...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Winamp se vraća?

22.12.2015.

Šta je to što ima gotovo svaki računar, besplatno se može skinuti sa interneta i možeš uz pomoć njega slušati mjuzu i gledati filmove? Nepobedivi Winamp izgleda da ipak nije otišao u istoriju. Iako davno prevaziđen, uglavnom zbog novih trendova u online strimovanju muzike, Winamp će i dalje ostati na tržistu, a evo i kako.

.

Prošle godine AOL je i zvanično ugasio Winamp, penzionisao ga i poslao u istoriju. Popularni servis za reporodukciju audio/video sadržaja ostao je tako zarobljen u nasim kompjuterima, a verujemo da ga većina ipak i dalje ima instaliranog, iako je moda online playera i live streamovanja preuzela vođstvo.

Postojalo je nekoliko pokušaja da se Winamp spasi, ali se tek zahvaljujući najnovijem potezu kompanije Vivendi, ponovo priča o ovom programu.

Naime, Vivendi je kupio dve trećine akcija u kompaniji Radionomy, koja je preuzela Winamp početkom 2014. godine. Time je ova kompanija postala većinski akcionar, što bi moglo značiti da za Winamp postoji nova šansa.
Kako se navodi na sajtu bencmark.rs, Vivendi sada drži 64,4 odsto učešća u kompaniji Radionomy. U pitanju je evropski onlajn radio servis, koji poseduje Winamp, Shoutcast i Targetspot servise.

Za sada nema informacija koliko je Vivendi uložio u Radionomy, kao ni o tome da li će ponovo objaviti Winamp. Samo se spekuliše o tome da Vivendi verovatno ima planove da ponovo lansira popularni plejer, a očekuje se da bismo više informacija mogli saznati u narednom periodu.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Winamp je ponovo živ

Winamp, omiljeni muzički plejer iz doba kad se za striming platforme nije znalo, ponovo je oživeo kroz novu verziju na kojoj…

.

Winamp dobija mobilnu aplikaciju

Četiri godine nakon što je Winamp prešao u ruke kompanije Radionomy, legendarni muzički plejer iz prošlosti dobija novi život, budući da kompanija već radi…

.

Winamp se vraća?

Nova verzija popularnog plejera donosi poboljšanu kompatibilnost za Windows 10, uklanja Pro verziju (Winamp je sada 100% freeware), a tu su…

.

Crtanje a la Winamp

Ako se sećate kako se na Winampu, dok svira muzika, u prozorčetu pojavljivala hipnotišuća šara na kojoj se boje prelivaju…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

.

ChatGPT zna kako da se obogatite

Godinu i po od kada je ChatGPT ušao u žižu svetske javnosti i tehnologiju veštačke inteligencije uneo kao jednu od…

  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo