...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

18.07.2023.

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Tehnički stručnjaci iz Decluttra, veb stranice za prodaju korišćene tehnološke robe, identifikovali su aplikacije koje predstavljaju najveću pretnju trajanju baterije na telefonima.

Te aplikacije neprekidno rade u pozadini, čak i kada nisu aktivno u upotrebi. Platforme u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram, uz Twitter, Snapchat i TikTok, istaknute su kao glavni krivci zbog stalnog pristupa lokaciji, mikrofonu, kameri i kontaktima.

Nedavno je Metina nova aplikacija društvenih mreža, Threads, koja je za kratko vreme od lansiranja stekla preko 109 miliona korisnika, primila pritužbe korisnika zbog brzog pražnjenja baterije. Neki frustrirani korisnici, koji su na Threads gledali kao na glavnu konkurenciju Twitteru, čak su i izbrisali aplikaciju nakon uočenog problema.

Tačan razlog ovog pražnjenja baterije ostaje nejasan. Britanski stručnjak za sajber bezbdnostt Džejk Mur sugerisao je da bi proces poznat kao "negativno testiranje" mogao biti glavni razlog. Mur je objasnio da su Metine aplikacije dugo bile optuživane da uzrokuju pražnjenje baterije iPhonea, potencijalno zbog njihovih napora da razumeju interakcije korisnika i poboljšaju aplikaciju.

Negativno testiranje uključuje procenu odgovora aplikacije prilikom nevažećih unosa. U slučaju Facebooka, ova metoda može da proceni određene funkcije ili izmeri brzinu učitavanja poruka kada se baterija brže isprazni. Iako ova praksa možda ne krši pravila, može biti frustrirajuća za korisnike koji su nesvesno uključeni u taj proces analize.

Uz aplikacije društvenih mreža, Decluttr takođe upozorava da su aplikacije za striming kao što su Spotify i Netflix, kao i aplikacija za kupovinu Amazon među glavnim krivcima za pražnjenje baterija na telefonima. Osim toga, aplikacija Uber, slično aplikacijama društvenih mreža, može da isprazni bateriju radi pristupa lokaciji, mikrofonu, medijima i finansijskim podacima. Mobilne igre kao što je Candy Crush, koje zahtevaju značajnu procesorsku snagu i često se igraju duže vreme, također značajno troše baterije.

Šta korisnici mogu da učine?

Decluttr predlaže nekoliko načina za smanjenje potrošnje baterije. Preporučuje se onemogućavanje pristupa funkcijama kao što su kamera i mikrofon.

Podešavanje da se pristup lokaciji omogući samo kada je aplikacija u upotrebi takođe može produžiti trajanje baterije. Još jedan savet je da onemogućite podešavanje Background App Refresh, koja aplikacijama omogućava proveravanje ažuriranja i novog sadržaja kada se ne koriste aktivno.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Razvoj litijum-metalnih baterija koje se brzo pune

Inženjeri su napredovali ka litijum-metalnim baterijama koje se pune brzinom od sat vremena. Ovo brzo punjenje je zahvaljujući kristalima litijum metala koji…

.

Nema više Seen statusa: Evo kako da sakrijete da ste pročitali poruku na Instagramu

Adam Moseri, šef Instagrama, je objavio screenshot menija za privatnost i sigurnost direktnih poruka, koji pokazuje kako korisnici mogu pristupiti…

.

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi…

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

.

Pametne naočare

Sledeći Metin par pametnih naočara napravljenih u partnerstvu sa vlasnikom Ray-Ban Luxottica mogao bi uskoro da bude pušten u prodaju. 

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo