...
TRENUTNO11:00 - 12:00Rodnopravnost

Lifestyle / Zanimljivosti

Spavam, ja ne, odmaram svoju slatkoću, ja

16.12.2019.

Ono o čemu se definitivno priča na svim društvenim mrežama je nova Star Wars franšiza, konkretnije, jedan slatki mali lik. Pogodili ste, u pitanju je beba Joda. Upozorenje: Spojler alert!

.

foto: Disney+

Serija "Mandalorijan" u kojoj se pojavljuje internet senzacija beba Joda je vremenski smeštena tačno nakon šest epizode filma: Return of the Jedi. U tom delu filma 900-godišnji Joda je umro, a u seriji se, možda novi Joda rodio.

Jedan korisnik na tviteru napisao je da nikada nije bio toliko emotivno investiran u fiktivni lik, kao u malog Jodu. Čak i oni koji nisu fanovi Star Warsa, priznali su da je mali bebi Joda neodoljiv. Ono što je posebno zanimljivo, kada je u pitanju ovaj lik, je da se u drugoj epizodi serije otkriva da on ima 50 godina.

Jedan tviteraš se zbog toga našalio, pa je napisao: "Beba Joda je stvarno sladak, sve dok ne shvatiš da ga to što ima 50 godina čini boomerom i da je najverovatnije već uništio nekoliko svetskih ekonomija u ovom stadijumu svog života".

yoda2 jpg

Kako kaže Nikola Baloš, verni fan Star Warsa, nova serija je mračnija, ali mu je drago što konačno može da se vidi kultura Mandalorijana, jer je ranije o njima moglo da se sazna samo u stripovima i u animiranim serijalima Clone i Rebels.

"Ima potpunu drugačiju atmosferu od filmova, prikazuje priče koje se tiču potpuno zabačenih delova u galaksiji. Kultura Mandalorijana je napokon prikazana u pravom svetlu. Ova serija je veliko osveženje u odnosu na filmove i definitivno je treba pogledati", rekao nam je Nikola.

Sa njim se slaže još jedan verni fan Duško Hamzić. On kaže da mu se Mandalorijan sviđa zato što pokazuje ratničku kulturu.

"Na jedan inovativan i originalan način, po mom mišljenju, predstavlja način života i kodeks Mandalorijana. Opširnije je opisuje, tek sada smo u prilici smo da vidimo na malom ekranu", kaže Duško za Oradio.

Sa druge strane, obožavatelj Star Warsa Vladimir Tucakov je bio skeptičan kada je čuo da se snima serija.

"Mislio sam da će opet da naprave jedan dodatak na čitavu franšizu. Kada sam odgledao prvu epizodu skapirao sam da je ovo poprilično dobro", kaže Vladimir.

Na internetu se nalazi nebrojeno mnogo kritika i analiza. Jedna od njih kaže da odličan početni utisak serija "Mandalorijan" ostavlja upravo time to što u njoj nema previše dijaloga, a pripovedanje je ostavljeno jeziku filma. Glavnog junaka, lovca na glave izvan zakona Nove republike, upoznajemo kroz perspektivu jedne od njegovih meta. Ova serija, kako su i naši sagovornici prethodno naveli, daje priliku da se upozna mandalorijanska kultura. Međutim, kako kaže Nikola Baloš, o beba Jodinoj rasi ne znamo ništa.

"Toj rasi takođe pripadaju Joda i Jadl koji su već prikazani ranije. Mislim da je beba Joda bitan lik, jer privlači dosta publike, kao i njegov odnos sa našim glavnim likom, gde možemo videti kako veliki ratnik spušta gard pred tim malim bićem. To su bitni detalji koji nam daju uvid u karakter glavnog junaka", kaže Nikola.

babyyoda jpg

Ipak i dalje ne znamo ni pravo ime malog Jode. U seriji ga zovu "The child". S obzirom na to da se pretpostavlja da je Jodine vrste, Duško se osvrnuo na ono što znamo o Jodi. Kako kaže, pripradnici te rase žive dugo. Do hiljada godina. Pretpostavlja se da je svaki član povezan sa silom.

"Beba Joda je bitan kao pojava i verovatno u vremenu dešavanja serije jedini preostali član svoje rase. Sumnjam da će imati veliki značaj u seriji, ali se nadam da ćemo znati više o njegovom poreklu”, kaže Duško Hamzić.

Javlja se pitanje kako beba Joda doprinosi priči Star Warsa, da li se gubi poenta zbog pojave njegovog lika ili ne. Duško kaže da ipak ne odvlači od priče, jer se ne menja fokus.

"Iako je serija i dalje fokusirana na Mandalorijana i njegovu kulturu, mislim da je beba Joda stavljen baš sa tim razlogom da dovede nove gledaoce i da joj pojača popularnost", kaže Duško.

Sa njim se slaže i Nikola Baloš i misli da se Beba Joda lepo uklopio u priču, da je ona dobila novu dimenziju. Ali, Vladimir Tucakov ipak nije siguran koliko je beba Joda potreban seriji.

"Svakako on kao lik doprinosi, ali nisam siguran da li je on u potpunosti bio potreban tu. Svakako je to karakter koji je privukao masu, jer je presladak i internet je izgoreo zbog njega nakon prve epizode, međutim, nisam siguran koliko je to bilo potrebno”, kaže Vladimir.

Budžet za deset epizoda serije Mandalorijan iznosi više od 100 miliona dolara, a to ovu seriju stavlja rame uz rame s rekorderima kao što su "Igra prestola" (15 miliona dolara po epizodi u poslednjoj sezoni), "Kruna" i "Zvezdane staze: Diskaveri" (8,5 miliona po epizodi). 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Disney+, baby Yoda i nevolje sa gifovima

Novi zeleni junak koji još uvek nema ime, ali ga svi zovu beba Yoda, osvojio je internet nakon što je…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Rodnopravnost
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo