...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Muzika

Elektro zvuk na Oradiju petkom od 22

13.05.2021.

Nova muzička emisija koja je prošle nedelje krenula na O radiju zove se Floating Sounds, a uređuje je Čaba Horvat. Tokom dva sata, koliko traje emisija, studiozno ćemo ulaziti u svaki žanr i istraživati sve moguće geneze elektro zvuka i slične muzike. Biće to pravi DJ set koji ćete moći poneti i u izlazak.

.

Ove nedelje se emituje tvoja druga emisija. Zanim me šta je to što ćemo od sada slušati pod tvojim uredničkim izborom?

Ćao dragi slušaoci! Emisija se najviše bavi današnjom elektronskom muzikom. Nadam se da će sve to biti zanimljivo i interesantno za sve koji su otvoreni za elektro žanrove. Atmosferu mogu uporediti sa Exit festivalom – Mejn stejdž pa rejvujemo malo, dolaze i lagani, čil zvuci a ponekad ću staviti i hardkor ritam.

Koje ćeš se koncepcije držati, s obzirom da je izbor baš šarolik?

Kroz dva sata želim da predstavim jedan stil/žanr. Mislim da je tako jednostavnije i konciznije. Jer, ako neko voli Deep House, ne mora da bude presečen sa drugim zvucima. A onda sledeće nedelje – drugi žanr.

Mathame - Skywalking

Kako ti doživljavaš takve ratličitosti u elektro muzici? Šta je tebi bliže za sada, a do čega ćeš naknadno doći?

Pa ja dolazim iz rok bekgraunda. Poslednjih nekoliko godina ta muzika se jako menjala jer se uz rok idealno uklopio elektro zvuk. Tada sam i počeo da se fasciniram elektronikom, jer mi je užasno interesantno šta se desi kada mešaš žanrove i šta dobijaš takvim menjanjem. Elektronsku muziku sam prvo otkrio kroz rani New Wave sa početka osamdesetih godina prošlog veka. Sa ove istorijske tačke se jasno mogu uočiti sve promene prilikom geneze zvuka. Recimo, Tehno i New Wave je idealna kombinacija po meni jer me takav pristup fascinira. Dakle, više volim taj umetnički talas, kada pomešaš džez ili klasiku sa elektro pristupom – to je po meni budućnost muzike.

Kako ti, kao čovek koji je došao iz alternativnog i indimuzičkog sveta, gledaš na to da elektro muzika uspešno preživljava sve druge muzičke žanrove?

I ako je tu sve mehanički postavljeno, zapravo je sve jako naturalno. A i istorijski gledano, ima smisla jer je muzika krenula prvo sa ritmom. Zato je elektronska muzika samo slična slika onog što se na zemlji čulo pre recimo pet hiljada godina. Taj doživlja prilikom slušanja muzike je ostao nepromenjen.

Nora En Pure - Bartok

Zanimljivo je i kako si došao do imena za svoju emisiju.

Da, u pitanju je bend  koji je kroz elektro muziku predstavio i jednu umetničku koncepciju. U pitanju je britanski producent i muzičar koji nastupa pod imenom Floating Points. Inače, mislim da su ljudi koji čine taj širi ansambl matematičari i predaju na fakultetima, a takva struktura se upravo može čuti u njihovoj muzici. E zbog njih sam napravio kovanicu Floating Sounds za ime moje emisije. Pre dva meseca su se oglasili sa koncertnim albumom „Promises“, koji vam toplo preporučujem.

Da li pratiš i regionalniu elektronsku scenu?

Pratim naravno. Mislim da je scena dobra i kvalitetna. Najviše slušam Radio Beograd 2 i 3. Takvi žanrovi danas prave lep kontakt sa publikom, ali izgleda da tu nema nešto puno zarade. Tako mi se čini.

Floating Points - Ratio

Za koji zvuk si se opredelio u večerašnjem izdanju emisije Floating Sounds?

Večeras ćemo nastaviti sa pričom iz prve emisije. To znači Tech, Tech House poput Solomuna, Borisa Brejče... A od naredne nedelje biće i Hardkor – jako čekam tu emisiju. U pitanju je muzika koja je teška i zahtevna za slušanje, ali je ultra interesantna. Biće nekih japanskih rariteta itd a puštaću i pravu opuštenciju.

Da li imaš neko DJ ime?

Nemam DJ ime, jer ne gledam na sebe tako. Možda sam i radio kao DJ , ali ne idem na žurke jer me to ne zanima previše. Ne bih nikada želo da budem muzičar, ja samo obožavam muziku kao umetnost.

U nastavku poslušajte kompoziciju "La Rock" koju izvodi Vitalic.

 

 

Možda te još zanima:

.

Istina koja nas pokreće

Kultni beogradski pank rok bend NBG još u februaru prošle godine oglasio se novim albumom "Nama ostaje samo punk" (Multimedia…

.

Krizni štab dao saglasnost za održavanje festivala

Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje ovog leta, pod uslovima iz bezbednosnog protokola Safe Events…

.

Exit stiže u Bugarsku i Kinu

Nakon što je nedavno najavljena saradnja sa jednim od vodećih američkih klupskih prostora, klubom "Space" u Majamiju, Exit festival će…

.

Zaokruživanje trenutka

Novosadska grupa Minstrel objavila je novi spot za pesmu “Hrana” i time se na velika vrata vratila na domaću scenu.…

.

Više od 70 odsto posetilaca Exita vakcinisano ili preležalo koronavirus

Više od 70 odsto fanova koji su kupili karte za ovogodišnji Exit je vakcinisano ili preležalo koronavirus, pokazala je anketa…

.

Konkurs za kompozitore

Pop Depresija i Kišobran uz podršku LP Dua pozivaju kompozitore da učestvuju na konkursu KLAVIRSKO NEBO #4: Nova regionalna indie-klasika. 

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo