...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Video igre

Igre uz koje smo odrasli

28.03.2020.

Za nas rođene devedesetih, ove "igre" su bile ulaznica u svet gejminga. Naravno da to nije ni Need for Speed ni Sims nego mini igre koje su dolazile uz svaki Windows XP računar. Minolovac, pasijans, fliper... Sve je bilo tu i ništa više nam nije trebalo, makar prvih nekoliko dana dok i to ne dosadi.

.

Minesweeper

...ili kako ja volim da ga zovem na našem Minolovac. Najjednostavnija igra na svetu. Imaš polja koja mogu biti prazna ili sa minama, ako klikneš na minu izgubio si i to je to. Tu su i polja sa brojevima, kada sam bio klinac nisam imao predstavu šta ti brojevi znače. Kako pametni ljudi kažu, ti brojevi ti pokazuju koliko bombi ima pored ili dijagonalno od tog polja. Ovo obično naučiš na najteži način, tako što izgubiš jedno hiljadu puta, minimum hiljadu puta. Cilj igre je da sva polja sa minama obeležiš desnim klikom.

3D Pinball

3dpinball png

Onaj ko na časovima informatike u srednjoj školi igrao Pinball na starom i polu-pokvarenom kompjuteru, taj ne zna šta je život. Jednostavno, imaš ceo fliper na kompjuteru, malu lopticu i sa njom treba da udariš u što više objekata. Ova igra je kriva za natprosečan broj pokvarenih testatura u školama širom zemlje. Najviše bi stradao "space", jer se njim počinje igra, pa "z" i "/" sa kojima su se kontrolisale leva i desna poluga. I "x" sa kojim se dobija nova loptica. Rekord u ovoj igri je bio stvar prestiža, jednostavno titula "kralja flipera" nije bila mala stvar.

Solitaire

solitaire png

Sad već prelazimo na teritoriju kojim vladaju stariji i iskusniji igrači. Legenda kaže da se ova igra nalazi instalirana u svakom kompjuteru u svakom javnom preduzeću. Postoje razne verzije ove igre, ali samo jedna, ona prva, ona koja uzburka krv u žilama - to je verzija za Windows XP. Potrebno je poređati karte po boji ili znaku, od najmanje do najveće. U novijim verzijama boje karata moraju da se menjaju, jedna karta mora biti crna, a druga crvena. Iskreno, koliko me pamćenje služi u najstarijoj verziji nije bilo tako.

Pored ovih, tu je bilo još nekoliko igara, koje, ruku na srce, nikada nisu bile "popularne" kao ove tri. Neke su zahtevale i internet konekciju, što je za mnoge tada bila misaona imenica, pa su te igre bile prilično neupotrebljive.

Ako želite da se podsetitie ovih igara, njihove novije verzije su dostupne i za aktuelne Windows operativne sisteme. Windows 7 je dolazio sa ovim igrama, dok ako koristite Windows 8 i Windows 10 ove igre morate da preuzmete sa Microsoft prodavnice potpuno besplatno.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Ugašen projekat koji je Microsoft reklamirao "na sva zvona"

Microsoft više neće podržavati Windows Subsystem za Android, koji je omogućavao da Android aplikacije fluidno rade na Windowsu 11.

.

Linux jedini podržava dijagonalni način rada monitora

Prema rečima pojedinih developera, savršena rotacija monitora za razvoj softvera iznosi 22 stepena. Upravo to omogućava Linux.

.

Microsoft Copilot stiže na Android

Microsoftov alat Copilot, AI chatbot kompanije koji može da uradi sve, od pomoći u pisanju koda do nacrta marketinške e-pošte,…

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon…

.

Microsoft testira opciju stabilnijeg Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo