...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Lifestyle / Tehnologija

Veštačka inteligencija otkriva da otisci prstiju ipak nisu jedinstveni

22.01.2024.

Novo istraživanje o otiscima prstiju biće značajno u kriminalistici. Veštačka inteligencija otkrila, vaši otisci prstiju zapravo nisu toliko jedinstveni koliko se mislilo, barem kada se porede otisci jedne osobe, ali sa različitih prstiju. 

 

.

Na primer, ako bi počinilac nekog zločina ostavio otiske prstiju različitih prstiju na različitim mestima zločina, policiji bi bilo teško da ih poveže s jednom osobom.

Međutim, veštačka inteligencija pod nazivom "duboka kontrastna mreža", koju su izgradili naučnici sa Univerziteta Kolumbija, mogla bi da bude od velike pomoći u rešavanju zločina.

Nakon obuke na bazi podataka od 60.000 otisaka prstiju, naučnici su otkrili da mogu predvideti da li su dva otiska sa različitih pristiju otisci iste osobe, sa tačnošću od 77 odsto. Ova cifra bi bila još veća ako bi veštačka inteligencija dobila na uvid sve pste sa jedne ruke.

Za razliku od tradicionalnih poređenja otisaka prstiju, veštačka inteligencija se nije fokusirala na sličnosti u "minucijama", grananjima i završecima brazda otisaka prstiju. Umesto toga, fokusirala se na uglove i zakrivljenosti vrtloga i petlji u centru otiska prsta.

Iako otisci na vašim prstima možda nisu toliko različiti međusobno, veoma je malo verovatno da će ih deliti druga osoba. Zapravo, verovatnoća da dve osobe dele identične otiske prstiju procenjuje se na manje od jedan prema 64 milijarde. To znači da bi verovatno prošlo više od milion godina pre nego što bi se dve osobe sa identičnim otiscima prstiju slučajno pojavile u bazi podataka Skotland Jarda.

Identični blizanci takođe imaju jedinstvene otiske. To je zato što brazde na vašim prstima nisu određene samo vašim DNK, već i time kako se razvijate kao fetus. Dužina pupčane vrpce, položaj u materici, krvni pritisak, ishrana i brzina rasta prsta sve imaju važnu ulogu.

Izvor:www.n1info.rs

Možda te još zanima:

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Kina "inteligentnija" od SAD

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom,…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo