...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Lifestyle / Tehnologija

Novi veliki korak za čovečanstvo

29.08.2022.

Pola veka nakon povratka poslednjeg astronauta misije "Apolo 17" s Meseca, najmoćnija raketa koja je ikada napustila Zemljinu atmosferu biće lansirana sa Floride, što je ključni korak da se ljudi 2025. godine ponovo vrate na prirodni satelit svoje planete.

.

Foto: Pixabay

Planirano je da misija "Artemis 1", koju čini kapsula za svemirsko istraživanje "Orajon" koju će u svemir odneti 98 metara dugačka i 2.600 tona teška SLS megaraketa, u ponedeljak u 14.33 (8.33 po lokalnom vremenu) poleti sa lansirnog kompleksa u Kejp Kanevaralu.

Osim spektakularnog poletanja koje će uživo pratiti stotine hiljada ljudi, a desetine i stotine miliona preko malih ekrana, američka agencija za istraživanje svemira (NASA) željna je da pokaže napredak koji je napravila u vraćanju čoveka na Mesec i kasnije dalje istraživanje dubokog svemira.

"Dugo čekamo na ovaj dan. Sve je spremno", istakao je administrator agencije NASA Robert Kabana nakon uspešne provere svih sistema. Ukoliko poletanje prođe kako treba, misija će trajati 42 dana, preleteće 2,1 milion kilometara, obići će oko Meseca i obaviće dva "niska" preleta 100 kilometara iznad površine Meseca.

Tokom prve misije kapsula "Orajon" neće imati ljudsku posadu. U nijoj će se nalaziti lutke kako bi se testirala nova svemirska odela i nivoi radijacije. Cilj misije "Artemis 1" jeste da se isprobaju nova SLS raketa i kapsula, i obave sve pripreme za buduće misije.

Raketa SLS sa četiri RS-25 motora proizvodi neverovatnih 39 meganjutna potiska, 15 odsto više od rakete "saturn 5", što je čini najmoćnijom raketom ikada lansiranom u svemir.

Naredna misija "Artemis 2" zakazana je za maj 2024. godine, a nosiće četiri astronauta do Meseca i nazad, ali neće sleteti na njega. Konačno, 2025. godine NASA planira da na površinu Meseca spusti dva astronauta, uključujući i prvu ženu, dok će dva astronauta ostati u orbiti Meseca u komandnom modulu.

To će ujedno biti i prvi put nakon misije "Apolo 17", decembra 1972. godine, da čovek kroči na Mesec. "Ovo sada je generacija Artemis a mi smo bili generacija Apolo’. Sada je potreban novi tip astronauta", rekao je Bil Nelson, jedan od čelnika agenciej NASA, osvrćući se na simobličnost imena programa – Artemida je sestra bliznakinja Apolona.

Izvor: B92

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Uvek je pravo vreme za preventivni pregled

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka umiranja kod žena i može se javiti u svim uzrastima, a jedini način…

.

3D štampa za gradnju na Mesecu

Kina planira da iskoristi svoj program istraživanja Meseca da proveri izvodljivost upotrebe tehnologije 3D štampanja za izgradnju zgrada na Mesecu,…

.

U subotu novi pokušaj lansiranja rakete na Mesec

NASA je objavila da će u subotu ponovo pokušati da lansira veliku raketu nove generacije prema Mesecu, nakon što prvi…

.

Mora da te loži posao koji radiš

Marina Milanović je grafička dizajnerka iz Novog Sada, predaje na beogradskom FMK i autorka je velikog broja radova. Zajedno sa…

.

NASA nema novca za pohod na Mesec

NASA nema novca za pohod na Mesec, Bezos uskače s 2 milijarde dolara? Ugovor predviđa izgradnju sistema za sletanje koji…

.

Android 14 preview spreman za preuzimanje

Prema rečima matične kompanije, fokus novog operativnog sistema je na optimizaciji procesa u pozadini i poboljšanju autonomije baterije. Pored baterije,…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo