...
TRENUTNO12:00 - 13:00Radio Grafiti

Lifestyle / Tehnologija

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

18.07.2023.

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Tehnički stručnjaci iz Decluttra, veb stranice za prodaju korišćene tehnološke robe, identifikovali su aplikacije koje predstavljaju najveću pretnju trajanju baterije na telefonima.

Te aplikacije neprekidno rade u pozadini, čak i kada nisu aktivno u upotrebi. Platforme u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram, uz Twitter, Snapchat i TikTok, istaknute su kao glavni krivci zbog stalnog pristupa lokaciji, mikrofonu, kameri i kontaktima.

Nedavno je Metina nova aplikacija društvenih mreža, Threads, koja je za kratko vreme od lansiranja stekla preko 109 miliona korisnika, primila pritužbe korisnika zbog brzog pražnjenja baterije. Neki frustrirani korisnici, koji su na Threads gledali kao na glavnu konkurenciju Twitteru, čak su i izbrisali aplikaciju nakon uočenog problema.

Tačan razlog ovog pražnjenja baterije ostaje nejasan. Britanski stručnjak za sajber bezbdnostt Džejk Mur sugerisao je da bi proces poznat kao "negativno testiranje" mogao biti glavni razlog. Mur je objasnio da su Metine aplikacije dugo bile optuživane da uzrokuju pražnjenje baterije iPhonea, potencijalno zbog njihovih napora da razumeju interakcije korisnika i poboljšaju aplikaciju.

Negativno testiranje uključuje procenu odgovora aplikacije prilikom nevažećih unosa. U slučaju Facebooka, ova metoda može da proceni određene funkcije ili izmeri brzinu učitavanja poruka kada se baterija brže isprazni. Iako ova praksa možda ne krši pravila, može biti frustrirajuća za korisnike koji su nesvesno uključeni u taj proces analize.

Uz aplikacije društvenih mreža, Decluttr takođe upozorava da su aplikacije za striming kao što su Spotify i Netflix, kao i aplikacija za kupovinu Amazon među glavnim krivcima za pražnjenje baterija na telefonima. Osim toga, aplikacija Uber, slično aplikacijama društvenih mreža, može da isprazni bateriju radi pristupa lokaciji, mikrofonu, medijima i finansijskim podacima. Mobilne igre kao što je Candy Crush, koje zahtevaju značajnu procesorsku snagu i često se igraju duže vreme, također značajno troše baterije.

Šta korisnici mogu da učine?

Decluttr predlaže nekoliko načina za smanjenje potrošnje baterije. Preporučuje se onemogućavanje pristupa funkcijama kao što su kamera i mikrofon.

Podešavanje da se pristup lokaciji omogući samo kada je aplikacija u upotrebi takođe može produžiti trajanje baterije. Još jedan savet je da onemogućite podešavanje Background App Refresh, koja aplikacijama omogućava proveravanje ažuriranja i novog sadržaja kada se ne koriste aktivno.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena

Novi satelit, koji iz svemira precizno prati i određuje emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji, biće lansiran u takvu…

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Meta će deliti podatke sa centrom za otvorene nauke

Meta je najavila da će se udružiti sa Centrom za otvorenu nauku kako bi pokrenuli pilot program koji proučava teme vezane…

.

Samsung Find pronalazi ljude, predmete i uređaje

One UI 6 je dobio najnoviju verziju, u okviru koje stiže veliki broj funkcija.

.

48.000 kompanija dalo Facebooku podatke o jednoj osobi

Facebook dobija podatke o korisnicima od velikog broja različitih kompanija, a nova studija koju je sproveo Consumer Reports daje bolji…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo