika kao žanr je otvaranje, a ovde je to otvaranje bilo i na ličnoj i na kolektivnoj bazi. Ja, sam, sigurno ne bih napravio nešto toliko u pop fazonu, ali ni Aki verovatno ne bi mogao da postigne neki ritam. Tada, u tim dogovorima, nastaje naša muzika. Svima je prijao takav pristup.


"U ovom gradu"

Filip: Mi pravimo muziku koju se nismo usuđivali da pravimo. Pokušavali smo da vidimo dokle idu i naše individualne granice, ali i kolektivne. Istraživanje teritorije kao najuzbudljivija stvar. 

Aki: Mislim da je na zvuk uticao proces pravljenja pesama. Sve je bilo kompjuterizovano. Sada smo ubacivali lupove, sintove, lejere… To je dobro za eksperimentisanje sa žanrom, a stvaraoca može da odvede u neki totalno svež pravac.

Luka: Bilo je tu čudnih rešenja. Potpuno iz neke budalaštine izvučemo melodiju. 

Filip: Isprobavali smo svaku ideju u datom momentu, jer nam je kućni studio bio dostupan svakodnevno.

Koliko su Cimerke bend, a koliko projekat?

Filip: Ne planiramo, u narednom periodu, da to promovišemo uživo, ali nameravamo da izbacujemo singlove s vremena na vreme. Sada vlada Jutjub generacija, a kada kažeš bend, to za sobom vuče nešto više. Da imaš promocije, svirke, konstantne probe… Mi smo više grupa građana i prijatelja koji će redovno izbacivati svoju muziku. 

Luka: Ja se nadam da ćemo vremenom postati kult (smeh).

Koji vas plan vodi u narednom periodu, album, EP ili nešto drugo?

Aki: Plan je da izbacujemo singlove. Tu je nova stvar, koja uskoro izlazi. Forma albuma nas sada ne zanima toliko, ali čekaćemo da se pesme nakupe pa se možda i tako oglasimo.

Filip: Odgovara nam taj format izbacivanje singla za singlom, kako bi se oblikovala jedna veća celina. Čekamo i da vidimo gde će nas takva taktika odvesti. Luka ima svoj bend i solo projekat, Aki putuje u Njujork na master studije, ja se bavim pisanjem… Sva trojica vodimo paralelne živote, ali kada osetimo da treba da se spojimo – mi se spojimo. Takvi odnosi su, u kratkom vremenskom roku, jako intenzivni. Posle se prepuštamo našim životima, pa se opet spajamo i tako u krug. Samim tim, mislim da Cimerke nemaju neki rok trajanja. One će postojati dokle kod bude postojalo naše prijateljstvo. Niti otvaramo, niti zatvaramo neka vrata. Bend/projekat kao konstanta u životima svakog od nas, kada nam bude bilo potrebno da se spojimo.

Dušan Majkić 

Možda te još zanima:

.

Saya Noé: Morate biti svoji

Jedno od muzičkih "otkrića" ovogodišnjeg EXIT-a svakako je i mlada umetnica iz susedne Mađarske Saya Noé. Iako na prvo slušanje njena…

.

Porto Morto spremni da naprave šou u Novom Sadu

Muzička scena u regionu ponudila je u poslednjih nekoliko godina više bendova koji su postali miljenici publike i veoma uspešno…

.

Velika world music žurka sprema se u Karlovcima

Festivalska atmosfera ovog leta u Srbiji nikako ne jenjava. Ovih dana smo pisali o Malomfeszitvalu kod Kanjiže i Mountain music festu…

.

Green love poklanja prvih sto ulaznica za 2. septembar

U petak 2. septembra održava se novo izdanje Green Love festivala na kome će publika, kako najavljuju organizatori, ponovo imati…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

Uspeh nije zasnovan na sreći, već na dobro isplaniranom radu

Kobold je jedan od najaktivnijih metal bendova u Srbiji, a čine ga Elio Rigonat (gitara, vokal), Stefan Stanojević (bas gitara) i…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Exit koncert
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo