...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Studentima u Arizoni klopu donose dronovi

02.04.2021.

"Starship" zna da sačeka crveno svetlo na semaforu, zna da izbegne prepreke, a zna i da se popne na ivičnjak...

.

Studenti su uvek gladni i to nije nikakva tajna, takođe poznati su po tome da ih mrzi da kuvaju, pa u uslovima epidemije žive na hrani koja im se dostavlja. Onima sa Univerziteta u Arizoni klopu na vrata donosi dron, a ne živi ljudi.

U kampusu je pokrenut studentski projekat "Starship Technologies" koji uz pomoć kompanije "Sodeko Food" ima flotu od oko 30 robota, koji pomalo liče na ručne frižidere na točkovima.  U sebi može da ponese 20 kilograma hrane i pića, pa može da se koristi i za žurke.

Da biste jeli u stilu Obi Van Kenobija treba da instalirate aplikaciju. Svaka usluga se naplaćuje 1,99 dolara dodatno na cenu hrane, što je način da studenti nastave sa finansiranjem istraživanja autonomnih bespilotnih vozila.

A upravo "magija" leži u autonomiji, jer robot sve radi sam. Kada stigne porudžbina, on odlazi u restoran gde zaposleni ubacuju hranu u njega. Kada se sve spakuje, robot kreće na put do lokacije na kojoj je naručilac. Sam bira putanju koja je bezbedna, a ume da prepozna znake, što će reći da će ulicu preći na zeleno svetlo. Programiran je da izbegava ukrštanje putanje sa ljudima, životinjama i drugim vozilima.

Zahvaljujući točkovima u stanju je da savlada rupe i da se popne na ivičnjak, a maksimalna brzina mu je 15-ak kilometara na sat i potpuno je vodootporan.

Izvor:www.telegraf.rs

Možda te još zanima:

.

Kome treba šljaka, ima u kompaniji SONY

Pošto je objavljen Demon's Souls sa novom konzolom, Sony je na aktuelnu konzolu prestao da donosi nove igre, a lista…

.

Važno je zaštititi najmlađe gejmere

Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem da se deca i mladi, koji koriste igre i…

.

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati…

.

Češka energetska revolucija – grejanje na nuklearni otpad

Uglju je odzvonilo, a gas je skup. Zato je ideja iz Češke upravo revolucionarna – za centralno grejanje koristilo bi…

.

LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona

Kako se gubici i dalje povećavaju, a milijarde dolara naizgled rasipaju na neobične telefone, elektronski gigant je zvanično podigao belu…

.

Fiat je napravio "Hey Google" automobil

Kako se vozila sve više definišu svojim digitalnim karakteristikama, tehnološke kompanije traže sve bliža partnerstva sa proizvođačima automobila.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo