...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Google se napaja energijom iz bunara

01.08.2023.

Fervo Energy kaže da je postigao proboj u geotermalnoj tehnologiji. Izvršio je 30-dnevni test bunara na svom mestu u severnoj Nevadi i kaže da je uspeo da postigne protok od 63 litra u sekundi na visokoj temperaturi koja omogućava 3,5 megavata proizvodnje električne energije.

.

Megavat može napajati oko 750 domova odjednom. Očekuje se da će Fervo ove godine povezati svoju lokaciju Project Red na mrežu. Koristiće se za napajanje Google centara podataka i neke druge infrastrukture kompanije Nevada. Google i Fervo su 2021. potpisali sporazum o razvoju projekta geotermalne energije sledeće generacije.

Ovo je prvi put da je energetska kompanija pokazala da EGS može da radi u komercijalnim razmerama. Bio je dug put do ove tačke, jer naučnici pokušavaju da EGS postane stvarnost od 1970-ih. Da bi prirodni geotermalni sistem proizvodio električnu energiju, potrebna mu je kombinacija toplote, tečnosti i propustljivosti stena. U mnogim oblastima, stena ima potrebne nivoe toplote, ali ne i dovoljnu propustljivost da tečnost teče kroz nju.

Jedna od glavnih prednosti geotermalnih elektrana je to što su u potpunosti bez ugljenika. Google ima za cilj da sve svoje kancelarije i centre podataka pokreće na energiju bez ugljenika do 2030. Ove elektrane takođe mogu da rade u bilo kom trenutku, čineći geotermalnu energiju ubedljivim izvorom obnovljive energije. Međutim, smanjenje troškova i regulatorna birokratija su prepreke za širenje dostupnosti EGS-a.

Kompanija se nada da će ponoviti svoj uspeh na lokaciji u Juti. Ako Fervo tamo vidi slične rezultate i uspešno implementira nadogradnje dizajna kako bi maksimalizovao izlaz, očekuje se da će lokacija proizvesti dovoljno električne energije za napajanje 300.000 domova istovremeno. To je otprilike četvrtina svih domova u Juti.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Star Wars: Ukucaj prave ključne reči

Možda nije u pitanju pravi sajt, ali je svakako nešto čemu će se obradovati fanovi filmske franšize Star Wars. Ostalo…

.

Google pruža najmlađima širom sveta pristup svom Bard AI chatbotu

Kompanija tvrdi da je postavila određene mere opreza kako bi zaštitila svoje najmlađe korisnike.

.

Raspberry Pi prevodi govor u znakovni jezik pomoću robotske ruke

Raspberry Pi se koristi za spajanje različitih veza, ali danas delimo projekat sa Raspberry Pi-jem koji prevazilazi jaz u ljudskoj…

.

Stiže "čitač misli"

Ispitujući moždanu aktivnost osobe, veštačka inteligencija (AI) može proizvesti pesmu koja odgovara žanru, ritmu, raspoloženju i melodiji muzike koju je…

.

Google nas priprema za budućnost bez lozinki

Google ide korak dalje u tome da korisnike "nagovori" na napuštanje lozinke kao glavnog načina autentifikacije. Na svim njihovim uslugama…

.

Google: Ne verujte ChatGPT-u i Bardu

Google kaže da bi ljudi trebalo da koriste njegov pretraživač da bi proverili da li su informacije koje je pružio…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo