...
TRENUTNO19:00 - 21:00Exit vodič

Lifestyle / Tehnologija

Google se napaja energijom iz bunara

01.08.2023.

Fervo Energy kaže da je postigao proboj u geotermalnoj tehnologiji. Izvršio je 30-dnevni test bunara na svom mestu u severnoj Nevadi i kaže da je uspeo da postigne protok od 63 litra u sekundi na visokoj temperaturi koja omogućava 3,5 megavata proizvodnje električne energije.

.

Megavat može napajati oko 750 domova odjednom. Očekuje se da će Fervo ove godine povezati svoju lokaciju Project Red na mrežu. Koristiće se za napajanje Google centara podataka i neke druge infrastrukture kompanije Nevada. Google i Fervo su 2021. potpisali sporazum o razvoju projekta geotermalne energije sledeće generacije.

Ovo je prvi put da je energetska kompanija pokazala da EGS može da radi u komercijalnim razmerama. Bio je dug put do ove tačke, jer naučnici pokušavaju da EGS postane stvarnost od 1970-ih. Da bi prirodni geotermalni sistem proizvodio električnu energiju, potrebna mu je kombinacija toplote, tečnosti i propustljivosti stena. U mnogim oblastima, stena ima potrebne nivoe toplote, ali ne i dovoljnu propustljivost da tečnost teče kroz nju.

Jedna od glavnih prednosti geotermalnih elektrana je to što su u potpunosti bez ugljenika. Google ima za cilj da sve svoje kancelarije i centre podataka pokreće na energiju bez ugljenika do 2030. Ove elektrane takođe mogu da rade u bilo kom trenutku, čineći geotermalnu energiju ubedljivim izvorom obnovljive energije. Međutim, smanjenje troškova i regulatorna birokratija su prepreke za širenje dostupnosti EGS-a.

Kompanija se nada da će ponoviti svoj uspeh na lokaciji u Juti. Ako Fervo tamo vidi slične rezultate i uspešno implementira nadogradnje dizajna kako bi maksimalizovao izlaz, očekuje se da će lokacija proizvesti dovoljno električne energije za napajanje 300.000 domova istovremeno. To je otprilike četvrtina svih domova u Juti.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Star Wars: Ukucaj prave ključne reči

Možda nije u pitanju pravi sajt, ali je svakako nešto čemu će se obradovati fanovi filmske franšize Star Wars. Ostalo…

.

AI preuzima vlast u budućnosti

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Nova funkcija za duže trajanje baterije

Android će imati više opcija za trajanje aktivnosti ekrana pre nego što se zaključa.

.

OpenAI i Apple to su srca dva

Apple ponovo razgovara sa OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a, kako bi pokrenuo neke AI funkcije koje dolaze u iOS 18.

.

YouTube testira novi format reklama

YouTube najviše zarađuje od oglasa koji se prikazuju za vreme trajanja video-snimaka. Korisnicima ovo smeta, ali su ti oglasi razlog…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music mix by Anja
  • 19:00 Exit vodič
  • 21:00 Exit 2024

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo