...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Hakovanje profila nerešiv problem

21.02.2015.

   Neki od nas su doživeli hakovanje profila na društvenim mrežama i mejlovima i višemesečno uhođenje, ali način da se ta situacija reši izgleda da - ne postoji.

.

   Osobe koje su nam ispričale svoja iskustva želele su da ostanu anonimne, da ne bi izazvale ponovno upadanje na profile.

   "Skontala sam da mi je neko upao na fejs tako što mi je drugarica javila. Počela je da se dopisuje sa mnom, odnosno sa tom osobom i shvatila da to nisam ja, jer je ta osoba pisala ijekavicu. Onda me je nazvala i pitala da li joj ja pišem, pa smo bili sigurni da mi je neko upao na fejs. Problem je nastao kada sam shvatila da mi je osoba upala na skajp nalog i na dva mejla", kaže jedna slušateljka O radija.

   "Sve je počelo kada mi je ta osoba poslala mejl sa anonimne adrese u kojem je printskrinovala moja dopisivanja sa drugim ljudima, kako bi mi pokazala da ima pristup mom Fejsbuk profilu. Nisam imao predstavu ko to može da bude. Menjao sam šifru redovno, međutim, osoba je i dalje uspevala da isprati promene i da mi redovno ulazi na profil", objasnio je pratilac našeg portala.

   Postoje softveri koji za nekoliko sekundi mogu da "provale" šifru na društvenim mrežama i mejlovima, ukoliko je ona jednostavna – zato treba napraviti što komplikovaniju šifru.

   - Savetujemo mladima da naprave sigurnu šifru, a to znači da meni, ukoliko želim da upadnem na nečiji profil, neće trebati deset sekundi da to učinim, nego jedan minut, pa ću odustati, jer neko drugi ima šifru petrovaradin, pa je to mnogo lakše “provaliti”.

   Jedno veliko slovo, jedno malo slovo, jedan znak interpunkcije i jedna cifra – kombinacijom ova četiri znaka dobijamo sigurnu šifru i preporučuje se da se na svakih nekoliko meseci ta šifra menja, kaže Jelena Marić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

katanci jpg

   "Osećala sam se jako bespomoćno i uplašeno i kao da mi je sva privatnost narušena. Postala sam paranoična i počela sam da se okrećem na ulici da vidim da li me neko prati. Isto tako, postalo mi je jasno da uopšte nemam kontrolu nad tim, a i da nisam svesna kakve sve informacije ostavljam po internetu i koliko neko može da sazna o meni preko njih. Ispostavilo se da može mnogo, jer ta osoba nije znala o meni ništa, a nakon što je upala meni na profil, mogla je da odglumi da mi je stari poznanik koji zna sve o meni, što joj je bilo i cilj."

   "Ispostavilo se da je ta osoba saznala moju šifru kada sam se ulogovao preko tuđeg kompjutera, pa se trudim da to više ne radim. Bio sam u policiji, međutim, oni nisu ništa nisu pomogli, jer u Novom Sadu pojma nemaju o tome, sve je u Beogradu. Na kraju sam odustao jer je bilo preveliko cimanje. Uglavnom, nisam vratio ni svoj profil na fejsu, ni skajp, ni ta dva mejla..."

   Svoje naloge na društvenim mrežama najlakše je zaštiti korišćenjem uputstava koji možete naći na veb sajtovima koje koristite. Profile treba zaključati, ažurirati operativni sistem i antivirus programe i paziti koje linkove posećujete kada koristite svoje profile. Policija može da reaguje samo ako oni čiji su profili hakovani dobijaju pretnje da će ih ubiti ili zlostavljati.

   - Pretnja koja je upućena treba da bude ozbiljna, realno moguća i ostvariva, odnosno da jasno ukazuje da će doći do napada na život ili delo određene osobe ili nekome njoj bliskom ili da je upućena prema većoj grupi i da je izazvala uznemirenost građana. Često nam se dešava da građani prijavljuju uvrede i klevete, a to su sve krivična dela koja se gone po privatnoj tužbi i mi tu nemamo osnova za postupanje po službenoj dužnosti, kaže šef Odseka za elektronski kriminal Vladimir Urošević.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Next, ok, accept - posmatraju vas

U bazi mejlova koje je objavio Vikiliks pokazalo se da je Srbija uvezla softver za targetovano nadgledanje ineterneta - istoriju…

.

Virtuelno uhođenje kao deo svakodnevice

Sigurno je da je sajber stalking tužan i jeziv deo savremenog društva. Tehnički potpomognuto proganjanje stavilo je žrtve u položaj…

.

Novi gadget za potpunije VR iskustvo

Virtuelna stvarnost (VR) bi trebalo da ponudi korisnicima impresivno iskustvo, tako što u suštini isključuje korisnike iz stvarnog sveta korišćenjem slušalica.…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. januara

Možda su praznici prošli, ali događaji u Novom Sadu ne jenjavaju. Za vas smo izdvojili najzanimljivije za ovu nedelju.

.

The Settlers: Franšiza koju Ubisoft vraća u život

Posle skoro deset godina pauze stiže novi naslov u nekada popularnoj seriji strategija The Settlers.

.

Sony nastavlja sa proizvodnjom PS4 konzole

Nabavka PlayStation 5 konzole je i dalje u domenu naučne fantastike za najveći broj kupaca, jer nedostatak delova ozbiljno usporava njihovu…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Žali se upravi vodovoda

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo