...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Kina "inteligentnija" od SAD

07.05.2024.

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom, prema novim podacima Centra za bezbednost i nove tehnologije Univerziteta Džordžtaun (CSET).

.

Nalazi otkrivaju važne detalje o globalnoj trci između SAD i Kine u oblasti veštačke inteligencije, jer će "pobednik" ove trke verovatno postavljati globalne standarde za tehnologiju i njen način primene, piše Axios.

Otprilike 32 odsto istraživanja veštačke inteligencije fokusiralo se na računarski "vid", odnosno vizuelnu percepciju, gde je rast bio 121 odsto u istom periodu. Obrada jezika, odnosno sposobnost kompjuterskog programa da razume ljudski govor i pismo – ono što veliki jezički modeli (LLM) rade u ChatGPT-u i drugim generativnim AI alatima – činila je 11 odsto istraživačkih radova u oblasti AI. Rast broja ovih naučnih radova bio je 104 odsto. Istraživanja u robotici rasla su sporije, za „samo“ 54 odsto, a činila su oko 15 odsto svih istraživanja u oblasti veštačke inteligencije. Bezbednosti u oblasti veštačke inteligencije činilo je samo dva odsto svih objavljenih radova, uprkos porastu od 315 odsto između 2017. i 2022. godine.

Prvih pet proizvođača istraživačkih radova u oblasti AI u svetu po kvantitetu su kineske institucije, na čelu sa Kineskom akademijom nauka.

Dominantni narativ godinama je bio da, iako su kineske institucije generisale najveću količinu naučnih radova, kvalitet tih radova nije bio zadovoljavajući, a da su istraživanja u zemlji uglavnom proizašla iz primene fundamentalnog napretka istraživača u SAD, Evropi i drugde. Ali, kada su istraživači CSET-a suzili svoju analizu na visoko citirane radove, Kineska akademija nauka je i dalje bila lider. Gugl je drugi, a slede ga kineski univerzitet Cinghua, pa univerziteti Stenford i MIT. Ipak, posmatrano po državama, SAD su imale prvo mesto u proizvodnji visoko citiranih članaka.

"Kina je apsolutno svetski lider u istraživanju veštačke inteligencije i u mnogim oblastima verovatno svetski lider", rekao je Zakari Arnold, šef analitike u timu CSET-a. Istraživanje CSET-a obuhvata podatke samo o istraživačkim radovima objavljenim na engleskom jeziku.

Izvor: Axios, Nova ekonomija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Galeb juri orla

Kineski proizvođač automobila BYD, Teslin najveći rival u Kini, najavio je prošlog meseca da će svoj pristupačni električni hečbek, Seagull, dovesti u…

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

"Kineski san" za ljude iz celog sveta

Šangaj je najveći grad u Kini, sa 34 miliona stanovnika. Jedna kap u tom moru ljudi je i Maja Rogić…

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo