...
TRENUTNO14:00 - 15:00Floating Sounds

Lifestyle / Tehnologija

Veštački mozak koji se razvija poput ljudskog

02.03.2021.

Naučnici su napravili veštački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput Alchajmerove bolesti ili šizofrenije.

.

Istraživači iz Los Anđelesa sproveli su široku genetsku analizu takozvanih "organoida", kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 meseci.

Otkrili su da veštački mozak raste u fazama koje se podudaraju sa razvojem mozga kod beba. Istraživanje sugeriše da se organoidi veštačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što je suprotno dosadašnjim pretpostavkama.

S obzirom na to otkriće, organoidi možda mogu da sazru do te mere da budu upotrebljivi za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije. Stvoreni su pomoću tzv. indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, iz kojih se mogu razviti mnogi drugi tipovi ćelija.

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje.

Kada se ćelije izlože odgovarajućim hemikalijama i uslovima, one se razvijaju u ćelije mozga i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su verna replika određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga, prenosi portal Kliks.

Naučnici već koriste organoide ljudskog mozga za proučavanje neuroloških poremećaja, uključujući autizam, epilepsiju i šizofreniju.

Izvor:www.novimagazin.rs

Možda te još zanima:

.

Google odlaže izbacivanje kolačića iz Chroma

Google ponovo odlaže svoj plan za postepeno ukidanje third-party kolačića u pretraživaču Chrome. Kompanija je prvi put predstavila svoju inicijativu…

.

YouTube uvodi novi alat za kreiranje Shorts formata

YouTube je predstavio novu alatku koja kreatorima olakšava pretvaranje običnih video zapisa u Shorts. 

.

Gejmeri ove godine manje troše

Gejmeri su se tokom ove godine manje igrali i manje su trošili na igre i hardver. Uprkos negativnim brojkama, tržište…

.

GSpace: Google aplikacije i na Huawei telefonima

Ako koristite Huawei Mobile Services telefon, sigurno vas nervira to što na njemu ne rade Google aplikacije. Ali za to…

.

WEB 3.0: Internet utopija koja nam je potrebna

Jedna od definicija kaže da je Web 3.0 vrsta demokratizovanog interneta, koji se oslanja na blokčejn. Još uvek živimo i…

.

RepairMode čuva privatnost

Nošenje telefona na popravku može da bude veliki problem za privatnost korisnika. Na telefonu se nalaze brojne fotografije, poruke i…

  • 13:30 Tehnologija
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 Floating Sounds
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo