...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Muzika / Festivali

Istina koja nas pokreće

20.06.2021.

Kultni beogradski pank rok bend NBG još u februaru prošle godine oglasio se novim albumom "Nama ostaje samo punk" (Multimedia Music). Na albumu se nalazi trinaest numera. Aranžmane, tekstove i kompozicije potpisuju Aleksandar Karapandžić, Boris Volak, Saša Vlajsović i Vladimir Markoski, uz bonus numeru, obradu pesme "Nove godine", grupe U škripcu. "Nama ostaje samo punk" je snimljen u studiju Klinika Petrović, u BIGZ-u, majua 2019. godine, a produkciju potpisuje Ivan Petrović. Ovo su faktografski podaci o novom albumu NBG-a, čija je prava koncertna promocija izostala jer se pojavio neposredno pred pandemiju koronavirusa. Povod za razgovor sa gitaristom Aleksandrom Karapandžićem Karom su novi singl/spot "Tebe vole blokovi" i predstojeći nastup na Exit festivalu.

.

Zbog korone i poznate situacije, možemo komotno da odsečemo poslednjih godinu i po dana, pa da o albumu "Nama ostaje samo punk" razgovaramo kao da je novi – što i jeste. Kako ti gledaš na tu nametnutu vremensku pauzu?

Veruj mi da nikada nismo ni pomislili dao ćemo se ponovo okupiti. U pitanju je bila rođendanska žurka našeg drugara Nenada Vasića Rudara (Vox Populi). Tu je bio još jedan engleski pank bend, a i nas su pozvali da nastupamo. Malo smo se natezali, ali i razmislili o tome zašto ne bismo nastavili, jer smo se dobro osećali. Taj koncert je prošao fantastično, a prva nova pesma koju smo sastavili bila je stvar "Akcija". Nastavili smo samo zbog ljubavi, a ekipa je ista kao pre skoro dvadeset pet godina. Želeli smo prvenstveno da zadovoljimo sebe. Posle smo videli da se to sve dopalo i publici.

Spot za pesmu "Tebe vole blokovi"

Novi singl "Tebe vole blokovi" je omaž Novom Beogradu, ali i info o tome da ste i vi tu, posle cele ove situacije?

Svi članovi benda su odrasli na Novom Beogradu, tu smo provalili rokenrol, pank, a i celo naše odrastanje. Ta pesma je nastala bukvalno na jednoj probi, za petnaest minuta. Izašla je iz nas. Sisa (pevač Boris Volak) je napisao tekst, dok sam ja već imao muziku. "Tebe vole blokovi" je pravi pečat našeg prisustva.

Naslov albuma je dosta ogoljen i ima veze sa nekom našom trenutnom situacijom...

To je u stvari stari grafit koji se nalazi u bloku 70. Taj citat je onda inspirisao Sisu da napiše tekst... Šta nam drugo ostaje?! Rokenrol – šta drugo! Zreli smo sada, imamo godina i ispostavilo se da je to istina. Istina koja nas pokreće.

Spot za pesmu "Beži"

Novi album donosi i malo tvrđi gitarski zvuk. Da li je to vaše najkompleksnije izdanje do sada?

Producenti pokušavaju da izvlače sve i svašta iz nas, ali na kraju ostane esencija našeg zvuka i način kako zvučimo uživo. Gledali smo da celokupna produkcija zvuči kao kad smo na probi, na velikoj ili maloj bini, bez mnogo šminke i doterivanja. Sve je suvo i veoma prisutno.

Ponovo je tu i jedna netipična obrada. Zašto ste odabrali "Nove godine", benda U škripcu?

U pitanju je jedan od bendova koji smo mi, kao klinci osamdesetih, veoma poštovali. Prvobitna ideja je bila da obradimo njihovu stvar "Kao u boji", međutim, probali smo i "Nove godine" koja nam je legla na keca. Zoran Vulović Vule nam je, kao autor te pesme, dao zeleno svetlo, a mi smo je snimili kao na probi. Možda je i kontradiktorno malo, ali zašto da ne. Po meni je bolje da bend, ako se već odluči za neku obradu, uradi nešto što mu nije toliko blisko. Tada se može i čuti drugačiji stil iste pesme.

Na koji način ste izdržali ovo breme od godinu i po dana nesviranja?

Jako teško. Ovo je prvi album posle ponovnog okupljanja u ovom sastavu. Bili smo jako nestrpljivi, završili snimanje, uradili promociju u martu prošle godine, zakazali gomilu koncerata i festivala, a onda je nastao totalni muk. Nismo znali šta, kako, gde... Ali, idemo dalje! Nastup na Exitu biće, na neki način, novosadska promocija albuma. Imamo i novih pesama, nismo želeli da se skroz učaurimo za vreme korone.

nbg2 jpg

Vlajsa, Sisa, Kara i Vlada

Koje su tvoje omiljene pesme sa novog albuma?

Publika uvek bira pesme/hitove, ali meni su "Zagrizi život" i "Pobediti sam" baš jako drage i jake pesme.

Da li ćete nastaviti sa promocijom i do kraja godine? I na koji način?

"Tebe vole blokovi" je već šesti spot sa albuma. "Akcija", "Vanredno stanje", "Osuđen na bes", "Beži"... Dosta smo uradili. Planiramo mnogo toga, ali najviše da budemo koncertno aktivni i da uporedo radimo na novom albumu. Tu je već osam pesama i do kraja godine sigurno ulazimo u studio. Mi smo od one vrste bendova koji se, čak i kad ne sviraju nekoliko godina, samo sastanu na probi i kao da smo juče prekinuli. Na kraju krajeva, počeli smo bend kao klinci i nemamo taj problem da se gledamo, ogovaramo... Bukvalno osećamo šta će ko od nas da uradi za dobru pesmu. To je naše najjače oružje.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Vanredno stanje"

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Muzika ima uticaj na pojedinca onoliko koliko on to dopusti

Zoster je muzički sastav iz Mostara oformljen 2000. godine. Čine ga Mario Knezović (vokal), Adis Sirbubalo (klavijature), Nikola Galić (bas gitara),…

.

Nedeljni vodič od 27. juna do 3. jula

Kraj juna i početak jula donose nam zanimljive tribine, žurke i muzičke nastupe. Idealan način da provedete ove vrele letnje…

.

Najnovosadskiji rok festival

Da Novi Sad jeste festivalski grad i to ne samo u godini kada je i Evropska prestonice kulture, svedoče mnogobrojni…

.

Exitov kamp i ove godine na Štrandu

Exitov kamp će i ove godine biti smešten na novosadskom Štrandu, od 5. do 12. jula, najavljuju organizatori. Kako se…

.

Sa posla od devet do pet, do headlinera na EXIT-u

"What you know about rollin' down in the deep? When your brain goes numb, you can call that mental freeze", reči su…

.

TBF, Helem Nejse i Zoster besplatno na Distriktu mira

Od 23. do 27. juna u novosadskom Kreativnom distriktu, nekadašnjoj Kineskoj četvrti, biće održan umetnički i tribinski program Distrikt mira. 

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo