...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Nećemo videti nebo, ali ćemo svuda moći da gledamo u ekran

30.09.2020.

Zbog sve većeg interesovanja za Starlink, internet SpaceX je ubrzao proizvodnju satelita, a analitičari tvrde da je u pitanju brzina koja u kosmičkoj industriji nije zabeležena sve do sada. Elon Musk je nedavno objavio da bi ovaj internet mogao da postane potpuno funkcionalan u narednih nekoliko godina, što bi trebalo da donese super-brzi internet u sve delove sveta, pa i onim korisnicima kojima je to najpotrebnije.

.

Tako se sada proizvodi 120 satelita mesečno, te na hiljade terminala u koje je uloženo 70 miliona dolara. U Starlink je do sada investirano na stotine miliona dolara, a cilj je da se stigne do konstelacije od čak 12 hiljada satelita, koji bi korisnicima omogućili korišćenje novog interneta. Kompanija je do sada lansirala više od 700 jedinica, a grade se i stanice na Zemlji, sa terminalima koji će korisnike povezivati na ovu mrežu.

Sada je već počelo da se govori i o inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), kada će se po prvi put ponuditi deonice Starlink odela – kako kaže Musk, za nekoliko godina, kada se prihodi budu stabilizovali. Investitorima je još u februaru istaknuto da je "Starlink dobra investicija", ali se nakon samo mesec dana sve usporilo, budući da je tada saopšteno da Starlink IPO nije prioritet, te da će se samo voditi računa o tome da kompanija ne bankrotira.

Musk sada ponovo veruje da bi Starlink mogao da bude jedan od potencijalno najvećih izvora prihoda za SpaceX, te kao i 2019. procenjuje da bi mogao da donosi čak 30 milijardi dolara godišnje. Od tog novca bi se proizvodilo još više satelita i raketa, te bi se finansirale sve SpaceX misije. Daleko je to od bankrota.

Izvor: pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Pokaži mi mim i reći ću ti ko si

Internet mim (meme) danas je jedan od najpopularnijih i najefektnijih načina da se, na vizuelan, komičan i često, vrlo kritički,…

.

Uhapšen "kralj internet prevara"

Italijanska policija uhapsila je, nakon višegodišnje potrage, čoveka koji se smatra "kraljem elektronskih, veb-prevara".

.

Zloupotreba tehnologije prenosi nasilje iz stvarnog sveta na internet

Mnogo toga je doneo 21. vek, između ostalog i razvoj tehnologija. Pandemija koronavirusa sve nas je preselila u digitalni svet,…

.

Duga je borba frilenserska

Treći je mesec borbe frilensera sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija, koji od nedavno i za njih primenjuju Zakon o…

.

Windows boga ne moli

Stari Internet Explorer danas ostvaruje tek oko pet odsto ukupnog internet saobraćaja.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo