...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Najveći regionalni festivali ne odustaju od najavljenih termina

06.04.2020.

I dok muzička indrustrija zbog pandemije korona virusa na globalnom planu trpi velike gubitke, najveći domaći muzički festivali ne odustaju od zakazanih datuma planiranih za jun i jul. Exit i Arsenal Fest pozitivno gledaju na rešenje problema.

.

Novonastala situacija menja i letnji raspored zabave, posebno ako ste planirali posetu nekom velikom i značajnom muzičkom festivalu. Čuveni Glastonberi (Velika Britanija) otkazan je, dok su kalifornijski festival Koačela, kao i Primavera Sound u Braseloni pomereni za oktobar.

I pored toga što je do njihovog održavanja ostalo još svega nekoliko meseci, dva velika domaća muzička festivala i dalje ne odustaju od planiranih datuma. U pitanju se novosadski festival Exit (9-12. jul) i kragujevački Aresnal Fest (24-27. jun). Na listu hrabriih organizatora dodaćemo i zagrebački INmusic (22-24. jun). 

Portal Nova.rs. preneo je pre nekoliko dana navode organizatora Exita da otkazivanje festivala u ovom trenutku još nije opcija. 

"Ni drugi veliki festivali u zapadnoj Evropi, od kojih su neki i po mesec dana pre nas, nisu ni otkazani, ni odloženi. Mi imamo spreman veliki deo programa koji još nismo objavili, što ćemo uraditi po prestanku vanrednog stanja. Sa duge strane, otkazivanje festivala predstavljalo bi gubitak poslova za više stotina stalno zaposlenih i više hiljada honorarno angažovanih ljudi, u nekoliko desetina domaćih firmi koje zavise od festivala, brojni domaći muzičari i osoblje bili bi teško pogođeni nakon već teške situacije u kojoj se ceo naš sektor privrede već našao", navodi se u izjavi organizatora Exita za portal Nova.rs. 

arsenalfest0604 jpg

Arsenal Fest 2018

Datumi jubilarnog, desetog, Arsenal Festa u Kragujevcu, takođe su i dalje fiksirani. Direktor ovog festivala Zoran Vulović je za O radio rekao da još ni jedan strani niti domaći izvođač nije otkazao nastup na Arsenalu, tako da nema potrebe menjati zacrtani plan održavanja festivala. On veoma optimistično gleda na budući razvoj situacije, uz nadu da će se sve smiriti do juna i da će se festival održati u zakazanom terminu.
 
Najveće ime ovogodišnjeg INmusic festivala u Zagrebu svakako su The Killers. Bend na svom oficijelnom sajtu i dalje drži datume evropske turneje kao sigurne, tako da se i oni nadaju najboljem. Tu su i druga velika imena zakana za ovogodišnji INmusic (Beck, Deftones...), koja nisu povukla najavljene nastupe na predstojećim evropskim festivalima.

inmusic0604 jpg

Dok se čeka konačan razvoj situacije, Exit pojačava svoj specijalni program tokom izolacije. Lansiran sa ciljem da mnogima olakša ostanak kod kuće tokom vanrednog stanja, specijalni Exit TV program počeo je nastupom bendova Faithless, Bastille, Motorhead, ali su se na listi našli i britanski Dub FX i Richie Hawtin, dok je Italiji – zemlji koja je trenutno najpogođenija bio posvećen back to back set iz 2015. godine koji čine Adam Beyer i Joseph Capriati. 

Pored specijalnog Exit TV programa, svima je na raspolaganju i više od 1.000 sati nastupa i intervjua sa vodećim svetskim zvezdama, ali i drugih programa na Exitovom zvaničnom Youtube kanalu, koje je do sada pogledalo preko 50 miliona ljudi iz celog sveta. 

Evo Exit TV rasporeda za ovu nedelju:

1. Ponedeljak, 6. april 20:20 Migos – EXIT festival 2018. (premijera)

2. Utorak, 7. april 20:20 Simian Mobile Disco b2b Roman Flugel – EXIT festival 2015. (premijera)

3. Sreda, 8. april 20:20 Dub Pistols – EXIT festival 2016. (premijera)

4. Četvrtak, 9. april 20:20 Bajaga & Instruktori - EXIT festival 2018. (premijera)

5. Petak, 10. april 20:20 Maceo Plex - EXIT festival 2019. (premijera)

Dušan Majkić

Fotografije: Marko Obradović Edge i Exit arhiva

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo