...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Švajcarski radio isprobao veštačku inteligenciju kao voditelja programa

01.05.2023.

Glasovi zvuče kao poznate ličnosti, muzika sadrži trendovske plesne ritmove i hip-hop sinkope, a šale i smeh su zarazni. Ali slušaoci jedne neobične švajcarske javne radio stanice u četvrtak su više puta dobijali poruku: "Današnji program vam donosi veštačka inteligencija".

.

Tri meseca u nastajanju, stanica na francuskom jeziku "Kuler 3" (Couleur 3) reklamira jednodnevni eksperiment koristeći klonirane glasove pet pravih, ljudskih prezentera – za šta menadžeri tvrde da je prva u svetu, i nikada ranije emitovane muzika koju je skoro u potpunosti sastavio kompjuter, a ne ljudi. Od 6 do 19 časova, saopštila je stanica, AI je kontrolisala njen etar. Svakih 20 minuta slušaoci su dobijali poruku da je autor veštačka inteligencija.

Uz sablasnu numeru nalik naučno-fantastičnom filmu koja je zujala u pozadini, umirujući, hrapavi ženski glas je rekao: "AI osvaja vaš omiljeni radio".

"Već 13 sati, naši digitalni alter egoi su preuzeli uzde, emitujući svoje glasove i svoje poruke širom etra, bez milosti ili predaha", rekao je glas ponekad gotovo ismevajući slušaoce. "Granice između čoveka i mašine su zamagljene, a na vama je da otkrijete šta je stvarno, a šta lažno".

"Naši glasovni klonovi i veštačka inteligencija su tu da vas uznemire, iznenade i potresu. I što se toga tiče, ovaj tekst je takođe napisao robot", bio je tekst tog veštačkog glasa.

Eksplozivno pojavljivanje ChatGPT-a prošle jeseni i drugih alata "generativne veštačke inteligencije" izazvalo je uzbuđenje, a i strah, konfuziju, fascinaciju, smeh ili zabrinutost zbog dugoročnih ekonomskih, kulturnih, društvenih, pa čak i političkih posledica. Neki muzičari su se žalili da im je veštačka inteligencija otela stilove.

Suočena s takvom neposlušnošću, švajcarska stanica u okviru javnog emitera Radio Televizije Švajcarske, primećuje zabrinutost zbog veštačke inteligencije i prihvata i nastoji da je demistifikuje.

Antoan Multon, šef stanice, rekao je da bi "Kuler 3" mogao da se izvuče sa eksperimentom jer je već poznat kao "provokativan".

Iako bi se neki mogli bojati da bi taj projekat mogao da bude prvi korak ka zastarevanju ljudi u etru – i otpuštanju osoblja, ili da bi mogao da oslabi novinarstvo, on je branio projekat kao lekciju o tome kako živeti sa veštačkom inteligencijom.

Izvor:www.danas.rs

Možda te još zanima:

.

Microsoft odlaže lansiranje kontroverzne Recall AI funkcije

Microsoftova funkcija Recall AI neće biti lansirana sa prvom serijom Windows 11 Copilot+ računara 18. juna, kako je ranije bilo…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

.

Cisco pokreće fond od milijardu dolara za veštačku inteligenciju

Tehnološki gigant Cisco je aktivirao fond od milijardu dolara za investiranje u startape veštačke inteligencije, pridružujući se listi velikih tehnoloških…

.

Istraživači koriste AI za analizu kosmičkih eksplozija

Veštačka inteligencija koristi se u novim istraživanjima analize kosmičkih eksplozija, piše sajt BBC Tech.

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Kina "inteligentnija" od SAD

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom,…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo