...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Muzičke kasete? Šta je to?

29.10.2019.

Uključiš kasetofon u struju. Klikneš da se otvori deo za kasetu. Ubaciš je. Klikneš na plej. Završi se prva strana. Ponovo otvoriš kasetofon. Okreneš kasetu. Ponovo zatvoriš. Pustiš drugu stranu. Stopiraš. Izbaciš i ideš na sledeću. Ne daj Bože da nam je potrebno i premotavanje na željenu pesmu, jer će čitav proces biti dodatno usporen. Nekada su ovo bili redovni koraci u preslušavanju muzike, dok je danas dovoljno ukucati ime na Jutjubu i pustiti pesmu. Kakva je situacija danas?

.

Posmatrano iz ugla onih koji su, recimo, rođeni 1994. godne, muzičke kasete bile su više nego aktuelne u periodu malo pre i malo posle bombardovanja. Iako upravo tu generaciju nazivaju milenijalcima, rekli bismo da postoji podela na one pre i one posle tog doba. Ovi od pre ne samo da znaju za pojam muzičkih kaseta, nego imaju čitave kolekcije negde po plakarima. Mlađi, ako i imaju poneku kasetu, uglavnom su to nekakvi štekovi njihovih roditelja ili starijih članova porodice. Ipak, da ne bi ispalo da smo ovu podelu napravili napamet, pitali smo upravo deo te mlađe generacije koliko kupuju kasete i imaju li uopšte na čemu da ih slušaju.

Mislim da je u mojoj kući poslednja muzička kaseta kupljena, recimo, 2001. godine i to je vrlo verovatno bila Goca Tržan, Željko Joksimović ili Toše Proeski ili ko god da je tad već bio aktuelan. Od tad ih nismo kupovali. Imam gde da ih pustim, jer držimo tu mini liniju više zbog ukrasa nego iz potrebe. Ne mislim da mi treba, jer imam sve što želim da slušam na telefonu, kompjuteru i ne moram da koristim još jedan uređaj.

Ne kupujem muzičke kasete, jer jednostavno nemam gde da ih slušam. Pripadam toj generaciji koja je kasete videla, na neki način, ali kad sam ja počeo da slušam muziku kasete su već bile prilično pri umiranju. CD je imao apsolutnu prevlast, ali danas više ni to nije aktuelno. Možda bih jednog dana, čisto iz fazona, voleo da posedujem neke kasete i nešto na čime ću ih puštati, iako me trenutno pre svega interesuje da imam gramofon i gramofonske ploče.

kasete2 jpg

Nisam dugo videla ni da neko prodaje kasete, iskreno, tako da ne bih znala uopšte gde da odem da ih kupim. Ne kupujem ni CD-ove, ni ništa te vrste, tako da ne bih imala ni gde da pustim.

Iako je sasvim jasno da novijim generacijama ovaj nosač zvuka ni ne prođe kroz glavu, zanimljivo je da postoje bendovi u Srbiji koji, pored klasičnih CD-ova i onlajn platformi na kom izbacuju svoja izdanja, odluče da urade i kasetu. Jedan od tih bendova su i novosadski Shopliftersi. Basista ovog benda Mlađa rekao nam je zbog čega je to toga došlo?

"To je potpuno Ćatino maslo. koje ja apsolutno podržavam. Voleo bih da mlade generacije ponovo imaju tu čast i tu čar da premotavaju kasete preko flomastera. To bi svako trebalo da doživi, naročito mladi ljudi, jer zašto bi jednostavno prebacivali pesme na skip, kad mogu da komplikovano ubace kasetu na flomaster i da je vrte u nadi da će namotati na željenu, omiljenu pesmu" kaže Mlađa.

kasete3 jpg

Izdavanjem muzičih kaseta bavi se hip hop kolektiv Zicer Inc. Oni funkcionišu i kao nezavisna izdavačka kuća, isprva izdajući singlove praćene interesantnim DIY spotovima. Kako kažu, ideju za idavanjem kaseta dobili su jer su želeli da imaju izdanje mikstejpa, a s ozbirom na zvuk, estetiku i samu činjenicu da je to izdanje predstavljeno kao ''mikstejp'' a ne album, kaseta je bila najlogičniji postupak.

Kada je u pitanju poenta izdavanja muzičkih kaseta, kako kažu, u komercijalnom pogledu verovatno nema smisla ali je njima odgovaralo u vidu promocije i muzičkog ''suvenira''.

"Većina kaseta je prodata u okviru bundle paketa sa majicam,a što je ljudima bilo dodatno privlačno. Osim toga, javljali su se ljudi i samo za kasete, više nego što smo očekivali. Naravno, to su mali tiraži, rasprodali smo brzo 50 komada. Nastavićemo da radimo kasete za buduća izdanja definitivno, jer smatramo da je to nešto što najviše odgovara vajbu kojim naša muzika odiše", navode iz Zicer Inc koletiva.

MP3 i CD plejer, kasetofon i vokmen stvari su koje gotovo da niko više ne poseduje. U slučaju i da postoje i da ih nismo pobacali, skoro je sigurno da su zatrpani među ostalim starim stvarima. Ne zato što ne želimo da ih koristimo, nego zbog toga što su uglavnom izgubile svoju svrhu danas kada nam je sva muzika mnogo dostupnija. Međutim, šta ako se desi da ponovo zažive isto kao ploče i gramofoni, ili da se ispostavi da za deset godina možemo za njih da dobijemo ozbiljne pare? Možda je vreme da o tome već razmišljamo.

M.M.

Možda te još zanima:

.

Neotpakovana VHS kaseta "Povrataka u budućnost" prodata za 75.000 dolara

Kopija filma na danas zaboravljenom VHS formatu koja je bila u vlasništvu glumca Toma Vilsona, koji je igrao Bifa Tanena…

.

Hipsterski ili ne, ploče i kasete prkose digitalnom dobu

Poznato je da se moda uvek vrti u krug i da stvari koje su nekada bile popularne nađu svoje mesto…

.

Sony u čast 40 godina Walkmen-a

Povodom 40 godina Walkmen-a, Sony je izbacio novi model koji podseća uravo na ovaj uređaj. Muziku sa traka međutim, ipak…

.

Prebaci audio kasete u mp3

Tvoji roditelji sigurno negde čuvaju audio kasete koje su sakupljali 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Bilo da je reč…

.

Ne treba ti walkman da bi slušao kasete

Muzička industrija, koja krupnim koracima grabi ka digitalnim formatima, sve se češće okreće ka analognim nosačima zvuka. Prodaja kaseta porasla…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo