...
TRENUTNO05:10 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Pre prodaje starog telefona, obavezno odradite nekoliko bitnih koraka

11.05.2022.

Jednog dana, kada dođe vreme za nadogradnju vašeg smartfona, cenu kupovine novog možete sniziti prodajom starog. Pre nego što se pozdravite sa vašim starim Androidom ili iPhoneom, potrebno je da odradite nekoliko kratkih i jednostavnih provera kako biste osigurali da na bivšem telefonu ne ostavljate privatne informacije poput razgovora ili internet naloga.

.

U idealnim se okolnostima najviše se isplati da imate stari telefon pored novog, kako biste osigurali da sve radi kako treba, te da vam više nije potreban onaj koji ste upravo zamenili. Bez obzira na situaciju, ukoliko odradite ove provere bićete sigurniji.

Kreirajte sigurnosnu kopiju

Niko ko menja stari telefon za novi ne želi da ostane bez podataka, ali zahvaljujući brojnim uslugama na oblaku, situacija danas značajno lakša nego pre nekoliko godina. Ako se prijavite na Netflix na novom uređaju, sva vaša podešavanja biće ista kao na prethodnom.

Takođe vredi proći kroz aplikacije i proveriti da li je sve prebačeno na oblak ili drugi uređaj. Na primer, pripazite na vaše fotografije i video klipove. Ako koristite program za podcast, pripazite da ne izgubite vaše preuzete epizode. Android i iPhone uređaji dolaze sa ugrađenim sistemima za sigurnosne kopije koje to mogu odraditi za vas. Za svaki slučaj proverite zvaničnu dokumentaciju Applea i Googlea, koja opisuje proceduru skladištenja i razmislite o tome šta želite da prebacite na novi uređaj.

Prebacite kodove za proveru u dva faktora

Ako vaš uređaj koristite za prijavu u dva faktora znači da biste mogli naići na probleme nakon što pređete na novi. Vaš telefon je ključ za ulazak u razne naloge, od društvenih mreža do imejl klijenata, što znači da ako koristite aplikaciju za generisanje kodova za proveru, onda aplikaciju morate da instalirate na novi uređaj i da osigurate da s njom odlaze i vaši stari nalozi.

Metoda prebacivanja izmežu uređaja varira od programa do programa, što znači da ćete morati da konsultujete uputstva. Podsećamo, Authy i Google Authenticator nude jednostavne vodiče za prebacivanje kodova s jednog uređaja na drugi.

Odjavite se sa svih naloga

Ovaj korak nije neophodan kod nekih aplikacija, ali uvijek dobro dođe da se odjavite ako niste sigurni. Neke aplikacije imaju restrikcije o maksimalnom broju uređaja - aplikacije za streaming samo dozvoljavaju preuzimanje muzike na ograničenom broju uređaja, dok neke plaćene aplikacije ograničavaju broj instalacija, što znači da ćete možda morati da se odjavite sa starog telefona pre nego što se prijavite na drugi.

Pre nego što išta uradite, obezbedite da imate sve lozinke zato jer ćete morati da ih opet unesete.

Prebacite vaše razgovore

Aplikacije poput Twittera i Facebook Messengera sve skladište u oblaku. Ako imate Apple iMessage, vaši razgovori su uskladišteni na iCloudu. Ako koristite Signal i imate dva telefona pri ruci, podatke možete da prebacite s jednog na drugi pomoću ugrađene opcije za prenos naloga.

Odradite fabričko resetovanje

Za kraj, nakon što ste sve obavili, dobro bi bilo da odradite fabričko resetovanje kako biste stari telefon prebacili u stanje u kakvom je bio kad ste ga kupili. Vodite samo računa da se ovaj korak radi nakon što ste obavili sve prethodne - vraćanje telefona na fabričke postavke uključuje i brisanje podataka: sve od detalja vaše Wi-Fi mreže do preuzetih pozadina ekrana bit će izbrisano.

Ako imate Android, vaš put do brisanja uređaja zavisiće od dizajnerskih akrobacija pojedinačnog proizvođača, dok ćete na iPhoneu sve moći da izbrišete odlaskom u podešavanja, biranjem uopštenih stavki u General, pritiskom na prenos ili brisanje odnosno Transfer or Reset iPhone i nakon toga brisanje, odnosno Erase All Content and Settings.

Izvor: www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Instagram napravio svoj font

Instagram je kreirao sopstveni font pod nazivom Instagram Sans, koji dolazi sa različitim podfontovima. Kompanija planira da koristi ovaj font…

.

Tajne uspešnog mima

Mimovi su danas sve – fotografije sa šaljivim tekstovima, GIF-ovi, pa i kraći video snimci. Nepresušna su baza viralne inspiracije i…

.

Kad sam bio mlađan lovac ja

Žal za prošlim vremenima kod nekih osoba je izraženiji nego kod drugih, a rečenica koja govori da je nekada nešto…

.

Bolji i drugačiji digitalni detoks

Može li se i kako održati dvodnevni događaj po "zero waste" protokolu i šta je potrebno za digitalni detoks, glavne…

.

Xiaomi i Leica sklopili partnerstvo

Xiaomi je zvanično potvrdio svoju „dugoročnu stratešku saradnju“ sa Leicom, a prvi pametni telefon koji su zajedno razvile dve kompanije…

.

Kako pametno odabrati polovan auto

Automobil nije neophodan za život, ali ga znatno olakšava. Nema brige o redu vožnje autobusa, nema plaćanja skupih vožnji taksijem.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 00:05 Music mix by Anja
  • 05:10 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo