...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Istina koja nas pokreće

20.06.2021.

Kultni beogradski pank rok bend NBG još u februaru prošle godine oglasio se novim albumom "Nama ostaje samo punk" (Multimedia Music). Na albumu se nalazi trinaest numera. Aranžmane, tekstove i kompozicije potpisuju Aleksandar Karapandžić, Boris Volak, Saša Vlajsović i Vladimir Markoski, uz bonus numeru, obradu pesme "Nove godine", grupe U škripcu. "Nama ostaje samo punk" je snimljen u studiju Klinika Petrović, u BIGZ-u, majua 2019. godine, a produkciju potpisuje Ivan Petrović. Ovo su faktografski podaci o novom albumu NBG-a, čija je prava koncertna promocija izostala jer se pojavio neposredno pred pandemiju koronavirusa. Povod za razgovor sa gitaristom Aleksandrom Karapandžićem Karom su novi singl/spot "Tebe vole blokovi" i predstojeći nastup na Exit festivalu.

.

Zbog korone i poznate situacije, možemo komotno da odsečemo poslednjih godinu i po dana, pa da o albumu "Nama ostaje samo punk" razgovaramo kao da je novi – što i jeste. Kako ti gledaš na tu nametnutu vremensku pauzu?

Veruj mi da nikada nismo ni pomislili dao ćemo se ponovo okupiti. U pitanju je bila rođendanska žurka našeg drugara Nenada Vasića Rudara (Vox Populi). Tu je bio još jedan engleski pank bend, a i nas su pozvali da nastupamo. Malo smo se natezali, ali i razmislili o tome zašto ne bismo nastavili, jer smo se dobro osećali. Taj koncert je prošao fantastično, a prva nova pesma koju smo sastavili bila je stvar "Akcija". Nastavili smo samo zbog ljubavi, a ekipa je ista kao pre skoro dvadeset pet godina. Želeli smo prvenstveno da zadovoljimo sebe. Posle smo videli da se to sve dopalo i publici.

Spot za pesmu "Tebe vole blokovi"

Novi singl "Tebe vole blokovi" je omaž Novom Beogradu, ali i info o tome da ste i vi tu, posle cele ove situacije?

Svi članovi benda su odrasli na Novom Beogradu, tu smo provalili rokenrol, pank, a i celo naše odrastanje. Ta pesma je nastala bukvalno na jednoj probi, za petnaest minuta. Izašla je iz nas. Sisa (pevač Boris Volak) je napisao tekst, dok sam ja već imao muziku. "Tebe vole blokovi" je pravi pečat našeg prisustva.

Naslov albuma je dosta ogoljen i ima veze sa nekom našom trenutnom situacijom...

To je u stvari stari grafit koji se nalazi u bloku 70. Taj citat je onda inspirisao Sisu da napiše tekst... Šta nam drugo ostaje?! Rokenrol – šta drugo! Zreli smo sada, imamo godina i ispostavilo se da je to istina. Istina koja nas pokreće.

Spot za pesmu "Beži"

Novi album donosi i malo tvrđi gitarski zvuk. Da li je to vaše najkompleksnije izdanje do sada?

Producenti pokušavaju da izvlače sve i svašta iz nas, ali na kraju ostane esencija našeg zvuka i način kako zvučimo uživo. Gledali smo da celokupna produkcija zvuči kao kad smo na probi, na velikoj ili maloj bini, bez mnogo šminke i doterivanja. Sve je suvo i veoma prisutno.

Ponovo je tu i jedna netipična obrada. Zašto ste odabrali "Nove godine", benda U škripcu?

U pitanju je jedan od bendova koji smo mi, kao klinci osamdesetih, veoma poštovali. Prvobitna ideja je bila da obradimo njihovu stvar "Kao u boji", međutim, probali smo i "Nove godine" koja nam je legla na keca. Zoran Vulović Vule nam je, kao autor te pesme, dao zeleno svetlo, a mi smo je snimili kao na probi. Možda je i kontradiktorno malo, ali zašto da ne. Po meni je bolje da bend, ako se već odluči za neku obradu, uradi nešto što mu nije toliko blisko. Tada se može i čuti drugačiji stil iste pesme.

Na koji način ste izdržali ovo breme od godinu i po dana nesviranja?

Jako teško. Ovo je prvi album posle ponovnog okupljanja u ovom sastavu. Bili smo jako nestrpljivi, završili snimanje, uradili promociju u martu prošle godine, zakazali gomilu koncerata i festivala, a onda je nastao totalni muk. Nismo znali šta, kako, gde... Ali, idemo dalje! Nastup na Exitu biće, na neki način, novosadska promocija albuma. Imamo i novih pesama, nismo želeli da se skroz učaurimo za vreme korone.

nbg2 jpg

Vlajsa, Sisa, Kara i Vlada

Koje su tvoje omiljene pesme sa novog albuma?

Publika uvek bira pesme/hitove, ali meni su "Zagrizi život" i "Pobediti sam" baš jako drage i jake pesme.

Da li ćete nastaviti sa promocijom i do kraja godine? I na koji način?

"Tebe vole blokovi" je već šesti spot sa albuma. "Akcija", "Vanredno stanje", "Osuđen na bes", "Beži"... Dosta smo uradili. Planiramo mnogo toga, ali najviše da budemo koncertno aktivni i da uporedo radimo na novom albumu. Tu je već osam pesama i do kraja godine sigurno ulazimo u studio. Mi smo od one vrste bendova koji se, čak i kad ne sviraju nekoliko godina, samo sastanu na probi i kao da smo juče prekinuli. Na kraju krajeva, počeli smo bend kao klinci i nemamo taj problem da se gledamo, ogovaramo... Bukvalno osećamo šta će ko od nas da uradi za dobru pesmu. To je naše najjače oružje.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Vanredno stanje"

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Six Pack se vraća u Novi Sad!

Legendarni pank bend Six Pack u subotu 4. februara svira u novosadskoj Gerili. Publiku očekuje repertoar od preko dva sata, što…

.

Nedeljni vodič od 30. januara do 5. februara

Opraštamo se od januara i ulazimo u februar, čiji nam početak donosi gomilu zanimljivih događaja.

.

Francis K. A. i Dolores ovog petka u CK13

U petak 27. januara novosadska publika će u CK13 moći da čuje bendove Francis K. A. i Dolores - nove…

.

Nedeljni vodič od 23. do 29. januara

Poslednja nedelja u januaru kreće sa izložbama, tribinama i promocijama knjiga, a potom nas očekuju razne žurke i koncerti.

.

Muzika može dobar film uvek da podigne na još viši nivo

Šlagvort je bend iz Novog Sada, jedinstven po tome što svira filmsku muziku. Na njihovom repertoaru nalaze se pesme iz…

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. januara

Praznici su prošli, vreme je da se vratimo u normalu. U tome će vam pomoći dosta zanimljivih događaja koji vas…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo