...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Bohemija: Zajedničko putovanje kroz lična iskustva

30.10.2021.

Niški pop sastav Bohemija spreman je za svoje treće albumsko predstavljanje publici. Ime albuma je "Putujemo", a tu je i video singl "Levo oko" koji je pre nekoliko dana najavio ovo sofisticirano pop putovanje. O svemu što Bohemija radi ovih dana po(p)razgovarali smo sa gitaristom i pevačem Jankom Džambasom.

.

Šta zvučno donosi vaš treći album?

Čini mi se da su na ovom albumu malo brže pesme. To više zavisi od našeg raspoloženja, ali sve je to i dalje Bohemija. Ovaj album smo napravili u istom sastavu koji je radio na prethodnom izdanju "Nasmeši se i reši se?".

Spot za pesmu "Levo oko"

Negujete pop pristup stvaranja muzike koji je danas veoma redak. Koliko je zanimljivo upuštati se u takve forme?

U jednom momentu nam se učinilo da je pop muzika jedan veliki izazov, jer nije lako napraviti pop pesmu. A još teže je napraviti pop pesmu koja ne liči na svaku pesmu u ovom trenutku. Ja čujem šta sam slušao dok smo pravili prvi i drugi album, naravno i ovaj treći. Sada je to bio soul, pa čak i bosanova, rane šezdesete… Svi se mi bavimo uzimanjem starog i to provlačimo kroz filter.

To je jedan album za poneti?

Nazvali smo ga upravo zbog istoimene kompozicije "Putujemo", jer to nije samo putovanje kroz različite žanrove, nego je bukvalno putovanje kroz lična iskustva. Svi smo kao članovi Bohemije prolazili kroz to zajedničko putovanje.

Spot za pesmu "Kao ja kao ti"

Koliko nam danas, na domaćoj sceni nedostaje pop žanr? 

Meni fali, zato i hoću publici da ponudim ono što meni prija. Razmišljam dosta o tome – odakle entuzijazam za pravljenje muzike? Volimo mi i bendove poput The Beatles, Beach Boys, neki aranžmani će vas odvesti čak i u neki progresiv zvuk. Interesantno je što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o nekom striktnom receptu, tj. strukturi pravljenja kompozicija.

Za kraj, poslušajte kako Bohemija zvuči uživo:

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Muzička radionica u Američkom kutku

Muzička radionica pod nazivom "Melodija vode" biće održana 24. marta u Američkom kutku. Radionice je deo projekta OneBeat Balkans koju…

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo