...
TRENUTNO16:30 - 16:40Album nedelje

Lifestyle / Tehnologija

Robokap postaje stvarnost

28.11.2022.

Roboti bi u budućnosti mogli da imaju pristupačne cene, što bi ih uvelo u skoro sve sfere života. Čak i u borbu protiv kriminala.

.

Foto: Youtube Screenshot

Eksperti već neko vreme tvrde da vlade zemalja širom sveta ne razmišljaju o tome da bi potencijalno opasne mašine mogle da dođu u pogrešne ruke, a MIT stručnjak Max Tegmark upozorava da se već radi na vojnim robotima. Mašine za ubijanje sigurno nisu dobra ideja, posebno ako dođu u civilno okruženje. Sigurno je da vlade neće tako lako legalizovati robote koji imaju veliku moć, ali je isto tako poznato da je oružje pravljeno za vojsku i ranije stizalo do kriminalnih grupa.

Rusija, Sjedinjene američke države i Kina su pre nego nekoliko godina potpisale da su protiv zabrane automatizovanog oružja, a nakon što se u Ujedinjenim nacijama raspravljalo o tome. Nasuprot tome stoji koalicija Stop Killer Robots, koja upozorava da tehnologija danas brže napreduje od diplomatskih pregovora.

Upozorava se i da bi autonomno oružje uskoro moglo da košta koliko i prosečna puška, što znači da bi vrlo lako mogli da ga kupuju i oni u čijim bi rukama postalo još opasnije. Zbog toga su neophodni precizni zakoni kako se roboti i pametno oružje ne bi otrgli kontroli.

Uprkos upozorenjima, policija u San Francisku traži dozvolu za naoružane robote. U peticiji stoji da bi robotima trebalo da se omogući da likvidiraju one osumnjičene za koje se proceni da su opasni za okolinu. Iako su mnogi protiv ovog koraka, u pitanju je potez koji smrtonosne robote približava realnosti, a nije teško da se zamisli koje bi sve nevolje iz toga mogle da nastanu.

Iako nema zvaničnih dozvola za robote-ubice, autonomno oružje se već koristi u ratovanju. Uskoro bi na bojnom polju mogli da se nađu i vojnici-kiborzi, ratnici za koje se sve do skoro verovalo da postoje samo u naučnoj fantastici.

Izvor: PC Press


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Slaven stigne u kolicima tamo gde drugi ne kroče nogom

Ima nekih ljudi kojima, jednostavno, morate da se divite. Čiji su energija i strast prema životu zarazni. Jedan od njih…

.

AI robot-hemičar pronašao način da se na Marsu proizvodi kiseonik

Koristeći uzorke meteorita sa Marsa, robot opremljen veštačkom inteligencijom sintetisao je jedinjenja koja bi mogla da se koriste za stvaranje…

.

Stižu napredni humanoidni roboti iz Kine

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju…

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Rodnopravnost
  • 16:30 Album nedelje
  • 16:40 Vredi pročitati
  • 16:50 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo