...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Instagram i Fejsbuk bi mogli da budu ugašeni u Evropi

09.03.2023.

Kompanija Meta u roku od nekoliko meseci mogla bi da se suoči sa krupnom pravnom odlukom, zbog koje bi mogla da u Evropi zatvori svoje društvene mreže Fejsbuk i Instagram.

.

Irska poverenica za zaštitu privatnosti Helen Dikson, koja je na čelu Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), rekla je portalu Politiko da će "vrlo verovatno" doneti konačnu presudu o poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD, pre nego što Evropska unija i SAD usaglase novi sporazum o prenosu podataka.

Irska komisija je u julu predstavila nacrt odluke o suspendovanju pravnog alata Fejsbuka i sada čeka odobrenje regulatora privatnosti u drugim državama EU, a predviđeno je da dokument bude usaglašen do sredine maja.

To bi značilo da američki tehnološki gigant Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostane bez alata za legalan prenos ličnih podataka, poput porodičnih slika i podataka o lokaciji, u SAD.
 
Meta je u februaru saopštila da bi takva odluka mogla dovesti do obustavljanja njenih usluga u Evropi, uključujući Instagram.
 
"Ako Evropska komisija ne usvoji adekvatnu odluku i ukoliko ne budemo mogli da se i dalje oslanjamo na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u SAD, verovatno nećemo biti u stanju da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram u Evropi", saopštila je Meta.
 
Irska odluka bi donela probleme i drugim kompanijama koje koriste pravni alat za prenos podataka u SAD.
 
Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU, Evropski bord za zaštitu podataka, trebalo bi do 14. aprila da odluči da li će potvrditi prethodnu irsku odluku o suspendovanju pravnog alata koji koristi veliki broj kompanije za prenos ličnih podataka u SAD, koji se nazivaju standardnim ugovornim klauzulama.
 
Izvor:www.021.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Meta širi program pretplate

Meta je na početku svoj servis sa plaćenom verifikacijom nudila u Australiji i na Novom Zelandu, a sada je dostupan…

.

Meta pravi svoj Twitter

Kompanija Meta planira novu aplikaciju zasnovanu isključivo na tekstu. Twitter je imao najveću političku moć kada su u pitanju društvene…

.

Meta Verified - nalozi sa plavom značkom

Kompanija Meta, koja poseduje društvene mreže i platforme Fejsbuk, Instagram i WhatsApp, najavila je pokretanje pretplatničke usluge Meta Verified, koja…

.

Facebook: novi alati za upravljanje komentarima

Facebook uvodi nove alate za upravljanje komentarima: lakša pretraga, ključne reči, imena, datumi, preuzimanje radnje.

.

Interpol ulazi u metaverzum

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok izjavio je da globalna policijska agencija istražuje kako bi ta organizacija mogla da kontroliše kriminal…

.

Fejsbuk blokirao sav medijski sadržaj u Australiji

Kompanija Fejsbuk saopštila je da je blokirala sav medijski sadržaj u Australiji zbog novog nacrta zakona u kojem nije precizirano…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo