...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Revolucija u vantelesnoj oplodnji

10.05.2023.

Prva beba stvorena pomoću DNK troje ljudi rođena je u Britaniji, nakon što su lekari sproveli revolucionarnu proceduru vantelesne oplodnje u cilju sprečavanja nasleđivanja neizlečive bolesti.

.

U tehnici, poznatoj kao terapija mitohondrijalnog doniranja (MDT), tkivo iz jajnih ćelija zdravih donora se koristi za stvaranje embriona bez opasnih mutacija koje bi majke mogle preneti na svoju decu, piše "Gardijan".

Pošto se spermatozoidi i jajne ćelije bioloških roditelja kombinuju u embrionu sa mitohondrijama iz jajne ćelije donora, dobijena beba ima DNK majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala (oko 37 gena) od treće osobe. 

Istraživanje MDT-a, poznatog i kao mitohondrijalna zamenska terapija (MRT), započeli su u Velikoj Britaniji lekari u Centru za plodnost u Njukaslu. Naučnici su želeli da pomognu ženama sa mutiranim mitohondrijama da imaju decu koja neće naslediti genetske mutacije.

S obzirom na to da sve mitohondrije nasleđujemo od majke, štetne mutacije mogu uticati na zdravlje dece. Neke bebe se mogu roditi zdrave jer su nasledile samo mali deo mutiranih mitohondrija, ali druge mogu dobiti mnogo više ovih mutacija i razviti teške, progresivne i često fatalne bolesti.

Tehnika koju su razvili stručnjaci iz Njukasla sastoji se od nekoliko koraka. Prvo, jajna ćelija majke i zdravog donora se oplođuje očevom spermom. Osnovni genetski materijal se zatim uklanja iz jajne ćelije donora i zamenjuje onim iz oplođene jajne ćelije para. Dobijena jajna ćelija ima pun set hromozoma oba roditelja, ali i zdrave mitohondrije donora. Zatim se implantira u matericu.

Velika Britanija nije prva zemlja na svetu u kojoj je beba rođena ovim postupkom. Američki lekari su 2016. godine doneli na svet prvo dete začeto uz pomoć MDT tehnike. Radilo se o ženi iz Jordana sa mitohondrijalnim mutacijama koje izazivaju fatalnu bolest. Pre lečenja sprovedenog u Meksiku, žena je imala četiri spontana pobačaja i dvoje dece. Jedno je umrlo sa šest godina, a drugo je živelo samo osam meseci.

Izvor:www.alo.rs

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

.

Yahoo kupuje Artifact

Yahoo je najavio kupovinu Artifact, platforme za vesti vođenu veštačkom inteligencijom koju su osnovali Instagram kreatori.

.

Novi vremenski standard za Mesec

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo