...
TRENUTNO11:00 - 12:00Gost O radija

Lifestyle / Tehnologija

Gugl "uči srpski" i postaje sve tečniji

31.03.2021.

Srpski jezik je prvi na teritoriji zapadnog Balkana koji je dobio TTS (Text-To-Speech) sintetizator za Google Translate

.

Nedavno se na Reddit-u pojavio post koji je ukazao na to da je srpski jezik prvi na teritoriji zapadnog Balkana dobio TTS (Text-To-Speech) sintetizator u okviru Google Translate. To znači da će svako moći da ukuca tekst na srpskom jeziku u Google Translate i da klikom na dugme zvučnika čuje izgovor.

Očigledno je da Google još uvek razvija sistem, pošto trenutni glas pomalo "zateže" i nalikuje nečemu što su Reddit-ovci šaljivo prepoznali kao mađarsko-srpski akcenat.

TTS tehnologija, pored snimanja i obrade velike količine glasovnih isečaka, podrazumeva obimno istraživanje, korišćenje naprednih tehnologija poput neuralnih mreža i velike stručnjake koji nadgledaju proces i podešavaju detalje, pa čak ni Google ne može brzo da napravi savršeno rešenje koje će odmah zvučati prirodno, prenosi Startit.

Srpska kompanija Alfanum razvija, između ostalih, i nekoliko TTS glasova za srpsko govorno područje, a nastala je iz projekta Fakulteta tehničkih nauka. Trenutno se na njihovom sajtu može naći demo različitih glasova koje su krstili našim imenima (preporučujemo Jovanu i Stefana), pa se može uporediti kako izgleda razvijenija varijanta onoga na čemu je Google počeo da radi.

Možda te još zanima:

.

Oj, drugovi, je l' vam žao

Zbogom, Flashu – Microsoft napravio obaveznim uklanjanje iz Windows-a 10

.

Đura će ti oprostiti što te je tukao

Rusija vodi istragu protiv Jutjuba zbog zloupotrebe dominantnog položaja

.

Fiat je napravio "Hey Google" automobil

Kako se vozila sve više definišu svojim digitalnim karakteristikama, tehnološke kompanije traže sve bliža partnerstva sa proizvođačima automobila.

.

Od sada možete imati 3D fotke

Ako biste da unesete malo živosti u svoje fotografije, obradovaće vas vest da je internet gigant Google odlučio da u…

.

Pet zanimljivih funkcija kamere za koje možda niste znali

Osim za fotografisanje i snimanje videa, kamera vašeg telefona može da posluži za još po nešto. Predstavljamo vam pet načina na…

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Gost O radija
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:45 Lampica

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo