...
TRENUTNO14:00 - 15:00ŠpacirBećar

Lifestyle / Tehnologija

EU na putu ka "Velikom bratu"

19.01.2024.

Evropska unija je na pragu značajnih izmena u svojoj regulativi o veštačkoj inteligenciji, koje bi mogle da omoguće znatno širu upotrebu tehnologije prepoznavanja lica od strane organa reda, bez prethodne sudske dozvole. Ova informacija, koju je iznela nemačka članica Evropskog parlamenta Svenja Han, izaziva duboku zabrinutost među zastupnicima građanskih prava.

.

Prema dokumentu koji je došao do medija, predložene izmene u Zakonu o veštačkoj inteligenciji (AI Act) Evropske unije predstavljaju, po rečima Han, "napad na građanske slobode". Ove izmene bi omogućile upotrebu tehnologije prepoznavanja lica na snimljenim video materijalima, što predstavlja značajano odstupanje od prvobitnog dogovora između tri institucije EU.

Zabrinutost se posebno odnosi na takozvano "post-facial recognition", odnosno upotrebu tehnologije na već postojećim snimcima. Ovo se razlikuje od realnog skeniranja javnih prostora pomoću kamera opremljenih veštačkom inteligencijom, čija bi upotreba bila u velikoj meri zabranjena prema AI Act-u.

Han ističe da konačni tekst Zakona uvodi "začkoljicu" koja omogućava upotrebu ove tehnologije na način koji nije bio predviđen originalnim sporazumom. Umesto sudskog nadzora, odluku o upotrebi ove tehnologije sada bi mogla donositi administrativna vlast. Osim toga, tehnologija bi se mogla koristiti za identifikaciju osumnjičenih za sve vrste krivičnih dela, bez obzira na njihovu težinu.

Ove izmene izazivaju i širi otpor među članovima Evropskog parlamenta. Patrik Brejer, član nemačke Piratske partije i samoproklamovani "borac za digitalne slobode", izrazio je zabrinutost da "EU namerava da se takmiči s Kinom ne samo tehnološki, već i u pogledu visokotehnološke represije".

Organizacije za ljudska prava izražavaju sve veću zabrinutost. Daniel Leufer, viši politički saradnik u organizaciji za digitalna prava Access Now, navodi da najnoviji tekst "izruguje prethodno najavljene stroge garancije". S druge strane, Ela Jakubovska iz Evropskih digitalnih prava upozorava na "ogromne propuste koji omogućavaju široku upotrebu post biometrijske identifikacije".

Ipak, neki članovi parlamenta brane konačni tekst. Dragoș Tudoraš, jedan od zakonodavaca koji je vodio AI Act kroz parlament, ističe da jezik u vezi sa prepoznavanjem lica "podržava većina vodećih članova parlamenta" i da "odražava politički dogovor postignut u decembru".

Zvanični tekst AI Act-a trebalo bi da bude predstavljen vladama EU 24. januara, sa ciljem da bude odobren 2. februara. Nakon toga, Parlament će morati da usvoji zakon glasanjem u plenumu. Parlamentarni odbori, političke grupe ili savezi od preko 40 zakonodavaca moći će da predlože amandmane koji, ukoliko budu odobreni, zahtevaju dalji zakonodavni rad u Savetu i Parlamentu.

 

Izvor:www.telegraf.rs


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Snimci koji zadaju glavobolju roditeljima "ispod radara" na Jutjubu

Čak ni uz sve mere opreza, nije lako očistiti od neprimerenog sadržaja platformu kao što je YouTube. Najveći problem je…

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

.

Milijarde dolara bačene, Epl odustaje od električnih automobila

"Epl" je odustao od planova da uđe na tržište električnih automobila, a rukovodstvo firme prekinulo je tajni razvojni projekat na…

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Mask najavio novu platformu – Xmail

Ilon Mask nastavlja sa najavama novih servisa i poboljšanja za platformu X, a ovoga puta dobijamo servis elektronske pošte.

  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Jump Around
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo