...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Kako ponoviti nuklearnu fuziju?

17.08.2022.

Naučnici su potvrdili da su prošle godine, prvi put u istoriji, postigli reakciju nuklearne fuzije koja se samoobnavlja, čime su došli korak bliže repliciranju hemijske reakcije koja se konstantno dešava na Suncu. Problem je u tome što nisu sigurni kako da je ponove.

.

Nuklearna fuzija se dešava kada se dva atoma spajaju i stvaraju teži atom, oslobađajući u tom procesu ogromnu količinu energije.

Taj proces je izuzetno teško rekreirati u veštačkim uslovima i laboratoriji zato što mu je potrebna visokoenergetska sredina kako bi se reakcija obnavljala.

Najpoznatiji primer nuklearne fuzije je naše Sunce, na kom se neprestano atomi vodonika spajaju i stvaraju helijum, oslobađajući energiju.

Fuzija se odigrava i u fazama supernova, kada zvezde eksplodiraju, ali je količina energije u tim procesima toliko velika da omogućava stvaranje težih molekula, poput gvožđa.

U veštačkim uslovima na Zemlji, međutim, taj proces je mnogo teže započeti. Kako bi nuklearna fuzija postala stabilan izvor beskonačne čiste energije za čovečanstvo, naučnici prvo moraju da postignu "paljenje", poznato i kao Losonov kriterijum.

 


Prema njemu, kada je količina energije koju generiše reaktor veća od količine energije koju gubi (oslobađa u okolinu) i ako se dovoljno energije zadrži u gorivu (atomima koji se spajaju) onda sistem postaje samoodrživ i podrazumeva se da je „upaljen“.

"Paljenje" se obično dešava u izuzetno intenzivnim sredinama, ali istraživači u postrojenju Nacionalne laboratorije "Lorens Livermor" u Kaliforniji već više od decenije usavršavaju tehniku i sada su potvrdili da je njihov prošlogodišnji eksperiment 8. avgusta stvorio prvo uspešno "paljenje" u istoriji.

„Ovo je prvi put da smo prešli Losonov kriterijum u laboratoriji“, kaže nuklearna fizičarka Eni Kričer za časopis Nju sajentist.

Naučnici sada hoće da utvrde šta je tačno potrebno da bi se postiglo paljenje i kako da reakciju učine otpornijom na male promene i greške.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Čista energija ante portas

Uređaj za energetsku fuziju postavio rekord, trajanjem od 20 sekundi.

.

Brain Decoder dekodira misli

Naučnici istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su tehnologiju za dekodiranje mozga koja kombinuje fMRI skener i veštačku inteligenciju,…

.

Vozi bez ruku

BlueCruise, Fordov sistem za pomoć vozaču bez upotrebe ruku, biće dostupan u 500.000 vozila do 2024. A sistem nivoa 3, koji…

.

Viber objavio partnerstvo sa platformom Spotify

Partnerstvo će omogućiti korisnicima Vibera popuste i besplatni probni period na premijum pretplatu jedne od vodećih globalnih muzičkih striming platformi.

.

Šta je AutoGPT?

Nedavno je objavljen AutoGPT, softver koji je napredniji od ChatGPT-a. Reč je o aplikaciji koja, kada dobije zadatak, pokušava da ga…

.

Elektronski "nos" omogućava robotu da oseća mirise

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije (IVI) napravio je "elektronski nos", koji omogućava robotu da "oseća mirise", što će imati…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo