...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Svemirski otpad udario Međunarodnu svemirsku stanicu

01.06.2021.

Komad svemirskog otpada koji je bio premali da bi bio uočen na vreme, pogodio je Međunarodnu svemirsku stanicu i oštetio robotsku ruku "Kanadarm 2". Instrument je, srećom, još funkcionalan, ali mu je probijena termička zaštita i oštećene neke komponente.

.

Svemirske agencije i naučna zajednica već neko vreme upozoravaju na problem svemirskog otpada (ostataka prethodnih misija i satelita van upotrebe), navodeći da je to tempirana bomba.

Stručnjaci prate više od 23.000 komada većih od teniske loptice kako bi se izbegao njihov sudar sa Međunarodnom svemirskom stanicom ili satelitom.

Manje objekte je nemoguće pratiti, što ne znači da oni ne mogu da nanesu značajnu štetu aktivnim misijama u orbiti Zemlje.

Robotska ruka "Kanadarm 2" (SSRMS), koju je dizajnirala Kanadska svemirska agencija, deo je opreme Međunarodne svemirske stanice punih 20 godina. Radi se o robotskoj ruci od titanijuma, koja služi za održavanje stanice i kao pomoć pri manevrisanju objekata izvan Stanice, poput teretnih brodova.

Iako je MSS ovoga puta imala sreće, problem svemirskog otpada povećava se iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada bi moglo doći do ozbiljnije štete. Međunarodna svemirska stanica prošle godine je morala tri puta da izvede manevre kako bi izbegla sudare sa otpadom.

Evropska svemirska agencija procenjuje da oko Zemlje trenutno kruži oko 130.000.000 sitnih delova manjih od jednog milimetra.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Lignje lete ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Raketa SpejsEksa (SpaceX) poletela je ka Međunarodnoj svemirskoj stanici sa neobičnim putnicima - lignjama, koje će biti predmet niza naučnih…

.

Alo policija, samo da javim da spavam

Apple Watch je nedavno predstavio novu funkciju za praćenje kvaliteta sna,  pa veliki broj korisnika ove uređaje nosi i tokom spavanja. Ovaj trend…

.

Uskoro nove opcije u Messengeru

Kompanija Facebook saopštila je da će aplikacija Messenger dobiti tri nove opcije. 

.

Zašto ne volim leto, sasvim lična priča

19. decembar 1987. godine bio je u sred najstrašnije zime, priča mi mama. Tada je dve nedelje ledilo sa onim…

.

Putovanje u središte zemlje, ali stvarno

Iz nekog razloga talasi se kroz Zemljino jezgro kreću znatno brže kada putuju između severnog i južnog pola nego kada…

.

Selfi sa Marsa

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo