...
TRENUTNO10:00 - 10:30Pre podne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Hoće li lek protiv šuge postati deo obaveznog protokola lečenja kovida

25.03.2021.

Uskoro u naše bolnice stiže novi lek protiv korone, američkog prozvođača, koji može da spreči komplikovanje kliničke slike bolesti. I kompanija "Fajzer" najavljuje završna ispitivanja nove vrste leka protiv Kovida 19. Iako se većina pacijenata kod nas leči antibioticima, stručnjaci tvrde da su nam dostupna najmanje dva leka efikasnija u borbi protiv korone. Jedan od njih leči šugu, a uskoro bi mogao da postane deo obaveznog protokola lečenja kovida.

.

Čak 70 kliničkih studija u svetu u ovom trenutku proverava tvrdnju nekoliko lekara da lek koji se koristi u lečenju šuge, ivermektin, može da pomogne i kod korone. Dok ne stigne potvrda stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan.

"Leka ima u Srbiji. On se izdaje kao galenski preparat. Ja samo molim građane da ne okupiraju apoteke i traže ovaj lek, treba neko da im ga prepiše, zato ćemo mi pokušati da ovaj lek dođe na listu protokola", kaže prof. dr Srđan Pešić sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Za razliku od ovog, lek Bamlanivimab, koji može da spreči komplikovanje kliničke slike usled zaraze koronavirusom, naša država nabavlja i daje građanima. I to pacijentima koji su u ranoj fazi bolesti, a koji su u rizičnoj grupi da razviju teži oblik kovida i da zbog toga budu hospitalizovani – stariji od 65 godina, kao i oni koji imaju hronična oboljenja, gojazni, dijabetičari, srčani bolesnici.

U ovom trenutku Srbija ima 5.800 doza ovog leka, što nije dovoljno kada se uzme u obzir da na dnevnom nivou ima skoro isto toliko novozaraženih.

Slična je situacija i sa drugim lekom koji se odnedavno koristi kod nas. I Farifiravil mora da se primi u prvim danima bolesti, jer posle toga nema efekta.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

.

Smršao 60 kilograma i sprema se za Beogradski maraton

Naš sugrađanin Milan Kaćanski potpuno novim načinom života i ishrane za nekoliko meseci uspeo je da skine čak 60 kilograma.…

.

Spajdermen propo

Novi BionicWheelBot je robot inspirisan paukovima iz stvarnog života, pa se ponaša i kreće kao njegovi rođaci iz prirode.

.

Gde si, tebra, Srbine

Otkrivena nova vrsta ptice u Srbiji: dugorepi svračak koji zime provodi u Africi.  Snimljen je na području opština Bujanovac i…

.

Kako će se komarci boriti sami protiv sebe

Istrebićemo ih! Pod pokroviteljstvom biotehnološke kompanije "Okitec" iz Velike Britanije, počinje promovisanje operacije puštanja miliona genetički modifikovanih komaraca, kako bi…

.

Otkrivena smrtonosna tajna rimskih Vrata pakla

Pećina koju su stari Rimljani nazivali Vrata pakla i smatrali je ulazom u podzemni svet, imala je smrtonosnu tajnu, za…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo