...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

08.04.2021.

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati i uvid u moguće stresne situacije, uključujući i napad virusa. Tehnologija koja je omogućila ovaj razvoj "mikrofluidika", omogućava da se hranljive materije mogu isporučivati kroz sitne cevčice povezane na čip.

.

U poređenju sa ranijim metodama, ovaj novi sistem ima brojne prednosti. Zato je i na ovom polju, tri-de štampa atraktivna metoda. 

Nove jedinice mogu se napraviti jeftino, sa mogućnostima za snimanje, uz kanale koji omogućavaju protok hranljivih sastojaka koji se mogu čak prethodno i zagrejati da bi podstakli rast tkiva.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo veća verovatnoća da će mozak preživeti u novim kućištima odštampanim tri-de tehnologijom, nego u konvencionalnim uslovima.

Ovakav način uzgoja ćelija ima brojne praktične primene, jer naučnici mogu da koriste potpuno zatvorena okruženja za ponovno stvaranje interakcija između ljudskih organoida i patogena - uključujući i istraživanja o susretu sa koronavirusom.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Veštački mozak koji se razvija poput ljudskog

Naučnici su napravili veštački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput…

.

Teretana za mozak

Ukoliko verujete da i mozak, kao i mišići, zahteva vežbu ili želite da izdominirate na pab kvizovima, ili vam je…

.

Treniraj mozak

Iako smo na raspustu, naše moždane vijuge ne smeju da trpe zbog toga, odnosno, ne smemo da ih ulenjimo. Zato…

.

Radionica o funkcionalnom znanju

Radionica "Funkcionalno znanje – zabavne vežbe i metode učenja" biće održana u sredu 17. januara u 11h u svečanoj sali…

.

Vredi pročitati: Muzika i mozak

Ovonedeljna preporuka za čitanje dolazi od člana hrvatskog benda Detour, Nenada Borgudana. A šta bi muzičar preporučio nego literaturu o muzici.…

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo