...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Robokap postaje stvarnost

28.11.2022.

Roboti bi u budućnosti mogli da imaju pristupačne cene, što bi ih uvelo u skoro sve sfere života. Čak i u borbu protiv kriminala.

.

Foto: Youtube Screenshot

Eksperti već neko vreme tvrde da vlade zemalja širom sveta ne razmišljaju o tome da bi potencijalno opasne mašine mogle da dođu u pogrešne ruke, a MIT stručnjak Max Tegmark upozorava da se već radi na vojnim robotima. Mašine za ubijanje sigurno nisu dobra ideja, posebno ako dođu u civilno okruženje. Sigurno je da vlade neće tako lako legalizovati robote koji imaju veliku moć, ali je isto tako poznato da je oružje pravljeno za vojsku i ranije stizalo do kriminalnih grupa.

Rusija, Sjedinjene američke države i Kina su pre nego nekoliko godina potpisale da su protiv zabrane automatizovanog oružja, a nakon što se u Ujedinjenim nacijama raspravljalo o tome. Nasuprot tome stoji koalicija Stop Killer Robots, koja upozorava da tehnologija danas brže napreduje od diplomatskih pregovora.

Upozorava se i da bi autonomno oružje uskoro moglo da košta koliko i prosečna puška, što znači da bi vrlo lako mogli da ga kupuju i oni u čijim bi rukama postalo još opasnije. Zbog toga su neophodni precizni zakoni kako se roboti i pametno oružje ne bi otrgli kontroli.

Uprkos upozorenjima, policija u San Francisku traži dozvolu za naoružane robote. U peticiji stoji da bi robotima trebalo da se omogući da likvidiraju one osumnjičene za koje se proceni da su opasni za okolinu. Iako su mnogi protiv ovog koraka, u pitanju je potez koji smrtonosne robote približava realnosti, a nije teško da se zamisli koje bi sve nevolje iz toga mogle da nastanu.

Iako nema zvaničnih dozvola za robote-ubice, autonomno oružje se već koristi u ratovanju. Uskoro bi na bojnom polju mogli da se nađu i vojnici-kiborzi, ratnici za koje se sve do skoro verovalo da postoje samo u naučnoj fantastici.

Izvor: PC Press


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prvi roboti konobari u BiH poslužuju goste u Derventi

Grad Derventa prvi u Bosni i Hecegovini može da se pohvali uvođenjem veštačke inteligencije u ugostiteljstvo. U jednom derventskom restoranu…

.

Dust & Neon: Roboti u prašini Divljeg zapada

Možda se sećate sada već legendarnog filma "Cowboys & Aliens" iz 2011. godine koji je dokazao da u prljavštinu Divljeg…

.

Napravljen robot koji menja oblik

Naučnici su kreirali robota koji se otapa i može da se provuče kroz rešetke – baš kao što to čini…

.

Roboti dostavljaju hranu

Uber je najavio novo partnerstvo sa kompanijom Catken, koja razvija autonomne robote u Kaliforniji. Uber Eats je usluga koja vam…

.

Riba-robot prikuplja mikroplastiku iz jezera u Velikoj Britaniji

Riba-robot koja sakuplja mikroplastiku iz vodenih puteva, pretvorena je iz ideje u radni prototip. Dizajn je oživeo nakon što je…

.

Mel Gibson režira peti nastavak Smrtonosnog oružja

Pre više od tri decenije poznati glumac i reditelj Mel Gibson pojavio se u prvom delu kultne akcione komedije "Smrtonosno…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo