...
TRENUTNO22:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Eyot: Srpska džez scena će doživeti procvat

30.11.2021.

Niški džez sastav Eyot imao je iza sebe, uprkos pandemiji, uspešnu godinu. Izdali su album "557799" koji je postigao uspeh na međunarodnoj sceni, uprkos nedostatku koncerata.

.

Foto: YouTube / Eyot TV

Jedan od prvih nastupa koji je grupa Eyot otkazala zbog pandemije trebalo je da bude upravo u čuvenom Studiju M, u Novom Sadu. Kako je prostor u ulici Ignjata Pavlasa trenutno zatvoren, ovaj nastup će morati da se desi negde drugde, priča frontmen Eyota Dejan Ilijić.

"Nastupali smo u Studiju M dva ili tri puta. To je bila sala svetskog kapaciteta koji bi poželeo svaki grad na svetu. Ja se nadam da će ta sala opstati. Vezan sam za Studio M, snimao sam tu još kao klinac i drago mi je što imamo snimke odatle. Na neki način smo i mi deo istorije Studija M i on je deo istorije našeg benda", kaže Dejan za Oradio.

Uprkos pandemiji koja je obeležila prošlu godinu, vi ste krajem 2020. izbacili jako uspešan album "557799". Kako je izgledala njegova priprema?

U celu priču samo ušli pre pandemije, snimili smo ga krajem 2019. godine, u novembru. Krajem te godine smo potpisali ugovor sa "Ropeadope" etiketom i spremali smo se za velike stvari. Desilo se šta se desilo i ipak smo odlučili da izdamo album u vreme pandemije. Dobro je prošao na listama i imali smo dobre kritike. Da je to moglo da se isprati koncertima, verovatno bi sve bilo bolje, ali šta je tu je. Uspeli samo da odsviramo nekoliko koncerata krajem prošle godine, ovo godine je toga bilo čak i manje. 

U jednom razgovoru ste pomenuli da volite da pravite dvogodišnje i trogodišnje planove za bend. Da li je ovako uspešan album bio u tim planovima?

Bio je u planu. Planirali smo i slina putovanja, bilo je puno toga u pregovorima, sada je sve to u magli i ništa se ne zna. U januaru bi trebalo da nastupamo u Švajcarskoj na jednom festivalu, ali još uvek ne znamo da li ćemo uspeti tamo da odemo. U ovom trenutku nemamo te drugoročne planove, već čekamo da se stvari dovedu u red. Dosta festivala se ove godine, ipak održalo i nadam se da će od sledećeg leta sve biti u normali.

Kada vas najavljuju, često vole da kažu da ste "najuspešniji izvozni brend" Srbije u svetu džeza. Prija li vam takva kvalifikacija?

Ne razmišljamo o tome - mi radimo to što radimo. Činjenica je da smo probili mnoga polja na kojima pre nas nije svirao niko sa ovih prostora. Sada je domaća scena sve jača i jača, mi smo već veterani u tome. Mladi će sada, zbog cele ove situacije, imati problem da urade neke stvari koje smo mi ranije mogli. Verujem da će nakon svega, srpska džez scena doživeti procvat i jednu uspešnu epohu.

U svoje kompozcije ubacujete i motive tradicionalne muzike sa naših prostora, da li je to ono što je zainteresovalo strance za vašu muziku?

Imamo i dosta zapadnih uticija. To "zapadno", im je privlačno jer je njihovo, ostalo im je egzotično. Naša muzika je mešavina raznih pravaca - bitne su nam kompozicije, bitna nam je ta priča koju nosimo kao bend.

Eyot na početku i Eyot danas - u čemu se razlikuju?

Eyot na početku je više svirao nego danas. Jedna velika karijera je sada iza nas, a tada smo imali samo snove, želje i planove.

Dejanovo gostovanje u emisiji "Pop up" poslušaj ovde:

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Evergrin ostaje kao neko klasično dobro

Kada se govori o umetnosti, zanimljivo je da se uvek, pored svega što danas imamo, vraćamo nekim starim stvarima. Pogotovo…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. januara

Možda su praznici prošli, ali događaji u Novom Sadu ne jenjavaju. Za vas smo izdvojili najzanimljivije za ovu nedelju.

.

Trep u 2022: Samo neka vozi

Trep muzika spada u podžanr hip hopa. Nastala je početkom 2000-ih na jugu Sjedinjenih američkih država, a pionirima pravca smatraju…

.

Klasičnom muzikom do vrha

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu Andrej Balaž i Iva Dimitrijević su ovogodišnji dobitnici Priznanja za vrhunske rezultate postignute na…

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. januara

Posle dočeka Nove godine sve je utihnulo, pa samim tim nema mnogo događaja. Mi smo za vas izdvojili nekoliko koji…

.

Keni nije mrtav: Bez ikakvih kompromisa

Godinu koja se upravo završila bend Keni nije mrtav pamtiće po nekoliko značajnih trenutaka u svojoj karijeri. Iako su na…

  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 IN teen
  • 22:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo