...
TRENUTNO11:00 - 12:00Za i protiv

Lifestyle / Tehnologija

Milioni Android telefona dolaze sa fabrički instaliranim malverom

15.05.2023.

Milioni Android uređaja i pre nego što izađu iz fabrike u sebi sadrže malver koji bi mogao da krade vaše podatke, pokazalo je istraživanje kompanije Trend Micro.

.

Uređaji koji su najčešće pogođeni malverom su jeftini telefoni, ali i neki pametni satovi, pametni televizori i drugi smart uređaji. Ovo su otkrili bezbednosni istraživači kompanije Trend Micro Fjodor Jaročkin i Žengju Dong, koji su o tome govorili na konferenciji u Singapuru. Oni smatraju da je u osnovi problema velika konkurencija između proizvođača opreme.

Proizvođači pametnih telefona ne prave sami sve komponente uređaja. Firmver, na primer, pravi eksterni provajder. Pošto je cena firmvera za pametne telefone stalno padala, provajderi na kraju nisu mogli da naplaćuju novac za svoje proizvode. Zbog toga su, objasnio je Jaročkin, proizvodi počeli da dolaze sa malo neželjenih plugin-ova.

Ovi plugin dodaci su sposobni da ukradu osetljive informacije sa uređaja, SMS poruke, pa čak i preuzmu kontrolu nad nalozima društvenih medija. Preko njih se uređaji mogu koristiti za oglase i besplatne klikove, a njihov saobraćaj se može zloupotrebiti na najrazličitije načine. Jedan od ozbiljnijih problema jeste plugin koji omogućava trećim licima da preuzme potpunu kontrolu nad uređajem do pet minuta i koriste ga za šta god im je potreban.

Trend Micro kaže da podaci sugerišu da je blizu devet miliona uređaja širom sveta pogođeno ovim napadom koji je usmeren direktno na lanac snabdevanja, od kojih se većina nalazi u jugoistočnoj Aziji i istočnoj Evropi.

Izvor: benchmark

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stižu nove funkcije za Windows 11

Dolazi i mnoštvo novih funkcija koje se odnose na IT i bezbednost.

.

Veštačka inteligencija pronašla lek protiv smronosne superbakterije

Koristeći veštačku inteligenciju (AI), naučnici su otkrili novi antibiotik koji može da ubije smrtonosne bakterije inače rezistentne na standardne antibiotike.

.

Šta treba znati o kampovanju: saveti za početnike

Otkad znam za sebe planiram da idem na kampovanje, ali nikako da krenem. Čini mi se komplikovano i skupo počinjati,…

.

WhatsApp konačno uvodi korisnička imena

WhatsApp, aplikacija za razmenu poruka koju trenutno koristi preko dve milijarde ljudi na globalnom nivou, namerava da unapredi svoju politiku…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

Brain Decoder dekodira misli

Naučnici istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su tehnologiju za dekodiranje mozga koja kombinuje fMRI skener i veštačku inteligenciju,…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo