...
ORADIO UŽIVO

Muzika

Oslobodi se i sviraj - improvizacija uz pažnju

10.06.2016.

U Subotici se završava jedan sjajan projekat – Oslobodi se i sviraj! Tokom nekoliko nedelja, amateri, profesionalci, ljubitelji muzike bez obzira na iskustvo, zajedno su svirali, improvizovali i družili se. Ono do čega su došli odsviraće u subotu 11. juna u 22 sata na Ambush festivalu, u parku Rajhla Ferenca u Subotici.

.

Tokom radionica učesnici su svirali, sarađivali sa muzičarima sa kojima nikada do sada nisu, stvarali svoje nove pesme, družili se, učili o principima otvorene improvizacije i pripremali repertoar za veliki zajednički nastup.

Bilo je duvačkih instrumenata (saksofon, trombon i horna), različitih udaraljki, harmonika, gitara, bas gitara, ali i pevača! Sve što je potrebno jednom ogromnom bendu! Na svakoj radionici je bilo oko 25 muzičara, od 10 do 50 godina.

"Improvizacija jeste slobodna forma, ali ipak postoje određeni elementi koje smo pokazali učesnicima i koje oni sada sami primenjuju. Postoje znakovi koje jedni drugima dajemo i time se služimo, ali nije određen ni ritam, ni tema pesama, nije unapred određeno ko će šta da svira. Najveći element na čemu se zasniva improvizacija jeste pažnja svakog muzičara na onog do njega i cele grupe. Tako da ne znamo kako će da zvuči koncert u subotu", kaže Jasna Jovićević iz Udruženja građana Artrust koje organizuje projekat.

Probe su bile održavane na različitim kultnim muzičkim lokacijama u Subotici, kao što su Blues Time, Studio 11 i Skladište. Organizovane su i radionice za audio i video snimanje, montiranje i postavljanje na internet. Učesnici ove radionice će postati deo kreativnog tima projekta, tako što će ispratiti sva dešavanja, izveštavati, praviti video i audio klipove, postavljati ih na Youtube kanal projekta. 

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo