...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Lifestyle / Tehnologija

Novi profesor računarstva na Harvardu biće četbot

04.07.2023.

Univerzitet podstiče studente da koriste veštačku inteligenciju kao svakodnevnu pomoć u učenju. Harvard prihvata generativnu veštačku inteligenciju u učionici, usvajajući je kao zvanični alat za učenje za svoj glavni predmet, Uvod u programiranje.

.

Počevši od ove jeseni, studenti upisani na studije računarstva na predmetu Uvod u računarstvo biće podstaknuti da koriste veštačku inteligenciju, kako bi im pomogla da otklone greške u kodiranju, da im daje povratne informacije o načinu rada i da im odgovara na pojedinačna pitanja o greškama i nepoznatim linijama koda.

"Nadamo se da ćemo pomoću veštačke inteligencije uspeti da odnos nastavnik - učenik bude 1:1 za svakog studenta na predmetu Uvod u programiranje, tako što ćemo im obezbediti softverske alate koji, 24/7, mogu da podrže njihovo učenje tempom i načinom koji im individualno odgovara“, kaže profesor Dejvid DŽ. Malan.

Ovo je nagli zaokret u odnosu na prošlu školsku godinu kada Harvard nije imao regulisanu upotrebu veštačke inteligencije na kraju jesenjeg semestra.

Međutim, studenti neće koristiti ČetGPT ili GitHab Kopilot, koji su popularni među programerima. Profesor Malan kaže da su ti alati „trenutno previše korisni“. Umesto toga, Harvard je razvio sopstveni veliki jezički model, Ce-Es50 bot (CS50 bot) koji će biti „sličan po duhu“, ali će se fokusirati na „vođenje učenika ka odgovoru, a ne da im daje gotove“.

Ce-Es50 će takođe biti dostupan studentima koji nisu sa Harvarda. „Čak i ako niste student na Harvardu, dobrodošli ste da preuzmete ovaj kurs besplatno i prođete kroz 11 nedelja kursa“, stoji na sajtu Harvarda. Nastavnici u drugim institucijama takođe mogu licencirati materijal za sopstvene kurseve.

"Jasno ćemo staviti do znanja studentima da uvek treba kritički da prihvataju informacije kao ulazne podatke, bilo od ljudi ili softvera“, kaže prof. Malan. „Ali alati će postajati sve bolji samo kroz povratne informacije od studenata i nastavnika. Tako da će i oni biti u velikoj meri deo ovog procesa.“

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo