...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Umesto reciklaže prodavali stare Apple uređaje

05.10.2020.

Apple je u Kanadi sklopio dogovor sa kompanijom Geep, prema kom, kada korisnici donesu stare uređaje, oni budu prosleđeni i Geep ih reciklira. Ili je, barem, tako trebalo da bude.

.

Prema izveštaju koji je ove nedelje procureo u javnost, umesto da recikliraju proizvode, radnici su ih prodavali, a profit je išao njima u džep. Naravno, o tome nisu obavestili nikoga.

Do problema je došlo kada je Apple dobio dojavu da se ponovo koriste neki od uređaja koji bi trebalo da su poslati u Geep na reciklažu, a to su potvrdili proverom serijskih brojeva. Sprovedena je istraga i došli su do podatka da je više od 100.000 uređaja prodato na ovakav način.

Osim što je Geep prekršio ugovor, navodi Apple u tužbi protiv ove kompanije, stavljanjem starih uređaja u prodaju smanjuje se tražnja za novim (što automatski utiče na poslovanje), stvaraju se potencijalni sigurnosni problemi za korisnike, ali i šteti se brendu, jer su se proizvodi namenjeni uništavanju pojavili na tržištu.

Kako pišu mediji, Geep je potvrdio ove navode, ali istovremeno su rekli i da su se na taj potez odlučila samo tri zaposlena, bez znanja ostalih kolega, pa i svojih nadređenih. Problem je, jedino, što su ta tri zaposlena bili direktori u kompaniji.

Apple traži od kompanije sav profit zarađen prodajom uređaja koje su im poslali na recikliranje, ali i dodatnih više od 23 miliona dolara. Geep želi da odgovornost, uključujući naravno i plaćanje kazne, preuzmu zaposleni koji su prodavali uređaje i zaradili na njima.

Izvor:www.vesti-online.com

Možda te još zanima:

.

Nema dovoljno mikročipova za Apple

Do sada su problemi u lancu snabdevanja kompaniju Apple koštali šest milijardi dolara u prodaji tokom četvrtog fiskalnog kvartala kompanije.…

.

Dr. Brain: Da li se talas popularnosti korejskih serija nastavlja?

Popularnost serije "Squid game" otvorila je vrata za nove korejske naslove na svetskom tržištu. 

.

Apple u utorak predstavlja nove proizvode

Najvažniji događaj kompanije Apple i ove godine ostaće virtuelan. Biće održan u utorak, 14. septembra, a na njemu bi trebalo…

.

M1X MacBook Pro laptopovi do novembra

Ranije glasine su u nekoliko navrata već sugerisale da Apple radi na redizajniranoj MacBook Pro liniji. Prema navodima Marka Gurmana iz Bloomberga, ovi modeli…

.

Portret mode stiže u video

Portret mod je jedna od funkcija kamera koje možemo sve češće videti u specifikacijama telefona. Ova karakteristika praktično pokušava da…

.

Još nije vreme za savitljivi iPhone

Rešenje kompanije Apple, kada su u pitanju telefoni sa fleksibilnim ekranom,  očekuje se najranije za dve do tri godine.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo