...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kako biramo novi mobilni: prvo kamera pa sve ostalo

28.12.2021.

Protekli period na tržištu mobilnih telefona, u svetu ali i kod nas, obeležile su nestašice ovih uređaja. Kako je tokom 2020. godine Kina, kao zemlja u kojoj se proizvodi najviše komponenti za mobilne uređaje, bila u epicentru pandemije koronavirusa, nije ni čudo što na tržištu nije bilo dovoljno uređaja.

.

Najpogođeniji je bio segment telefona do 250 evra, koji je i najpopularniji kod nas. Upravo zato su i porasle cene nekih od najpopularnijih modela Samsunga ili Šaomija. Sa druge strane, skupljih modela, poput Samsungovih telefona na preklop, bilo je i više nego dovoljno. Ove inovacije, ipak, ne privlače veliki broj kupaca što potvrđuje i Miloš.

"Sadašnji telefon sam kupio zato što ima dobru i pristupačnu kameru, koja može da snimi bilo šta. U poslednjih nekoliko godina smo videli jako inovativne telefone - od onih na preklapanje, preko onih sa velikim objektivima ili senzorima za kameru. Sledećih godina očekujem još bolje inovacije, a takvi telefoni puno koštaju.To su ipak finese, jer su sada telefoni imaju manje-više isti kostour na koji se dodaju različiti ekrani, procesori, memorije", kaže on.

Novi savitljivi Samsung

Ono što najviše utiče na cenu jeftinijih modela je dostupna memoraija. Ukoliko samo razmislite o tome koliko apilkacija koristite u toku dana, počev od društvenih mreža, preko elektronskog bankarstva do gledanja serija i filmova, biće vam jasno zašto bez velike memorije telefon neće moći da sve to izgura bez problema. Upravo je ovo stavka na koju Dušan obraća posebnu pažnju.

"Generalno, ne koristim neke napredne funkcije na telefonima - zanimaju me pozivi, poruke... Sama kupovina telefona se kod mene dešava kada mi se stari telefon uspor, počne da baguje i prosto, više nije funckcionalan. Pri izboru gledam cenu i memoriju, jer mi je bitno da je bude dovoljno za sve aplikacije", objašnjava Dušan.

mobilni jpg

Malo memorije može prilično da vam zagorča život...

A kako bi telefon bio vaš pouzdani pratliac tokom čitavog dana potrebna je dobra baterija. Čak i jeftniji modeli Androida imaju baterije koje mogu da izdrže čitav dan intenzivnog korišćenja, dok je Iphone taj koji i dan danas zahteva često punjenje.

"Bitnija su poboljšanja baterije, jer dosta telefona koji mene zanimaju imaju tu manu. Mislim da su poboljšavanja realna, ali i banalna. Sve te inovacije koje se pojavljuju u poslednje vreme mi ne trebaju. Danas za male pare možeš da uzmeš dobar telefon, kao što je Šaomi. Na polju skupljih telefona se ne menja nešto preterano", smatra Aleksandar.

Ono što se najviše koristi je svakako kamera, pa nije ni čudo što je u većini slučajeva upravo to presudni faktor pri kupovini. Iz generacije u generaciju primetna su unapređenja čak i kod najjeftinih modela. Neke od funkcija, poput optičke stabilizacije, koje su ranije krasile samo Iphone, sada se mogu dobiti i na telefonima koji koštaju manje od 200 evra. Ima i onih koji su, uprokos svemu, verni "jabuci".

"Ja sam zbog posla nedavno promenila mobilni telefon koji koristim, jer mi je potrebna dobra kamera i odlučila sam se za Iphone 12. Kada gledam novi telefon kamera mi je najbitinija, kao i kvalitet snimka. Čini mi se da su razlike sve manje što vreme prolazi, ali postoje neke finese - kada uporedimo Iphone 12 i 13, smešno je koliko su slični. Uvek smisle nešto novo i zanima me kuda će sve da ide, jer verujem da će u jednom momentu sve morati da se menja", kaže Sanja.

Prema podacima za treći kvartal ove godine, koje je objavio CNBC, najveći udeo u prodaji novih telefona drži Samsung sa oko 20 odsto, dok su iza njega Apple i Šaomi sa 14 odnosno 13 odsto. Ostali proizvođači imaju udeo od deset odsto ili manji, a zanimljivo je da je Huawei, posle godina uspeha, ispao sa velike pozornice.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Večita dilema: iPhone ili Android

Pre pojave pametnih uređaja, sa lakoćom se moglo reći koja kompanija pravi najbolje mobilne telefone. Bila je to finska Nokia…

.

Da li je realnost ono što nam nedostaje?

Svaka društvena mreža nam posle nekog vremena dosadi - tako je bilo i s Fejsbukom ili Instagramom. Korisnici stalno žele…

.

Mobilni gejming ozbiljno prestigao PC i konzole

Gejming industrija je u, čini se, konstantnoj ekspanziji, pa su informacije o tome kako je gejming segment vredniji i od filmske i…

.

Sedam saveta za duži vek mobilnog telefona

Evo sedam saveta kako da izbegnete loše navike koje mogu da skrate vreme tokom kojeg možete koristiti svoj telefon.

.

Huawei: Veliki profit u 2021. uprkos američkim sankcijama

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei objavio je da je ostvario rekordan rast profita za 76 odsto u 2021. godini, iako im…

.

Rat u Ukrajini utiče na nestašicu na tržištu automobila i telefona

Dva vodeća ukrajinska snabdevača neona, koji proizvode oko polovinu svetskih rezervi tog ključnog sastojka za čipove, prekinula su rad zbog…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo