...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

ABBA najavljuje oproštajnu turneju ali se fanovi ne opraštaju od njihove muzike

03.11.2021.

Verovali ili ne, novi album švedske pop grupe ABBA trebalo bi da izađe za nekoliko dana. Ovaj, nekada mega popularni kvartet, odlučio je da se posle skoro četiri decenije pauze vrati na scenu. Iako, sasvim sigurno, novi materijal ne može da se poredi sa starim hitovima, ABBA se nekako ipak vratila u naše živote.

.

Foto: YouTube / ABBA

Njihovi hitovi, nastajali uglavnom sedamdesetih godina, našli su put i do novih generacija. Kako kaže Boško Đelilović iz ABBA Real Tribute benda, na njihove nastupe dolaze i stariji i mlađi i svi podjednako uživaju u muzici.

"Jesu se oni raspali još 1982, ali je činjenica da i danas te pesme 'rade' i da ih ljudi vole. Imaju mnogo mega hitova i mnogo hitova. Mi izvodimo nekih 30 pesama i meni je jedna od najdražih 'Dancing Queen'. Sve pesme su i danas popularne - na koncertu su i stari i mladi i svi oni znaju tekstove. To je fenomen, pesme su prosto genijalne i samim tim se i danas slušaju", kaže Boško.

Dvadeseti singl grupe ABBA koji se našao na britanskoj Top 10 list

Singlovi, koji su predhodili novom albumu, prošli su iznenađujuće dobro na top-listama. Singl "Don’t Shut Me Down" je, na primer, direktno ušao na 9. mesto britanske liste i za samo sedam dana zabeležio 2,3 miliona preuzimanja na striming servisima.

abba2 png

Oni će biti tu zauvek... (Foto: Pixabay)

Nove pesme će sigurno obradovati one rođene u drugoj polovini 20. veka, ali šta o tome misle oni rođeni malo pre ili posle 2000. godine? Evo šta kažu fanovi sa kojima smo razgovarali:

"Oni su manje-više definicija pop muzike. Postavili su visoke standarde u produkciji mejnstrim muzike koje mnogi ne mogu da isprate. Kao i današnji pop, dok imaš nešto lako uđe u uvo, nije bitno iz kog je perioda, ostaje zauvek."

"Više volim njihove veselije pesme, ne volim one depresivne, za plakanje. Smatram da su nove pesme kopija njihovih starih pesama. Deluje mi kao da su rekli 'hajde da živimo od stare slave i izbacimo nešto posle 30 godina'. Podsećaju me na depresivnije pesme poput 'Thank You For The Music' i ne sviđaju mi se."

“Pozitivni su. Napravili su revoluciju i ostavili trag u istoriji pop muzike. Još više cenim to što su pre nekoliko decenija odbili ponudu da se vrate na scenu i urade turneju. Prošlo je mnogo godina, oni to nisu uradili. Sada se vraćaju zato što oni to hoće, a ne zato što im drugi nude.“


Mjuzikl koji je vratio grupu ABBA i njihovu muziku u centar pažnje

Prema mišljenju Boška Đelilovića, jedan od razloga za povratak grupe ABBA na muzičke top liste su i dva mjuzikla "Mamma Mia" koji su pop hitovima dali "novi" život. Da je tako potvrđuju i nastupi ABBA Real Tribute benda. Pored svirki u klubovima, oni su nastupali i sa filharmonijom na Tašmajdanu ali i na velikim manifestacijama popu Dana piva u Zrenjaninu.

"Izabrali smo da budemo ABBA Tribute bend, onda to podrazumeva da koreografija, vizuelni deo, da kostimi izgledaju što približnije. Ne možemo da ličimo na njih, ali se trudimo da podsećamo. Taj osećaj, kada oni sve vreme pevaju sve strofe i refrene, čak i sami, to je nešto super. Osećam se privilegovanim što mogu da sviram takvoj publici takvu muziku", objašnjava naš sagovornik.

Najveći hit grupe ABBA, sudeći po top listama

Tokom svog postojanja popularna grupa je prodala više od 385 miliona ploča širom sveta. Raspali su se 1982. godine zbog privatnih sukoba. Kako su bend činila dva bračna para, razvodi su uticali na hemiju u bendu.

Osim novog albuma, ABBA sada najavljuje i turneju, posle koje definitvno više neće nastupati. Pripremaju i virtuelni koncert u Londonu na kome će njihove hitove izvoditi hologramske verzije članova benda, naravno podmlađeni. 

M. L.

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo