...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Kina prešišali SAD po broju superkompjutera

14.11.2017.

Kina je smenila SAD na prvom mestu po broju superkompjutera na listi najbržih svetskih 500 sistema. Ova zemlja sada ima 202 mašine sa vrhunskim performansama, ako je verovati poslednjem Top 500 istraživanju.

.

Poređenja radi SAD ima 143 superkompjutera, što je najniži broj od kako je počela da se sastavlja top lista pre 25 godina. Japan se nalazi na trećem mestu sa 35 sistema, a Nemačka ih trenutno ima 20. U prethodnom istraživanju, objavljenom u junu SAD je imala 169 mašina, dok je Kina posedovala 160.

Kina je, naime, prilično povećala investicije u istraživanja i inovacije i trenutno poseduje 20 odsto svetskog istraživanja i razvoja tehnologije. Superkompjuteri su veliki sistemi koji imaju ugrađene desetine hiljada procesora dizajniranih da sprovode komplikovane i intenzivne računske operacije, a koriste se za istraživanje promene klime, simulacije nuklearnog naoružanja, sekvencioniranje DNK, modelovanje biomolekula i još mnogo toga.

BBC

Možda te još zanima:

.

Kineska letelica donela kamenje sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju sa prvim uzorcima tla i stena sa neistražene, udaljene strane Meseca.

.

Galeb juri orla

Kineski proizvođač automobila BYD, Teslin najveći rival u Kini, najavio je prošlog meseca da će svoj pristupačni električni hečbek, Seagull, dovesti u…

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo