...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

08.04.2021.

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati i uvid u moguće stresne situacije, uključujući i napad virusa. Tehnologija koja je omogućila ovaj razvoj "mikrofluidika", omogućava da se hranljive materije mogu isporučivati kroz sitne cevčice povezane na čip.

.

U poređenju sa ranijim metodama, ovaj novi sistem ima brojne prednosti. Zato je i na ovom polju, tri-de štampa atraktivna metoda. 

Nove jedinice mogu se napraviti jeftino, sa mogućnostima za snimanje, uz kanale koji omogućavaju protok hranljivih sastojaka koji se mogu čak prethodno i zagrejati da bi podstakli rast tkiva.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo veća verovatnoća da će mozak preživeti u novim kućištima odštampanim tri-de tehnologijom, nego u konvencionalnim uslovima.

Ovakav način uzgoja ćelija ima brojne praktične primene, jer naučnici mogu da koriste potpuno zatvorena okruženja za ponovno stvaranje interakcija između ljudskih organoida i patogena - uključujući i istraživanja o susretu sa koronavirusom.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Vlaknaste sonde za istraživanje odnosa između mozga i creva

Neuralna komunikacija između mozga i GI trakta je umešana u niz različitih stanja poput autizma i Parkinsonove bolesti. Međutim, proučavanje…

.

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija "Neuralink", početi…

.

Samsung pokušava da u potpunosti iskopira mozak na 3D čipove

Jaka hipoteza o istovetnosti mehanizama veštačke inteligencije i ljudskog mozga (kojoj je u osnovi redukcionistička teza o svesti kao izvršavanju…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo