...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Muzika / Festivali

Szigetarije #1

14.08.2015.

Prošlo je godina otkako sam prvi put čuo za Sziget festival. Slušao sam od drugara i kolega koji su hrlili tamo pretežno da vide svoje pank-rok heroje i okuse festivalski život, koji je kod nas bio tek u povoju. Tada je još nosio prefiks proizvođača osvežavajućih pića u nazivu, ali sam ja kao skoro naturalizovani posetilac Budimpešte redovno umeo da propustim termin i dođem u grad zbog neke potpuno druge stvari...

.

U međuvremenu, porastao sam ja - porastao je i festival! Neverovatno zvučan program ove godine učinio je da se konačno otisnem i vidim jednu od retkih ovdašnjih atrakcija koju još nisam okusio. Godine života u Novom Sadu preko puta Tvrđave vas ipak razmaze, zar ne? 

siget1 jpg

Na prvi korak preko mosta, festival sa kojim sam se susreo bio je zaista velik, uređen i institucionalizovan, a opet je sve ukazivalo na opuštenu festivalsku atmosferu i zaista dobar provod. Ovaj naš prvi (a zapravo četvrti) dan rezervisali smo uglavnom za program sa Main-a. Posle kratkog obilaska zadržavamo se na The Macabees, koji sem blage brit pop svirke ne pružaju više, i publika je svesna da je to samo zagrevanje za sadržaj koji će uslediti.

Nakon njih scenu zauzima trojac The Ting Tings, sastav koji sam dugo želeo da vidim, jer me je kopkalo kako će bubnjevi, gitara i DJ uživo da zvuče. Na kraju sam ipak ostao razočaran, jer je bendu više legao DJ set nego konstantno menjanje i bacakanje instrumenata, a nije pomagalo ni to što je pevačici gitara uglavnom bila dekorativni element - tj. bila isključena. Nekako mogu da zamislim da se sastav Blondie pojavio u 21. veku izgledao bi baš ovako. 

siget2 jpg

Masovno puštanje konfeta sam propustio i pratio iz daljine dok sam čekao u redu za piće, i nisam žalio jer ću ubrzo shvatiti da sam verovatno jedini u publici koji nema konfete u pivu! 

Bili smo spremni za epicentar večeri - nastup grupe Foals, već neko vreme jednog od mojih noviijih omiljenih bendova. Singlovi kojima se prethodinh par meseci drogiramo najavljuje izvanredni novi album, koji izlazi krajem meseca. Svirka je čista energija. Iako možda za nijansu slabiji nastup od prošlogodišnjeg na INmusic-u, evidentno je da su postali veći i iskusniji ali da Yannis i ekipa i dalje pružaju neverovatan show, sa sve bacanjem u masu.

siget3 jpg

Kao definitivni headliner nastupila je Ellie Goulding, neko čiju karijeru sam imao prilike da pratim i pre debitovanja na mainstream sceni. Uprkos krhkim nastupima sa početka karijere, Ellie je sada potpuno sazrela u veliku zvezdu ali ne mogu da ne primetim da mi je posle celog dana rokenrola ovaj nastup ipak izgledao pomalo dosadno i statično. No, bitno je da je Main bio krcat i svi su pevali...

siget4 jpg

Pre odlaska, zvirnuli smo i na World Music Stage da oslušnemo odlične Taraf De Haidouks iz Rumunije, i iako bi i mi i Mađari olako iskomentarisali “ma, to ima i kod nas”, činilo se da stranci još odlepljuju na "egzotične balkanske" melose i prave odlične žurke ispred bine. Ubrzo smo se otisnuli u noć, prateći kolone koje traže svoj put za odlazak iz Budima...

Ono što ostaje kao najupečatljiviji utisak je da Sziget definitivno čini iskustvo za sebe, da ne vrede poređenja sa drugima i da uprkos svojim vrlinama i manama on godinama zaslužuje svoje mesto na festivalskoj karti sveta. No, o tome više u sutrašnjem izdanju.

Do tada,

Filip Vlatković

Možda te još zanima:

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Škofja Loka: Nema kompromisa kada je muzika u pitanju

Letnja scena Dorćol Platza bila je domaćin novoj muzičkoj atrakciji bendu Škofja Loka u okviru ovogodišnje Kontakt konferencije. Ovaj mnogočlani…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo