...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Plivanje u moru dobre energije

01.07.2023.

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden stejdžu. Bilo je tu i repa i rokenrola- slušali smo Sitzpinker, Artan Lili, Kendija, Bojanu Vunturišević... Sasvim dovoljno začina za jedno interesantno festivalsko veče!

.

Jučerašnji program je svojim nastupom na Garden stejdžu otvorio beogradski bend Sitzpinker. Iako su nastupali u dosta nezahvalnom terminu, dok publika još uvek dolazi na festival, Dunja Mijačić i momci su svoj termin iskoristili na najbolji način. Sirov zvuk, karakterističan za bendove sa "Hali Gali"  kompilacije, ima definitivno ima svoje fanove. Mogli smo da čujemo sve pesme koje je bend do sada objavio, a sve je završeno njihovim najvećim hitom "Sudan".

arsenalfestsitzpinker jpg

Sitzpinker

Dok je na Knežev arsenal polako padao mrak, na Garden stejdž je izašao bend Artan Lili, koji ove godine obeležava deceniju postojanja. Termin koji su dobili svakako nije bio dovoljan da bi publika čula sve njihove pesme, pa smo dobili jedan "ubitačan" presek njihove dosadašnje karijere. Pesma "Srce" je dovela atmosferu do usijanja, no najenergičniji deo nastupa je usledio nakon što je Bojan Slačala skinuo svoju bas gitaru. Tada je su na red došli najveći hitovi: "Maca", "Jutro", "Nije svejedno"...

arsenalfestartanlili jpg

Artan Lili

Jedan od koncerata koji se najviše čekao bio je nastup benda Smak plus, sastavljenog od dece članova legendarnog kragujevačkog benda. Pevač Jovan Pantić je već delio binu sa Točkom i originalnom postavom Smaka i lako se uklopio sa novim "kolegama". Čas rok lektire počeo je pesmom "Kad spavaš sam", dok su za kraj ostavljeni najveći hitovi Smaka "Crna dama", "Daire" i "Satelit". Podrška koju su Jovan i ostali imali od kragujevačke publike je bila zaista neverovatna i još jednom se videlo koliko u najvećem gradu Šumadije neguju lokalnu scenu.

arsenalfestkendi jpg

Kendi

Za one koji vole nešto drugačiji zvuk, na Gardenu je tu to vreme bio pravi rep spektakl, koji tradicionalno privlači mlađu publiku. Uz odlične matrice i precizan flow, ali i podršku publike koja je znala tekstove svih pesama, počev od hita "Arapske pare" do pesama sa novog albuma koji se pojavio na dan koncerta, žurka je bila pravo uživanje. Kao i uvek, tu su bili i najverniji Kendijevi fanovi koji u arapskoj nacionalnoj odeći dolaze na njegove koncerte.

arsenalfestbojanavunturisevic2 jpg

Momenat sa nastupa Bojane Vunturišević

Sve je to samo bio uvod u ono što je nešto kasnije pokazala Bojana Vunturišević. Ona je definitivno među retkim umetnicima koji su uspešno spojili mejnstrim i alternativnu publiku, što je kod nas veoma teško. Publika i Bojana su sve vreme bili kao jedno i bilo je samo pitanje vremena kada će se "spojiti". Hit "Kese etikete" bio je prilika da Bojana siđe sa scene, pređe preko ograde i uđe u publiku, koja ju je nosila kroz ceo Garden stejdž dok je ona pevala pesmu. Definitivno prizor koji se retko viđa i jedna od scena koje će sasvim sigurno obeležiti ovogodišnji Arsenal fest.

arsenalfestdubiozakolektiv1 jpg

Dubioza Kolektiv

Ovaj nalet energije je bilo teško nadmašiti, no tu je Dubioza kolektiv, koja je zatvorila program na Glavnoj bini protekle večeri. U jednom trenutku scena je bukvalno eksplodirala, krenuli su taktovi pesme "USA" i Almir, Adis, Brano i ostali na sceni su počeli nekontrolisano da skaču u svom stilu. Iako smo svi slušali Dubiozu više puta, iskustvo je uvek jedinstveno i podjednako zanimljivo. Na početku koncerta posetioci su pozvani da podrže peticiju i omoguće bendu nastup na Eurosongu, kao predstavniku nepredstavljenih, što bio odličan "poklon" za 20. godišnjicu benda.

arsenalfestdubiozakolektiv2 jpg

Publika na nastupu Dubioza Kolektiva

Pred nama je poslednje veče ovogodišnjeg Arsenal festa, koje neće biti ništa manje zanimljivo. Program na glavnoj bini otvaraju Kolja i Grobovlasnici, nakon čega slede Giboni i Parov Stelar. Na Garden stejdžu nas čeka šarolika ponuda, od Proto Tipa sve do Zostera i Atheist Rapa.

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo