...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Lifestyle / Tehnologija

Novi profesor računarstva na Harvardu biće četbot

04.07.2023.

Univerzitet podstiče studente da koriste veštačku inteligenciju kao svakodnevnu pomoć u učenju. Harvard prihvata generativnu veštačku inteligenciju u učionici, usvajajući je kao zvanični alat za učenje za svoj glavni predmet, Uvod u programiranje.

.

Počevši od ove jeseni, studenti upisani na studije računarstva na predmetu Uvod u računarstvo biće podstaknuti da koriste veštačku inteligenciju, kako bi im pomogla da otklone greške u kodiranju, da im daje povratne informacije o načinu rada i da im odgovara na pojedinačna pitanja o greškama i nepoznatim linijama koda.

"Nadamo se da ćemo pomoću veštačke inteligencije uspeti da odnos nastavnik - učenik bude 1:1 za svakog studenta na predmetu Uvod u programiranje, tako što ćemo im obezbediti softverske alate koji, 24/7, mogu da podrže njihovo učenje tempom i načinom koji im individualno odgovara“, kaže profesor Dejvid DŽ. Malan.

Ovo je nagli zaokret u odnosu na prošlu školsku godinu kada Harvard nije imao regulisanu upotrebu veštačke inteligencije na kraju jesenjeg semestra.

Međutim, studenti neće koristiti ČetGPT ili GitHab Kopilot, koji su popularni među programerima. Profesor Malan kaže da su ti alati „trenutno previše korisni“. Umesto toga, Harvard je razvio sopstveni veliki jezički model, Ce-Es50 bot (CS50 bot) koji će biti „sličan po duhu“, ali će se fokusirati na „vođenje učenika ka odgovoru, a ne da im daje gotove“.

Ce-Es50 će takođe biti dostupan studentima koji nisu sa Harvarda. „Čak i ako niste student na Harvardu, dobrodošli ste da preuzmete ovaj kurs besplatno i prođete kroz 11 nedelja kursa“, stoji na sajtu Harvarda. Nastavnici u drugim institucijama takođe mogu licencirati materijal za sopstvene kurseve.

"Jasno ćemo staviti do znanja studentima da uvek treba kritički da prihvataju informacije kao ulazne podatke, bilo od ljudi ili softvera“, kaže prof. Malan. „Ali alati će postajati sve bolji samo kroz povratne informacije od studenata i nastavnika. Tako da će i oni biti u velikoj meri deo ovog procesa.“

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Sajber napadi šire se planetom

U prvom kvartalu 2024. godine zabeležen je porast sajber napada na globalnom nivou za 28 odsto u odnosu na prethodni…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo