...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Profesor oborio polovinu apsolvenata jer je ChatGPT lažno utvrdio da im je pisao radove

18.05.2023.

Profesor na teksaškom Poljoprivrednom i mašinskom univerzitetu oborio je polovinu svojih apsolvenata, nakon što je uz pomoć ChatGPT-a utvrdio da im je radove napisala veštačka inteligencija. Jedini problem u celoj priči jeste što ChatGPT nije dizajniran da proverava sadržaj koji je pisao četbot.

.

U jednom od bezbroj primera pogrešnog korišćenja četbotova i nepoznavanja njihovih mogućnosti, profesor dr Džared Mam optužio je više od polovine studenata završne godine za varanje, zbog čega je teksaški univerzitet isprva čak odložio izdavanje diploma.

Mam je poslao svojim studentima imejl u kom ih je obavestio da će većina apsolvenata dobiti nula poena na svojim zadacima jer je njihova prethodna dva zadatka „provukao“ kroz ChatGPT, a program veštačke inteligencije utvrdio je da je on napisao te radove.

„Kopirao sam vaše odgovore u ChatGPT i program mi je rekao da li je generisao taj sadržaj“, naveo je Mam.

Kada su mu studenti prišli ističući da nisu varali, već da su oni zaista pisali radove i priložili vremenski označene „gugl dok“ fajlove (pre nego što se ChatGPT pojavio u širokoj upotrebi) profesor im je odgovorio: „Ne ocenjujem sr*nje veštačke inteligencije.“

Rezultat je da je većini apsolvenata, koji su već diplomirali, univerzitet stopirao izdavanje zvaničnih diploma. Mam im je ponudio da ponovo urade poslednja dva kolokvijuma ako žele da izbegnu negativnu ocenu.

Međutim, ChatGPT nije osmišljen da proverava i identifikuje sadržaj koji je generisala veštačka inteligencija, uključujući i sadržaj koji je sam generisao. Postoje specijalizovani programi za to, poput Winston AI Content at Scale, koji su specifično namenjeni tome.

To priznaje i kompanija OpenAI koja je napravila ChatGPT. Program takođe može da se navede, uz malo „podstreka“, da iznese potpuno lažne tvrdnje, pa čak i da fabrikuje primarni izvor informacije, navodi Vašington post.

Profesor Mam, koji predaje poljoprivredu i prirodne resurse, nije se odazvao na pozive medija. Teksaški univerzitet rekao je da istražuje slučaj.

„Nijedan student nije oboren ili mu je uskraćeno diplomiranje zbog ovoga. Profesor radi sa studentima kako bi odredio da li je veštačka inteligencija korišćena u pisanju zadataka“, poručili su iz ustanove.

Izdavanje diploma, međutim, za sada će biti odloženo dok se pojedinačne istrage ne okončaju.


izvor RTS

Možda te još zanima:

.

Antstream donosi strimovanje igara na iPhone

Antstream Arcade, servis za strimovanje retro video igara, biće uskoro dostupan na iPhone uređajima.

.

SAD najavljuju zabranu Kaspersky antivirusa zbog nacionalne bezbednosti

Sjedinjene Američke Države su najavile da će od jula 2024. godine zabraniti korišćenje Kaspersky antivirusnog softvera zbog zabrinutosti za nacionalnu…

.

Tesla obustavlja isporuke Cybertrucka zbog problema sa brisačem vetrobrana.

Kompanija Tesla privremeno je zaustavila isporuke svog Cybertruck automobila zbog problema sa motorom brisača vetrobrana.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

RTV piknik - ponesi ćebe

Radio-televizija Vojvodine poziva sve građane na dvodnevni muzički događaj "RTV Piknik - ponesi ćebe" ispred nove zgrade na Mišeluku, u…

.

Apple ukida funkciju Pay Later

Tehnološki gigant Apple odlučio je da ukine uslugu "Pay Later" koja je pokrenuta 2023. godine, zbog integracije sa kompanijom Affirm…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo