...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Koliko vremena gubimo na probleme sa računarom

05.07.2023.

Zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa, značajan deo radne nedelje, u rasponu od pola dana do čitavog dana, trošimo na frustracije.

.

Uprkos značajnom napretku računarske tehnologije u prethodnih 15 godina, računari nam i dalje zagorčavaju život raznim kvarovima, i to u značajnoj meri od 11 do 20 procenata, pokazala je studija Univerziteta u Kopenhagenu i Univerziteta Roskild.

Manjak memorije, rušenja programa zbog kojih nam nestaju podaci, nefunkcionalni sistemi... frustracije prouzrokovane neispravnim računarima i dalje su, nažalost, raširena pojava, naglašavaju danski istraživači.

Značajnu količinu našeg vremena provedenog na računarima gubimo zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa koji ometaju našu sposobnost da obavimo željene zadatke.

"Procenat je zapanjujuće visok i otkriva nedovoljnu uključenost običnih korisnika tokom razvoja sistema," tvrde istraživači. Problem je utoliko veći što, pokazala je studija, većina frustracija proizlazi iz otežanog obavljanja svakodnevnih zadataka, a ne nekih složenih poduhvata i napredne upotrebe računara.

Istraživanje je obuhvatilo učesnike različitih profila: studente, računovođe, konsultante, ali i zaposlene u IT industriji koji u proseku za računarima provode šest do osam sati dnevno. Problemi s kojima su se redovno suočavali uključivali su spor rad sistema, privremeno zamrzavanje uređaja, pad sistema i poteškoće u lociranju informacija. Čak 84 odsto prijavljenih epizoda odnosilo se na probleme koji se redovno ponavljaju, a 87% ispitanika bilo je uvereno da će se ti problemi ponoviti i u budućnosti. Sve to ukazuje da se i danas suočavamo s istim osnovnim problemima kao i pre 15-20 godina.

"Dve glavne kategorije problema koje i dalje postoje povezane su s neodgovarajućom realizacijom i nedostatkom prilagođenosti korisniku", naglašavaju istraživači. Najviše pritužbi odnosi se na performanse (49%), upotrebljivost (36%) i korisnost (16%) sistema. Uz to, iako je tehnologija nesumnjivo napredovala i postala sposobnija, porasla su i naša očekivanja. Tako se uprkos većim brzinama preuzimanje podataka i dalje često percipira kao frustrirajuće sporo.

"Kad se nađemo okruženi IT sistemima koji nas frustriraju, ključno je da prepoznamo da problem verovatno leži u kreatorima sistema, a ne u korisnicima. Studija jasno pokazuje da još uvek ima dovoljno prostora za napredak", zaključuju istraživači koji se zalažu za razvoj sistema koji će biti jednostavniji za korišćenje.

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

AI preuzima vlast u budućnosti

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

Winamp uzvraća udarac

Popularni plejer dobija novu verziju, a u njegovom stvaranju će pomoći i developeri preko otvorenog koda.

.

Pijanista na krovu Afrike

Viktor Varoši iz Novog Sada je pijanista i profesor muzike. Dugo je nastupao, a onda se, kako kaže, premestio iza…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo