...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Dinamično razbijanje kolotečine

23.10.2021.

Velar je tročlana ekipa iz Novog Sada koja zdušno svira svoju verziju alternativnog metala. Nedavno su objavili prvi album pod nazivom "Yemen", na kome vas čekaju uzavrele emocije i žestoki naboj. Pored bubnjara Mladena Zelena i klavijaturiste i gitariste Damjana Bujandrića, tu je i basista i pevač Aleksandar Marin sa kojim smo porazgovarali o tome na koji način su gradili svoj prenosivi zvučni zid. 

.

Album otvara numera "Concept". Da li ona, možda, nosi u svom naslovu celu zvučnu ideologiju albuma "Yemen"?

Za tu pesmu ni dan danas ne možemo da kažemo da je završena. Gradili smo je tako što smo samo nabacivali gomilu ideja i samim tim se zalepila za nas, kao jedan koncept pesme. Slična ideologija se prenela i na ostale kompozicije. Album je jako dugo rađen, trebalo je puno vremena da sazri, a dve pesme čak nisu ni ušle na album jer smo zaključili da to nije bilo to. "Yemen" je, u principu, jedna uobličena priča svega što smo proživljavali u periodu snimanja. Što se i da osetiti. Taj period je bio turbulentan za svu trojicu. Menjali su se poslovi, partneri, prebivališta… Oseti se da, čak i kada je lepo, da sve ima neki tužni prizvuk. A kada je besno, onda je jako besno i čuje se dobro sva ta količina frustracija koja je izbačena iz svih nas. 

velar2 jpg

Omot albuma Yemen

Album kao transparencija života?

Tako je – živimo naše pesme kroz naše pesme.

Kakav je bio ritam samog snimanja?

Uopšte nismo žurili. Svaki put kada bi se odlučili da ubacimo u šestu brzimu – to se jednostavno nije desilo. Ili privatne poteškoće ili nismo bili zadovoljni rezultatom. Zaista smo se vodili time da, kad god da izađe – izaći će. Kada sva trojica možemo da sednemo, mrtvi trezni i kažemo da je to kvalitetno, da će i mnogi to zaključiti tokom slušanja!

Pesma "Concept"

Šta je ono što je bilo najzahtevnije u sklapanju albuma?

Meni lično je bilo najteže da se oduprem iskušenju stalnog prepravljanja. Prepravka vuče sve ponovo nazad. Damjan se u potpunosti bavio produkcijom, masteringom, miksom… On jeste mađioničar u svakom mogućem smislu, gledajući ga kako radi već je uživanje samo po sebi. Mi u bendu već imamo onomatopejsku, neku somatsku komunikaciju, kada pričamo kako bi nešto trebalo da zvuči. 

Koliko ste zajedno u ovoj postavi?

Od samog početka. 

Koliko vas ja baš zanimala takva forma albuma?

MI smo prvo izbacili tri singla i to su bile verzije sa kojima smo bili zadovoljni. Dozvolili smo da tu prevlada želja da se nešto ponudi publici, a kada smo izbacili drugu turu od tri pesme, onda smo sve obrisali sa svih sajtova i okačili sve kompletno. Resetovali smo sve, u obliku celine. Želeli smo album prvenac, povraća mi se od te kovanice, ali se "Yemen" morao pojaviti u takvom obliku. 

Pesma "Electric Birds"

Kako bi ga ti zvučno opisao?

Kao kajganu. Ali da ga ne komplikujemo, u principu to jeste alternativni metal. Koliko god se neko trudio da beži od šablona i norme, negde se moraš uklopiti. Pesme su zanimljive dinamički. I ritmički, takođe. Ima i puno ambijenta. Ali ono čime se najviše dičimo, upravo je ta naša pomenuta dinamika.

Kada će te to sve zasvirati uživo?

Ne smem puno da pričam, ali uskoro, na jednom festivalu koji će biti organizovan u novosadskoj Fabrici. Naš plan je da tada odsviramo što manje pesama sa albuma, već da premijerno predstavimo novi materijal. Znam da su svi umrli od ove svakodnevne kolotečine i prosto ćemo da je razbijemo. A ako ćemo je razbijati – razbićemo je na naš način.

Za kraj, poslušajte pesmu "Qat":

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo