...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Focus View: Još jedna noćna mora za korisnike TikToka

15.02.2023.

Organizacija za zaštitu digitalnih prava Access Now osudila je TikTok zbog sporne funkcije Focus View koju je Access Now opisao kao "još jednu noćnu moru" za privatnost miliona korisnika TikToka u Evropi, od kojih je većina maloletno. Sa druge strane, TikTok obećava brendovima da će maksimizovati profit od svojih reklama na platformi zahvaljujući baš toj novoj funkciji.

.

S obzirom na to da države širom SAD zabranjuju aplikaciju u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i da je "TikTok već pod lupom zbog nekoliko kršenja privatnosti", Access Now kaže da TikTok "izgleda nije naučio lekciju".

Kako TikTok može da prati emocije ljudi, osim ako ne pristupa kameri na telefonu da bi pratio pokrete očiju ili položaj glave i kako može da zna da li ste dobrovoljno gledali reklamu šest sekundi? Čak i da može da utvrdi da ste gledali reklamu šest sekundi, kako bi TikTok mogao da napravi razliku između pozitivne i negativne reakcije na reklamu?

Pozivajući se na stručnjake koji su principe Focused View odbacili kao "pseudonauku", Access Now je dodao da je ovim TikTok pokrenuo "ozbiljna pitanja o naučnoj validnosti ove vrste tehnologije i neophodnosti prikupljanja izuzetno invazivnih podataka samo zbog isporučivanja oglasa".

"Čak i ako damo prednost sumnji u vezi sa kapacitetom za prepoznavanje emocija TikTokovog Focus View, podaci koje se koriste da bi funkcija funkcionisala bile bi prava noćna mora za privatnost", tvrdi organizacija Access Now.

Izvor: www.telegraf.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Kakva sudbina čeka TikTok?

Američki Senat drži zemlju u neizvesnosti pred glasanje o zakonu koji bi mogao da dovede do zabrane društvene mreže TikTok.…

.

TikTok na dobošu

TikTok je na (ras)prodaji. Početna ponuda koja je stigla do TikToka kreće se između 20 i 30 milijardi dolara. Dogovor bi…

.

TikTok sa novim funkcijama sve više liči na YouTube

Čini se da TikTok želi da motiviše korisnike da objavljuju horizontalne video-snimke koji su duži od jednog minuta.

.

Smanjuje se upotreba TikToka

TikTok je prošle godine bio na prvom mestu kada je u pitanju broj preuzimanja, ali nije bio prva i po…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo