...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Majkrosoft i Semafor stvaraju novinarske priče uz AI podršku

06.02.2024.

Majkrosoft se udružio sa medijskim startapom Semafor kako bi se AI četbot tog tehnološkog giganta koristio u razvoju novinskih priča - što je pružena ruka novinarima u trenucima kad se on suočava sa tužbom Njujork tajmsa vrednom više milijardi dolara, prema kojoj se veštačka inteligencija Majkrosofta besplatno učila na milionima novinskih članaka tog uglednog lista, piše Fajnenšel tajms.

.

U sklopu sporazuma, Majkrosoft će platiti za sada nepoznatu sumu novca Semaforu na ime sponzorstva za servis udarnih vesti zvani "Signali" (Signals). Kompanije ne žele da otkriju finansijske detalje sporazuma, ali je suma, prema navodima bliskih izvoru, "značajna" za poslovanje Semafora. 

Taj startap će imati "njuzfid" sa udarnim vestima i analizama velikih priča - i biće ih nekoliko desetina dnevno, piše Fajnenšel tajms. Cilj je, kako se tvrdi, da se čitalaštvu ponude različite tačke gledišta sa čitave planete - što je jedna od ključnih želja Semafora otkako je osnovan 2022. godine.

Prema rečima suosnivača Semafora, Bena Smita, članke u servisu "Signali" u potpunosti će pisati novinari, a veštačka inteligencija će služiti kao oruđe za pretragu radi potkrepljenosti radova.

Očekuje se da će Majkrosoft obznaniti saradnju i sa novinarskim organizacijama kao što su Krejg Njumark škola novinarstva, Asocijacija za onlajn vesti i Graundtrut projekat.

Novinski izdavači nastoje da osmisle način da sa veštačkom inteligencijom unaprede svoje poslovanje i da jašu na talasu tehnološkog razvoja, ali se isto tako plaše da će im AI četbotovi preuzeti publiku, a samim tim oduzeti prihode, jer su u stanju da za nekoliko sekundi stvore humanoidni tekst sa informacijama. 

Izvor:www.novimagazin.rs

Možda te još zanima:

.

Kad naiđu biciklisti, gasi se zeleno svetlo za automobile

Veštačka inteligencija, uz pomoć kamera, locira bicikliste koji prilaze raskrsnici i na vreme isključuje zelenu strelicu za skretanje udesno za…

.

Ugašen projekat koji je Microsoft reklamirao "na sva zvona"

Microsoft više neće podržavati Windows Subsystem za Android, koji je omogućavao da Android aplikacije fluidno rade na Windowsu 11.

.

Google nas priprema za budućnost bez lozinki

Google ide korak dalje u tome da korisnike "nagovori" na napuštanje lozinke kao glavnog načina autentifikacije. Na svim njihovim uslugama…

.

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon…

.

Stižu nove funkcije za Windows 11

Dolazi i mnoštvo novih funkcija koje se odnose na IT i bezbednost.

.

Novi Forza Motorsport stiže do kraja godine i biće odličan!

Microsoft je nedavno izbacio prvi trejler nove igre u popularnom trkačkom serijalu "Forza" pod nazivom "Motorsport". Sudeći po onome što…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo