...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Pet zanimljivih funkcija kamere za koje možda niste znali

14.12.2020.

Osim za fotografisanje i snimanje videa, kamera vašeg telefona može da posluži za još po nešto. Predstavljamo vam pet načina na koje možete da upotrebite kameru i izvučete maksimum iz svog pametnog telefona.

.

Skeniranje dokumenata

Ovaj, za mnoge administrativne postupke veoma važan posao, sada se može obaviti na mnogo lakši i jeftiniji način nego pomoću klasičnog skenera.

Kamera vašeg telefona je jednako dobar, prenosni i jednostavniji skener. Možete da skenirate dokument direktno ga fotografišući, ali postoje i različite aplikacije koje vam omogućavaju da to uradite na profesionalniji način.

Kod Android telefona, aplikacija Google Drive ima uključenu funkciju skeniranja. Scamscanner, još jedna aplikacija za Android, takođe omogućava pretraživanje, a pored toga raspoređuje i grupiše slične dokumente, kao na primer vizit karte.

Za iPhone postoji Evernote Scannable, koji oblikuje i podešava fotografije automatski.

Osim toga, Evernote Scannable koristi tehnologiju koja omogućava prepoznavanje brojeva i slova u dokumentu, pa tako možete da pretražujete u digitalizovanom dokumentu.

Prevođenje

Da li ste se našli nekada u restoranu u nekoj stranoj zemlji a da niste razumjeli ni reč iz menija? Jedan od načina da izbegnete da vam se to ponovo desi jeste korišćenje vaše telefonske kamere. Kako?

Usmerite svoju kameru ka tekstu koji želite da prevedete i aplikacija Google Translate će odmah automatski prevesti tekst. Dostupna je kako za iOS tako i za Android i to na različitim jezicima, među kojima je i srpski.

Pretraživanje interneta

Dosadilo vam je kucanje? Jedino što treba da uradite je da instalirate neku od aplikacija koje omogućavaju internet pretraživanje uz pomoć vaše kamere.

Jedna od najpoznatijih je CamFind, koja je besplatna i dostupna na srpskom jeziku. Sve što treba da uradite je da fotografišete ono što hoćete da istražite i aplikacija će pretražiti informacije na internetu.

Kupovina

Aplikacija Amazon sadrži funkciju koja vam omogućava da tražite neki proizvod preko vaše telefonske kamere.

Da biste je koristili otvorite aplikaciju, kliknite na pretragu i odaberite funkciju traženja preko fotografija.

Zatim usmerite kameru ka predmetu koji vas zanima, na primer neka knjiga ili DVD, i Amazon će vas obavestiti da li ima to što tražite.

Gledanje zvezda

Da, moguće je koristiti telefon za još nešto osim za višesatno gledanje u ekran. Telefonska kamera je funkcija na kojoj se zasnivaju aplikacije za gledanje i prepoznavanje zvezda.

Aplikacije kao što su Sky Map, Sky View, Star Walk ili Star Chart omogućavaju vam da usmerite kameru ka nekoj zvezdi ili sazvežđu kako biste saznali njihovo ime. One funkcionišu čak i tokom dana kako biste mogli da identifikujete zvezde koje ne vidite. 

Izvor:www.nezavisne.com

Možda te još zanima:

.

Dobro kraft pivo traži maštu, kvalitet i znanje

Treće najpopularnije piće na svetu, posle vode i čaja je – pivo! Jedno od najstarijih alkoholnih napitaka popularno je širom…

.

Virtua Fighter 5: Kvalitetna zabava za gubljenje vremena

Borilačke igre su oduvek tu i oduvek su zabavne. Fizika, grafika, zvučni efekti, sve je to u drugom planu, bitna…

.

Upozorenje: Imamo problem

Nedelju dana nakon masovnog prestanka rada Facebooka i drugih društvenih mreža u vlasništvu ove kompanije, Instagram je objavio da testira obaveštenja koja će…

.

Voz bez mašinovođe

U okviru projekta "Digital S-Bahn Hamburg", nemačke kompanije Deutsche Bahn i Simens Mobiliti, napravile su prvi automatizovan voz bez vozača…

.

Iskoristi u roku trajanja

Mobilna aplikacija UseAllFood, koja obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i tako im pomaže da bacaju manje hrane, dostupna…

.

Tik tok raste ali su FB i Instagram i dalje uticajni

Za samo godinu dana Tik tok je među mladima u Srbiji ostvario rast veći od 50 odsto, pokazalo je nedavno…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo