...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Profesor oborio polovinu apsolvenata jer je ChatGPT lažno utvrdio da im je pisao radove

18.05.2023.

Profesor na teksaškom Poljoprivrednom i mašinskom univerzitetu oborio je polovinu svojih apsolvenata, nakon što je uz pomoć ChatGPT-a utvrdio da im je radove napisala veštačka inteligencija. Jedini problem u celoj priči jeste što ChatGPT nije dizajniran da proverava sadržaj koji je pisao četbot.

.

U jednom od bezbroj primera pogrešnog korišćenja četbotova i nepoznavanja njihovih mogućnosti, profesor dr Džared Mam optužio je više od polovine studenata završne godine za varanje, zbog čega je teksaški univerzitet isprva čak odložio izdavanje diploma.

Mam je poslao svojim studentima imejl u kom ih je obavestio da će većina apsolvenata dobiti nula poena na svojim zadacima jer je njihova prethodna dva zadatka „provukao“ kroz ChatGPT, a program veštačke inteligencije utvrdio je da je on napisao te radove.

„Kopirao sam vaše odgovore u ChatGPT i program mi je rekao da li je generisao taj sadržaj“, naveo je Mam.

Kada su mu studenti prišli ističući da nisu varali, već da su oni zaista pisali radove i priložili vremenski označene „gugl dok“ fajlove (pre nego što se ChatGPT pojavio u širokoj upotrebi) profesor im je odgovorio: „Ne ocenjujem sr*nje veštačke inteligencije.“

Rezultat je da je većini apsolvenata, koji su već diplomirali, univerzitet stopirao izdavanje zvaničnih diploma. Mam im je ponudio da ponovo urade poslednja dva kolokvijuma ako žele da izbegnu negativnu ocenu.

Međutim, ChatGPT nije osmišljen da proverava i identifikuje sadržaj koji je generisala veštačka inteligencija, uključujući i sadržaj koji je sam generisao. Postoje specijalizovani programi za to, poput Winston AI Content at Scale, koji su specifično namenjeni tome.

To priznaje i kompanija OpenAI koja je napravila ChatGPT. Program takođe može da se navede, uz malo „podstreka“, da iznese potpuno lažne tvrdnje, pa čak i da fabrikuje primarni izvor informacije, navodi Vašington post.

Profesor Mam, koji predaje poljoprivredu i prirodne resurse, nije se odazvao na pozive medija. Teksaški univerzitet rekao je da istražuje slučaj.

„Nijedan student nije oboren ili mu je uskraćeno diplomiranje zbog ovoga. Profesor radi sa studentima kako bi odredio da li je veštačka inteligencija korišćena u pisanju zadataka“, poručili su iz ustanove.

Izdavanje diploma, međutim, za sada će biti odloženo dok se pojedinačne istrage ne okončaju.


izvor RTS

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija pronašla lek protiv smronosne superbakterije

Koristeći veštačku inteligenciju (AI), naučnici su otkrili novi antibiotik koji može da ubije smrtonosne bakterije inače rezistentne na standardne antibiotike.

.

Šta treba znati o kampovanju: saveti za početnike

Otkad znam za sebe planiram da idem na kampovanje, ali nikako da krenem. Čini mi se komplikovano i skupo počinjati,…

.

WhatsApp konačno uvodi korisnička imena

WhatsApp, aplikacija za razmenu poruka koju trenutno koristi preko dve milijarde ljudi na globalnom nivou, namerava da unapredi svoju politiku…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

Brain Decoder dekodira misli

Naučnici istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su tehnologiju za dekodiranje mozga koja kombinuje fMRI skener i veštačku inteligenciju,…

.

Vozi bez ruku

BlueCruise, Fordov sistem za pomoć vozaču bez upotrebe ruku, biće dostupan u 500.000 vozila do 2024. A sistem nivoa 3, koji…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo