...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Veštačka inteligencija otkriva da otisci prstiju ipak nisu jedinstveni

22.01.2024.

Novo istraživanje o otiscima prstiju biće značajno u kriminalistici. Veštačka inteligencija otkrila, vaši otisci prstiju zapravo nisu toliko jedinstveni koliko se mislilo, barem kada se porede otisci jedne osobe, ali sa različitih prstiju. 

 

.

Na primer, ako bi počinilac nekog zločina ostavio otiske prstiju različitih prstiju na različitim mestima zločina, policiji bi bilo teško da ih poveže s jednom osobom.

Međutim, veštačka inteligencija pod nazivom "duboka kontrastna mreža", koju su izgradili naučnici sa Univerziteta Kolumbija, mogla bi da bude od velike pomoći u rešavanju zločina.

Nakon obuke na bazi podataka od 60.000 otisaka prstiju, naučnici su otkrili da mogu predvideti da li su dva otiska sa različitih pristiju otisci iste osobe, sa tačnošću od 77 odsto. Ova cifra bi bila još veća ako bi veštačka inteligencija dobila na uvid sve pste sa jedne ruke.

Za razliku od tradicionalnih poređenja otisaka prstiju, veštačka inteligencija se nije fokusirala na sličnosti u "minucijama", grananjima i završecima brazda otisaka prstiju. Umesto toga, fokusirala se na uglove i zakrivljenosti vrtloga i petlji u centru otiska prsta.

Iako otisci na vašim prstima možda nisu toliko različiti međusobno, veoma je malo verovatno da će ih deliti druga osoba. Zapravo, verovatnoća da dve osobe dele identične otiske prstiju procenjuje se na manje od jedan prema 64 milijarde. To znači da bi verovatno prošlo više od milion godina pre nego što bi se dve osobe sa identičnim otiscima prstiju slučajno pojavile u bazi podataka Skotland Jarda.

Identični blizanci takođe imaju jedinstvene otiske. To je zato što brazde na vašim prstima nisu određene samo vašim DNK, već i time kako se razvijate kao fetus. Dužina pupčane vrpce, položaj u materici, krvni pritisak, ishrana i brzina rasta prsta sve imaju važnu ulogu.

Izvor:www.n1info.rs

Možda te još zanima:

.

OpenAI najavio svoj pretraživač - SearchGPT

Možda ChatGPT već doživljavate kao pretraživač - uostalom, možete unositi upite slične onima koje biste stavili u Google ili Bing.…

.

Istraga o tome da li se AI koristi za određivanje cena

Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD pokrenula je istragu o tome kako kompanije koriste veštačku inteligenciju (AI) za određivanje cena…

.

Samsung kupuje britanski startap kako bi unapredio Galaxy AI

Kompanija Samsung saopštila je da je postigla dogovor o kupovini Oxford Semantic Technologies, britanskog startapa koji razvija tehnologiju grafikona znanja.

.

Zakon o zaštiti sadržaja učiniće uklanjanje digitalnih vodenih žigova ilegalnim

Grupa senatora u američkom Senatu predstavila je novi zakon koji bi trebalo da olakša autentifikaciju i detekciju sadržaja generisanog veštačkom…

.

Microsoft odlaže lansiranje kontroverzne Recall AI funkcije

Microsoftova funkcija Recall AI neće biti lansirana sa prvom serijom Windows 11 Copilot+ računara 18. juna, kako je ranije bilo…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo