...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Muzika

Album nedelje: First Aid Kit - Ruins

31.01.2018.

Ruševine kompleta za prvu pomoć.

.

Novi album švedskog benda First Aid Kit "Ruins" dolazi četiri godine nakon hvaljenog izdanja "Stay gold". Bend su pre više od jedne decenije osnovale sestre Klara i Johana Sodeberg, a postale su svetski poznate nakon što je njihova obrada pesme benda Fleet Foxes "Tiger mountain peasant song" stekla instant popularnost na Jutjubu.

Usledila su tri albuma, dva EP izdanja i mnoštvo singlova, uz veliko poštovanje u svetskim indie folk krugovima. Posle proboja na Jutjubu i društvenim mrežama, 2010. sestre Sodeberg objavljuju prvi album "The Big Black and the Blue", koji je producirao njihov otac i kreću na turneju tokom koje su u Americi, Kanadi i Australiji odsvirale više od 100 koncerata.

Naredne godine upoznaju Džek Vajta koji ih poziva u svoj studio i zajedno rade obrade pesama "Universal Soldier" Buffy Sainte-Maries i "It Hurts Me Too" Mel Londona and Tampa Redsa koje su se pojavile na vinilnom singlu te godine.

prvialbum jpg

Omot prvog albuma "The Big Black and the Blue"

Iste godine svirale su i na dodeli Polar music nagrada u Stokholmu i u čast legendarne Patti Smith odsvirale pesmu "Dancing barefoot" koja je čuvenu umetnicu dovela skoro do suza. Ovaj video takođe je postao veoma popularan na Jutjubu i zabeležio nekoliko miliona pregleda. 

Albumi "The Lion's Roar" iz 2012. i "Stay gold" dve godine kasnije donose bendu First Aid Kit nastupe na najvećim festivalima poput Glastonberija ili iTunes festivala i u popularnim televizijskim emisijama, kao što je šou Dejvida Letermana.

Početkom prošle godine objavljeno je da su u Americi počele pripreme za snimanje četvrtog albuma "Ruins", koji je najavljen jesenas singlom "It’s a shame". Nešto kasnije pojavio se i drugi singl "Postcards", da bi polovinom januara konačno izašao i album "Ruins" i to najpre u digitalnom izdanju. 

Novi album je producirao Taker Martin, poznat po radu s autorima kao što su The Decemberists, My Morning Jacket, Laure Veirs i Sufjan Stevens. Na albumu se, kao i na svim prethodnim izdanjima oseća veliki uticaj country zvuka što sestre nikada nisu krile, a prema prvim utiscima, može se reći da su sada otišle i korak dalje. 

fak1 jpg

Sestre Sodeberg, Klara i Johana

Album je najavio treći singl "Fireworks", a odmah po objavljivanju albuma First Ait Kit su najavili i promotivnu turneju, koja uključuje nastupe u Kanadi, Americi, Evropi i Australiji.

P. N. 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo