...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Muzika / Festivali

Najveći regionalni festivali ne odustaju od najavljenih termina

06.04.2020.

I dok muzička indrustrija zbog pandemije korona virusa na globalnom planu trpi velike gubitke, najveći domaći muzički festivali ne odustaju od zakazanih datuma planiranih za jun i jul. Exit i Arsenal Fest pozitivno gledaju na rešenje problema.

.

Novonastala situacija menja i letnji raspored zabave, posebno ako ste planirali posetu nekom velikom i značajnom muzičkom festivalu. Čuveni Glastonberi (Velika Britanija) otkazan je, dok su kalifornijski festival Koačela, kao i Primavera Sound u Braseloni pomereni za oktobar.

I pored toga što je do njihovog održavanja ostalo još svega nekoliko meseci, dva velika domaća muzička festivala i dalje ne odustaju od planiranih datuma. U pitanju se novosadski festival Exit (9-12. jul) i kragujevački Aresnal Fest (24-27. jun). Na listu hrabriih organizatora dodaćemo i zagrebački INmusic (22-24. jun). 

Portal Nova.rs. preneo je pre nekoliko dana navode organizatora Exita da otkazivanje festivala u ovom trenutku još nije opcija. 

"Ni drugi veliki festivali u zapadnoj Evropi, od kojih su neki i po mesec dana pre nas, nisu ni otkazani, ni odloženi. Mi imamo spreman veliki deo programa koji još nismo objavili, što ćemo uraditi po prestanku vanrednog stanja. Sa duge strane, otkazivanje festivala predstavljalo bi gubitak poslova za više stotina stalno zaposlenih i više hiljada honorarno angažovanih ljudi, u nekoliko desetina domaćih firmi koje zavise od festivala, brojni domaći muzičari i osoblje bili bi teško pogođeni nakon već teške situacije u kojoj se ceo naš sektor privrede već našao", navodi se u izjavi organizatora Exita za portal Nova.rs. 

arsenalfest0604 jpg

Arsenal Fest 2018

Datumi jubilarnog, desetog, Arsenal Festa u Kragujevcu, takođe su i dalje fiksirani. Direktor ovog festivala Zoran Vulović je za O radio rekao da još ni jedan strani niti domaći izvođač nije otkazao nastup na Arsenalu, tako da nema potrebe menjati zacrtani plan održavanja festivala. On veoma optimistično gleda na budući razvoj situacije, uz nadu da će se sve smiriti do juna i da će se festival održati u zakazanom terminu.
 
Najveće ime ovogodišnjeg INmusic festivala u Zagrebu svakako su The Killers. Bend na svom oficijelnom sajtu i dalje drži datume evropske turneje kao sigurne, tako da se i oni nadaju najboljem. Tu su i druga velika imena zakana za ovogodišnji INmusic (Beck, Deftones...), koja nisu povukla najavljene nastupe na predstojećim evropskim festivalima.

inmusic0604 jpg

Dok se čeka konačan razvoj situacije, Exit pojačava svoj specijalni program tokom izolacije. Lansiran sa ciljem da mnogima olakša ostanak kod kuće tokom vanrednog stanja, specijalni Exit TV program počeo je nastupom bendova Faithless, Bastille, Motorhead, ali su se na listi našli i britanski Dub FX i Richie Hawtin, dok je Italiji – zemlji koja je trenutno najpogođenija bio posvećen back to back set iz 2015. godine koji čine Adam Beyer i Joseph Capriati. 

Pored specijalnog Exit TV programa, svima je na raspolaganju i više od 1.000 sati nastupa i intervjua sa vodećim svetskim zvezdama, ali i drugih programa na Exitovom zvaničnom Youtube kanalu, koje je do sada pogledalo preko 50 miliona ljudi iz celog sveta. 

Evo Exit TV rasporeda za ovu nedelju:

1. Ponedeljak, 6. april 20:20 Migos – EXIT festival 2018. (premijera)

2. Utorak, 7. april 20:20 Simian Mobile Disco b2b Roman Flugel – EXIT festival 2015. (premijera)

3. Sreda, 8. april 20:20 Dub Pistols – EXIT festival 2016. (premijera)

4. Četvrtak, 9. april 20:20 Bajaga & Instruktori - EXIT festival 2018. (premijera)

5. Petak, 10. april 20:20 Maceo Plex - EXIT festival 2019. (premijera)

Dušan Majkić

Fotografije: Marko Obradović Edge i Exit arhiva

Možda te još zanima:

.

Dizajner je timski igrač, a ne superstar

Novosađanin Mirko Žarković jedan je od najpoznatijih domaćih umetnika, čije je zanimanje, u svetlu svih novih, modernih tehnologija, teško sabrati…

.

Na Dance Areni žurke pod maskama

Ovogodišnji EXIT počinje 3. septembra, ali će se održati u znatno izmenjenom formatu. Umesto raznovrsnih bina, publika će slušati i…

.

Reakcije na održavanje Exita podeljene, organizatori objavili prva imena

Zvanična odluka o tome da ovogodišnji Exit festival ipak bude održan izazvala je različite reakcije javnosti. Sa jedne strane, mnogi…

.

Mladi heroj se ne zaustavlja na trenutnom uspehu

Maša Mišković, mlada asistentkinja na Pravnom fakultetu u Beogradu, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrada Youth Hero. Maša je neko…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Kurt Vajl: Kultura muzičkih čudaka

Ovogodišnji Arsenal fest doneo je nešto starijoj i probranijoj publici oduševljenje u liku i delu Kurta Vajla (Kurt Vile). Ovaj hitmejker i…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo