...
TRENUTNO22:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kamere novih telefona će vas stalno snimati, privatnost je prošlost

03.12.2021.

Novi Qualcomm procesor će od sledeće godine omogućiti kamerama da uvek skeniraju vaše lice, čak i kada ne koristite telefon.

.

Foto: Pixabay

"Prednja kamera vašeg telefona uvek bezbedno traži vaše lice, čak i ako telefon ne dodirnete ili ne podignete da biste ga probudili". Upravo tako je potpredsednik kompanije Qualcomm Technologies Džad Hip predstavio nove mogućnosti uvek uključene kamere, koju će pokretati novi Snapdragon. Pomenuti čipset će biti dostupan u premijum Android telefonima početkom sledeće godine.

U isto vreme ova izjava može biti interesantna i uzbudljiva, ali i zastrašujuća. Za Qualcomm, nova funkcija će omogućiti nove mogućnosti upotrebe, kao što je mogućnost da pokrenete ili otključate telefon bez potrebe da ga podignete ili da se on odmah zaključa kada više ne vidi vaše lice.

Ipak, za one koji imaju bilo kakav strah da se moderna tehnologija koristi kako bi narušila našu privatnost, informacija o kameri na telefonu koja uvek snima, čak i kada je ne koristimo, zvuči kao noćna mora.

KAMERA KOJA VIDI ŠTA RADITE IZA ĆOŠKA

TWITTER ZABRANIO DELJENJE TUĐIH FOTOGRAFIJA I SNIMAKA

Cilj Qualcomma sa ovom funkcijom jeste otključavanje telefona svaki put kada ga pogledate, čak i ako samo leži na stolu ili se puni. Ne morate da ga uzmete, dodirnete ekran ili izgovorite glasovnu komandu – on se otključa kada kamera vidi vaše lice. Kompanija tvrdi da ova karakteristika vaš telefon čini sigurnijim, jer se uređaj automatski zaključava kada više ne vidi vaše lice ili otkrije da neko gleda preko vašeg ramena i zagleda u vaše grupne razgovore.

Postoji mogućnost da neki proizvođači telefona, koji budu koristili Snapdragon 8 Gen 1 čip, neće čak ni omogućiti ovu funkciju na hardverskom nivou. Kompanije, kao što su Samsung, OnePlus i Xiaomi mogu da prilagode koje su funkcije omogućene na njihovim telefonima, a koje ne.


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Twitter zabranio deljenje tuđih fotografija i snimaka

Twitter je saopštio da na svojoj platformi neće dozvoliti deljenje privatnih podataka, kao što su fotografije i video snimci, bez…

.

Viber nudi nove opcije

Viber će od sada omogućiti svojim korisnicima da automatski filtriraju poruke i odlučuju ko ih može dodavati u grupe, pored…

.

Bluetooth nebezbedan?

Čitajući nove vesti iz sveta tehnologije, naišli smo na jednu koja na početku i nije zvučala toliko čudno, jer smo…

.

Fejsbuk opet na sudu

Sinonim za društvenu mrežu Fejsbuk postala je sintagma "kršenje privatnosti." Kompanija je ponovo završila na sudu, ovoga puta je povod…

.

Whatsapp na meti hakerskih napada

Veliki broj nas za razgovore koristi aplikaciju Whatsapp, naročito ako nam je neko od prijatelja u inostranstvu. Možda bi bilo…

.

Kamera koja vidi šta radite iza ćoška

Nova kamera moći će da snima iza uglova i kroz medijume u kojima postoji rasejanje svetlosti, a primenjivaće se u…

  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 IN teen
  • 22:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo