...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Instagram i Fejsbuk bi mogli da budu ugašeni u Evropi

09.03.2023.

Kompanija Meta u roku od nekoliko meseci mogla bi da se suoči sa krupnom pravnom odlukom, zbog koje bi mogla da u Evropi zatvori svoje društvene mreže Fejsbuk i Instagram.

.

Irska poverenica za zaštitu privatnosti Helen Dikson, koja je na čelu Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), rekla je portalu Politiko da će "vrlo verovatno" doneti konačnu presudu o poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD, pre nego što Evropska unija i SAD usaglase novi sporazum o prenosu podataka.

Irska komisija je u julu predstavila nacrt odluke o suspendovanju pravnog alata Fejsbuka i sada čeka odobrenje regulatora privatnosti u drugim državama EU, a predviđeno je da dokument bude usaglašen do sredine maja.

To bi značilo da američki tehnološki gigant Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostane bez alata za legalan prenos ličnih podataka, poput porodičnih slika i podataka o lokaciji, u SAD.
 
Meta je u februaru saopštila da bi takva odluka mogla dovesti do obustavljanja njenih usluga u Evropi, uključujući Instagram.
 
"Ako Evropska komisija ne usvoji adekvatnu odluku i ukoliko ne budemo mogli da se i dalje oslanjamo na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u SAD, verovatno nećemo biti u stanju da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram u Evropi", saopštila je Meta.
 
Irska odluka bi donela probleme i drugim kompanijama koje koriste pravni alat za prenos podataka u SAD.
 
Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU, Evropski bord za zaštitu podataka, trebalo bi do 14. aprila da odluči da li će potvrditi prethodnu irsku odluku o suspendovanju pravnog alata koji koristi veliki broj kompanije za prenos ličnih podataka u SAD, koji se nazivaju standardnim ugovornim klauzulama.
 
Izvor:www.021.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Razvoj litijum-metalnih baterija koje se brzo pune

Inženjeri su napredovali ka litijum-metalnim baterijama koje se pune brzinom od sat vremena. Ovo brzo punjenje je zahvaljujući kristalima litijum metala koji…

.

Nema više Seen statusa: Evo kako da sakrijete da ste pročitali poruku na Instagramu

Adam Moseri, šef Instagrama, je objavio screenshot menija za privatnost i sigurnost direktnih poruka, koji pokazuje kako korisnici mogu pristupiti…

.

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi…

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

.

Pametne naočare

Sledeći Metin par pametnih naočara napravljenih u partnerstvu sa vlasnikom Ray-Ban Luxottica mogao bi uskoro da bude pušten u prodaju. 

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo