...
TRENUTNO14:00 - 15:00Eko linija

Lifestyle / Tehnologija

Facebook promenio stav o Hershovom izveštaju

28.04.2023.

Facebook je revidirao svoj stav o izveštaju u kome su Sjedinjene Države umešane u uništavanje gasovoda Severni tok, promenivši oznaku sa "lažne informacije" na "delimično lažne". Ova platforma  se suočila s kritikama jer je u početku izveštaj označila kao lažan.

.

Krajem nedelje su korisnici koji su pokušavali da podele nalog Seymour Hersh o bombardovanju Severnog toka na Facebooku otkrili da su njihovi postovi zaklonjeni poluprovidnom crnom kutijom sa porukom koja ukazuje da članak sadrži lažne informacije, prema izveštaju Russia Today. Facebook je uputio čitaoce na drugi članak na norveškom, koji su navodno sastavili pouzdani proverivači činjenica, preko veze ispod okvira.

Seymour Hersh, istaknuti istraživački novinar, tvrdi da su američki pomorski ronioci, zajedno sa svojim norveškim kolegama, postavili eksploziv na gasovode koji povezuju Rusiju i Nemačku u operaciji koju je navodno organizovala CIA u ime Bele kuće. Hershov zaključak je navodno zasnovan na informacijama iz američkog izvora sa "direktnim znanjem o operativnom planiranju“. U početku je Facebook označio Hershov članak kao lažnu informaciju, ali od petka je upozorenje crne kutije uklonjeno. Umesto toga, veze do Hershovog članka sada dobijaju manji tabulator ispod, što ukazuje da informacije mogu sadržati činjenične netačnosti i da se smatraju "delimično lažnim".

Razlog za odluku Facebooka da promeni svoju početnu oznaku ostaje nejasan. Neki spekulišu da je kompanija možda pokušavala da izbegne kontroverzu, pošto je etiketiranje naišlo na jake kritike nezavisnih novinara i komentatora. "Facebook je odlučio da je norveški novinar u pravu, a Hersh u krivu", napisao je u četvrtak novinar Michael Shellenberger. "Možda je norveški novinar u pravu. Šta god da je slučaj, ne bi trebalo da odlučuje Facebook".

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Smanjuje se upotreba TikToka

TikTok je prošle godine bio na prvom mestu kada je u pitanju broj preuzimanja, ali nije bio prva i po…

.

48.000 kompanija dalo Facebooku podatke o jednoj osobi

Facebook dobija podatke o korisnicima od velikog broja različitih kompanija, a nova studija koju je sproveo Consumer Reports daje bolji…

.

Uvode se ograničenja za Facebook i Instagram

Kompanija Meta najavila je primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovisala "bezbednu…

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje u 2023. godini

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu.

  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo