...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika

Pop muzika kao istraživanje teritorije

21.08.2021.

Cimerke su boj bend. Cimerke ne sviraju mnogo. Cimerke prave hitove. Cimerke nemaju razumevanja. Cimerke su iz Novog sada. Cimerke imaju prvi singl. Cimerke su Filip Grujić, Luka Mejdžor i Aleksandar Blažić.
.

Na koji način je nastao ovaj bend i, s obzirom na to da dugo muzički sarađujete, šta ovaj korak predstavlja sada za vas?

Filip: Cimerke su nastale prošle godine. Mislim da smo do sada svirali u indi i rok bendovima, tako da je ovaj projekat naše otvaranje prema tom pop senzibilitetu. Šljokice, bunde… Ta ivica da je sve prijatno i neprijatno, šta je seksi a šta nije i šta može da bude. Kroz ovaj bend smo jednostavno želeli da pustimo te pop melodije, kao sve ono što taj žanr nosi sa sobom. Tu igru i otvorenost. Prethodni žanrovi su nas malo sputavali, a sada se više igramo. Sve smo zajedno stvarali, muziku smo pravili kod Akija u sobi… Prešli smo sa lajv sviranja na to pravljenje muzike u kućnoj varijanti i u studiju, sa sintovima i dram pedovima, a ono što je bilo super u samom procesu bila je činjenica da smo sve ideje odmah i snimali, bez velikog uvežbavanja.

Ovo je sigurno najkomercijalniji zvuk koji ste do sada radili. Kakav je proces stvaranja jednog čistog i modernog pop žanra?

Luka: Meni je bilo jako drago, jer mislim da je ovo nešto najkolaborativnije što smo nas trojica zajedno radili. Svako od nas je imao jednaki udeo u stvaranju. Pop muzika kao žanr je otvaranje, a ovde je to otvaranje bilo i na ličnoj i na kolektivnoj bazi. Ja, sam, sigurno ne bih napravio nešto toliko u pop fazonu, ali ni Aki verovatno ne bi mogao da postigne neki ritam. Tada, u tim dogovorima, nastaje naša muzika. Svima je prijao takav pristup.


"U ovom gradu"

Filip: Mi pravimo muziku koju se nismo usuđivali da pravimo. Pokušavali smo da vidimo dokle idu i naše individualne granice, ali i kolektivne. Istraživanje teritorije kao najuzbudljivija stvar. 

Aki: Mislim da je na zvuk uticao proces pravljenja pesama. Sve je bilo kompjuterizovano. Sada smo ubacivali lupove, sintove, lejere… To je dobro za eksperimentisanje sa žanrom, a stvaraoca može da odvede u neki totalno svež pravac.

Luka: Bilo je tu čudnih rešenja. Potpuno iz neke budalaštine izvučemo melodiju. 

Filip: Isprobavali smo svaku ideju u datom momentu, jer nam je kućni studio bio dostupan svakodnevno.

Koliko su Cimerke bend, a koliko projekat?

Filip: Ne planiramo, u narednom periodu, da to promovišemo uživo, ali nameravamo da izbacujemo singlove s vremena na vreme. Sada vlada Jutjub generacija, a kada kažeš bend, to za sobom vuče nešto više. Da imaš promocije, svirke, konstantne probe… Mi smo više grupa građana i prijatelja koji će redovno izbacivati svoju muziku. 

Luka: Ja se nadam da ćemo vremenom postati kult (smeh).

Koji vas plan vodi u narednom periodu, album, EP ili nešto drugo?

Aki: Plan je da izbacujemo singlove. Tu je nova stvar, koja uskoro izlazi. Forma albuma nas sada ne zanima toliko, ali čekaćemo da se pesme nakupe pa se možda i tako oglasimo.

Filip: Odgovara nam taj format izbacivanje singla za singlom, kako bi se oblikovala jedna veća celina. Čekamo i da vidimo gde će nas takva taktika odvesti. Luka ima svoj bend i solo projekat, Aki putuje u Njujork na master studije, ja se bavim pisanjem… Sva trojica vodimo paralelne živote, ali kada osetimo da treba da se spojimo – mi se spojimo. Takvi odnosi su, u kratkom vremenskom roku, jako intenzivni. Posle se prepuštamo našim životima, pa se opet spajamo i tako u krug. Samim tim, mislim da Cimerke nemaju neki rok trajanja. One će postojati dokle kod bude postojalo naše prijateljstvo. Niti otvaramo, niti zatvaramo neka vrata. Bend/projekat kao konstanta u životima svakog od nas, kada nam bude bilo potrebno da se spojimo.

Dušan Majkić 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo