...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Koliko vremena gubimo na probleme sa računarom

05.07.2023.

Zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa, značajan deo radne nedelje, u rasponu od pola dana do čitavog dana, trošimo na frustracije.

.

Uprkos značajnom napretku računarske tehnologije u prethodnih 15 godina, računari nam i dalje zagorčavaju život raznim kvarovima, i to u značajnoj meri od 11 do 20 procenata, pokazala je studija Univerziteta u Kopenhagenu i Univerziteta Roskild.

Manjak memorije, rušenja programa zbog kojih nam nestaju podaci, nefunkcionalni sistemi... frustracije prouzrokovane neispravnim računarima i dalje su, nažalost, raširena pojava, naglašavaju danski istraživači.

Značajnu količinu našeg vremena provedenog na računarima gubimo zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa koji ometaju našu sposobnost da obavimo željene zadatke.

"Procenat je zapanjujuće visok i otkriva nedovoljnu uključenost običnih korisnika tokom razvoja sistema," tvrde istraživači. Problem je utoliko veći što, pokazala je studija, većina frustracija proizlazi iz otežanog obavljanja svakodnevnih zadataka, a ne nekih složenih poduhvata i napredne upotrebe računara.

Istraživanje je obuhvatilo učesnike različitih profila: studente, računovođe, konsultante, ali i zaposlene u IT industriji koji u proseku za računarima provode šest do osam sati dnevno. Problemi s kojima su se redovno suočavali uključivali su spor rad sistema, privremeno zamrzavanje uređaja, pad sistema i poteškoće u lociranju informacija. Čak 84 odsto prijavljenih epizoda odnosilo se na probleme koji se redovno ponavljaju, a 87% ispitanika bilo je uvereno da će se ti problemi ponoviti i u budućnosti. Sve to ukazuje da se i danas suočavamo s istim osnovnim problemima kao i pre 15-20 godina.

"Dve glavne kategorije problema koje i dalje postoje povezane su s neodgovarajućom realizacijom i nedostatkom prilagođenosti korisniku", naglašavaju istraživači. Najviše pritužbi odnosi se na performanse (49%), upotrebljivost (36%) i korisnost (16%) sistema. Uz to, iako je tehnologija nesumnjivo napredovala i postala sposobnija, porasla su i naša očekivanja. Tako se uprkos većim brzinama preuzimanje podataka i dalje često percipira kao frustrirajuće sporo.

"Kad se nađemo okruženi IT sistemima koji nas frustriraju, ključno je da prepoznamo da problem verovatno leži u kreatorima sistema, a ne u korisnicima. Studija jasno pokazuje da još uvek ima dovoljno prostora za napredak", zaključuju istraživači koji se zalažu za razvoj sistema koji će biti jednostavniji za korišćenje.

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Slaven stigne u kolicima tamo gde drugi ne kroče nogom

Ima nekih ljudi kojima, jednostavno, morate da se divite. Čiji su energija i strast prema životu zarazni. Jedan od njih…

.

Ograničenje od 14 dana za istraživanje embriona udvostručiti na 28

Mnogi britanski naučnici pozivaju da se trenutno ograničenje od 14 dana za istraživanje embriona udvostruči na 28 dana, kako bi…

.

Tijana Kabić: Maratonka i DJ u jednoj osobi

Ozbiljno bavljenje sportom, makar to bilo i na rekreativnom ili poluprofesionalnom nivou, zahteva mnogo rada, vremena, organizacije života, samim tim…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Cruise pauzira vožnje robotaksija radi daljih ispitivanja

Nakon sudara pešaka 2. oktobra, Kruzu (Cruise) je oduzeta dozvola za vozilo bez vozača u Kaliforniji. Ta kompanija je sada…

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo