...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Novi vremenski standard za Mesec

12.04.2024.

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme (Coordinated Lunar Time – LTC) trebalo bi da postane oficajlna vremenska referenca koja bi se upotrebljavala u budućim misijama na Mesec.

.

Foto: Pixabay

Ministarstva trgovine, odbrane i transporta žele da se LTC aktivira do 31. decembra 2026. godine, a poslužiće kao univerzalno vreme za sve države koje su zainteresovane za istraživanje svemira (do sada ih ima 37). Razlog za kreiranje univerzalnog vremena je da bi se obezbedili standardi, bezbednost i preciznost. Konzistentnost vremena među različitim operaterima u svemiru je od kritične važnosti za sve zajedničke operacije, navigaciju i komunikaciju, piše PC Press.

Kako SAD i druge zemlje planiraju misije na Mesecu za istraživanje i izgradnju baza za stalni boravak, upotreba jedinstvenog standarda će im pomoći da sinhronizuju tehnologiju i misije koje zahtevaju precizno vreme.

Bela kuća želi da LTC koordiniše sa koordinisanim univerzalnim vremenom (UTC), standardom po kome se mere sve vremenske zone Zemlje. U njihovom dopisu navedeno je da žele da nova vremenska zona omogući tačnu navigaciju i naučne poduhvate. Takođe žele da LTC održi otpornost ako izgubi kontakt sa Zemljom, istovremeno pružajući skalabilnost za svemirska okruženja „izvan sistema Zemlja-Mesec“ piše PC Press.

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Sajber napadi šire se planetom

U prvom kvartalu 2024. godine zabeležen je porast sajber napada na globalnom nivou za 28 odsto u odnosu na prethodni…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo